A leggyakrabban elkövetett hibák matcha tea készítésekor - M Matcha
A leggyakrabban elkövetett hibák matcha tea készítésekor

A leggyakrabban elkövetett hibák matcha tea készítésekor

2019 július 08

Belevágtál a matcha tea fogyasztásába, de valami még nem igazán stimmel? Ne aggódj! Nem minden szerelem első "kóstolásra", de még lehet belőle életre szóló varázslatos kapcsolat, csak ne add fel!

Ennek kapcsán elmeséljük egyik kedves ügyfelünk történetét:

"Nos, amikor kibontottam, nagyon megijedtem, mert az akkor még általam "szaga" szóval illetett illata messze nem az volt, mint amit a teáktól megszoktam. Az első tea elkészítése úgy ment, ahogy szerintem mindenkinek, újra kellett majdnem festenem a konyhát, csak az nem lett zöld, ami nem a konyhában van.  Az első teát csak a ti kedvetekért ittam meg elhivatottságból, mert ízesítés nélkül teljes mértékben az én világomon kívül álló íze van. A második teánál kicsit jobban odafigyeltem, akkor már sejtettem, hogy ennek bocsánatkérés lesz a vége a kezdeti fintorgásaim miatt. Nagyjából az ötödiknél pedig már pontosan tudtam, hogy mikor vagyok annyira kómás, hogy innom kell, hogy hogyan kell innom, hogy hogyan ne zöldezzem össze a fehér falat elkészítés közben, és hát fantasztikus minden. Zseniális a hatása. Amikor itthon vagyok, teljesen rá vagyok állva. Remélem nem haragszotok az őszinteségemért, de végeredményül nagyon megszerettem :D"

Ismerős? Összegyűjtöttük a leggyakoribb hiba lehetőségeket - hogy ezeket kijavítva IGAZÁN élvezhesd a matcha teával együtt töltött időt. Mert van, hogy a kezdet nehéz, de a lényeg a happy end, nem igaz? 

  • A víz hőmérséklete: Túl meleg volt a víz (>80°C)? A tökéletes vízhőmérséklet  70-80°C, a melegebb víz leforrázhatja a matcha port, ami keserűbbé teszi. Ha nem tudod megfelelően mérni a víz hőmérsékletét, először forrald fel, majd hűtsd vissza úgy, hogy kétszer átöntöd egy hideg bögrébe (egy-egy átöntés kb. 10 fokkal hűti le a vizet). Úgy is ellenőrizheted, hogy ha már tartósan a bögre fölött tudod tartani a kezed anélkül hogy égetné, akkor már nem túl forró a víz a matcha pornak sem. 
  • Mennyiség: Lehet, hogy túl sok matcha port használtál túl kevés vízhez? A legtöbben 1gr matcha porhoz (kb. 1 csapott teáskanálnyi) öntenek 80ml vizet, két gr porhoz pedig 120ml víz javasolt, de ez mindenkinek az egyéni ízlésére van bízva. Kísérletezz egy kicsit az arányokkal.
  • Keverés: Sikerült megfelelően összekeverni? Nem maradtak benne csomók? A matcha teát addig kell keverni hogy jó legyen, amíg összefüggő habos réteg nem keletkezik a tetején, sok-sok pici buborékkal. Ez általában 2-3 percig tart, és a keverőt "W" vagy "M" formában laza, de határozott mozdulatokkal habosítjuk. Ha kilátszik a tea, vagy túl nagyok a buborékok, akkor tovább kell még dolgozni rajta. 

Kapcsolódó cikk: Tradicionális matcha te elkészítése lépésről lépésre

Tipp: Ha szeretnéd valamivel ízesíteni, például mézzel vagy sziruppal, először habosítsd a matchát és csak utána keverd bele.

a tradicionális japán matcha tea elkészítése

  • Minőség: Milyen minőségű a matcha teád? Nem minden matcha tea alkalmas teaként való fogyasztásra. Minél alacsonyabb a minősége, annál keserűbb lesz. Az eredeti, magas minőségű matcha teát szüret előtt pár héttel beárnyékolják, és csak a legfelső, legfiatalabb leveleket használják fel, amik extra mennyiségű klorofillt és aminósavakat termeltek, aminek köszönhető megjelenik a matcha különleges ízvilága, az úgynevezett "umami", ami édeskésbe hajlítja a keserű ízt. Az alacsonyabb minőségi kategóriákba tartozó matcha port nem a legfiatalabb levelekből készítik, ezért érdemes összekeverni tejjel, vagy máshogy édesíteni, hogy megkapjuk a tipikus matcha ízt a keserűség nélkül.

Kapcsolódó cikk: Honnan tudod, hogy minőségi matcha teát vásárolsz-e?

  • Hamisítás: Lehet, hogy matcha helyett sima zöld tea port vásároltál? Ha túl olcsó volt, nagyon valószínű, hogy nem igazi matcha. A matcha zöld tea por, de nem minden zöld tea por matcha. Rengeteg múlik a minőségen! Lehet, hogy a matcha készítésekor bizonyos lépéseket lerövidítettek vagy kihagytak, mint például a megfelelő árnyékolás, esetleg a levelek nem lettek megfelelően szétválogatva, vagy kiszárítva, nem gránitmalmok segítségével őrölték hanem kerámia őrlővel, ami gyorsabb és olcsóbb, de negatívan befolyásolja a tea ízét mivel jobban felmelegíti a port ami könnyen megéghet.
  • Tárolás:  A matcha por nagyon értékes és érzékeny, ezért vigyáznunk kell rá. Fontos, hogy nem szereti a fényt és a meleget, ezért tárold hűvös helyen, mondjuk hűtőben, de lehetőleg ne a sajtok mellett, mert a nem megfelelő tárolás nagyban ronthatja a tea minőségét.  

 

Ha ezekre odafigyelsz, biztosan tökéletes matcha teát készítesz majd. Nem érdemes összecsapni, hiszen nem jobb megállni egy pillanatra és elmerülni ebben a gyönyörű szertartásban? Na ugye. Nem véletlen, hogy Brad Pitt is rákattant....

Honnan tudjuk? HÁT INNEN!