10 000Ft felett ingyenes szállítás!

Matcha tea elkészítése - recept lépésről lépésre

Matcha tea elkészítése - recept lépésről lépésre

2017 december 30

A matcha tea elkészítésének óriási hagyománya van Japánban, amelyet az igazi teamesterek éveken át tanulnak. Ez nem csak a tea elfogyasztásáról szól, hanem arról is hogy lassítunk egy kicsit és átadjuk magunkat a pillanatnak. Értékeljük az életet, annak apró örömeit, szépségét és tökéletességét. A matcha tea régóta a "Tea Útjának" kulcsfontosságú eleme, amely rítusaival spiritualitást és tudatosságot hoz az életünkbe.

A tradicionális matcha tea elkészítéséhez szükség van némi gyakorlásra és arra, hogy az alábbi lépéseket gondosan betartsuk. Nem érdemes sietni vele, adjuk át magunkat a pillanatnak, a tea tiszteletének és az elkészítés szépséges rituáléjának.

 

A matchának két elkészítési módja létezik: a sűrű tea, a koicha és a híg tea, az usucha

Egy adag usuchához kb 1,5-2 gramm, a koichához 5 gramm matchát keverünk el 80-120 ml vízben.

Mire lesz szükséged?

1. lépés

Először is forró vízzel melegítsd elő a chawant vagy a kedvenc bögréd, valamint áztasd be a bambusz teaecsetet, hogy a szálai kissé felpuhuljanak.

2. lépés

Forralj vizet, majd hűtsd vissza 80-85 fokra. A forralás azért fontos, mert lágyítja a vizet, de használhatsz forrásvizet vagy ásványvizet is. 

3. lépés

Tegyél a chawanba 1,5 - 2 gramm (1 - 1,5 kiskanál) matchát.  Érdemes átszitálni a matcha port, mert egyébként előfordul, hogy apró rögök maradnak benne, amelyek megakadályozzák az egyenletes elkeveredést és a tökéletes habosodást. 

4. lépés

Önts a matchára egy kevés vizet, majd gyengéd kézmozdulatokkal, az ecsetet 8-as formában mozgatva egyenletesen keverd el, hogy ne maradjanak benne csomók. Ha nincs bambuszecseted, akkor használhatsz még kézi tejhabosítt is, végső esetben próbáld meg kiskanállal, mintha pudingport kevernél.

5. lépés

Ezután öntsd hozzá a többi vizet is és kezdődhet a habosítás! Gyors kézmozdulatokkal M vagy W alakban kezd el keverni a matchát, amíg egy krémesen habos teát nem kapsz. Ha kézi tejhabosítóval dolgozol, akkor egyszerűen csak tedd az eszközt a teába és úgy habosíts. :)

 

 

 

Ezek is érdekelhetnek még

Ez történik a testeddel, ha matcha teát iszol

Matcha tea vs kávé

11+1 ok ami téged is meggyőz majd, hogy igyál matcha teát

Ez a recept megváltoztatja a reggeli rutinod

A legfinomabb matcha latte recept

A legfrissítőbb ital, amitől garantáltan beindul a napod!

 
További bejegyzések

Matcha tea hagyományos elkészítése
Matcha tea hagyományos elkészítése

2019 március 04

Tovább