Matcha tea elkészítése - recept lépésről lépésre

Matcha tea elkészítése - recept lépésről lépésre

2017 december 30

A matcha tea elkészítésének óriási hagyománya van Japánban, amelyet az igazi teamesterek éveken át tanulnak. Ahhoz, hogy te is el tudd otthon készíteni élvezhetően, szükség van némi gyakorlásra és arra, hogy az alábbi apróságokat gondosan betartsd. De ha már belejöttél, gond nélkül tudsz percek alatt készíteni magadnak - vagy másoknak - isteni matcha teát vagy lattét! :)

 

A matchának két elkészítési módja létezik: a sűrű tea, a koicha és a híg tea, az usucha

Egy adag usuchához kb 1,5-2 gramm, a koichához 5 gramm matchát keverünk el 80-120 ml vízben.

Mire lesz szükséged?

  • bambusz teáskanál (chashaku) vagy egy kiskanál 
  • kerámia edény (chawan) vagy egy nagy íves aljú bögre
  • bambusz teakeverő ecset (chasen) vagy kézi tejhabosító (ezeket javasoljuk, mert kiskanállal nehéz alaposan elkeverni a matcha port)
  • egy kis szita
  • M Matcha ceremonial por

1. lépés

Ha igazán jó matcha teát szeretnél inni, forró vízzel melegítsd elő a chawant vagy a kedvenc bögréd, valamint áztasd be a bambusz teaecsetet, hogy a szálai kissé felpuhuljanak.

2. lépés

Forralj vizet, majd hűtsd vissza 80-85 fokra. A forralás azért fontos, mert lágyítja a vizet, de használhatsz forrásvizet vagy ásványvizet is. 

3. lépés

Tegyél a chawanba 1,5 - 2 gramm (1 - 1,5 kiskanál) matchát.  Érdemes átszitálni a matcha port, mert egyébként előfordul, hogy apró rögök maradnak benne, amelyek megakadályozzák az egyenletes elkeveredést és a tökéletes habosodást. 

4. lépés

Önts a matchára egy kevés vizet, majd gyengéd kézmozdulatokkal, az ecsetet 8-as formában mozgatva egyenletesen keverd el, hogy ne maradjanak benne csomók. Ha nincs bambuszecseted, akkor használhatsz még kézi tejhabosítt is, végső esetben próbáld meg kiskanállal, mintha pudingport kevernél.

5. lépés

Ezután öntsd hozzá a többi vizet is és kezdődhet a habosítás! Gyors kézmozdulatokkal M vagy W alakban kezd el keverni a matchát, amíg egy krémesen habos teát nem kapsz. Ha kézi tejhabosítóval dolgozol, akkor egyszerűen csak tedd az eszközt a teába és úgy habosíts. :)

 

 

 

Ezek is érdekelhetnek még

Ez történik a testeddel, ha matcha teát iszol

Matcha tea vs kávé

11+1 ok ami téged is meggyőz majd, hogy igyál matcha teát

Ez a recept megváltoztatja a reggeli rutinod

A legfinomabb matcha latte recept

A legfrissítőbb ital, amitől garantáltan beindul a napod!