A matcha tea hagyományos elkészítési módjai

A matcha tea hagyományos elkészítési módjai

2017 december 11

A matchának két elkészítési módja létezik: a sűrű tea, a koicha és a híg tea, az usucha

A koicha a teaszertartás teája, egy több mint 1000 éves teakészítési mód. Sűrű, esszenciális, régi hagyományokból táplálkozó tea orvosság. A neve is ezt jelenti: sűrű tea. Állaga a megolvadt csokoládéhoz hasonlít. Csak a legjobb minőségű teákból érdemes koichát készíteni, így élvezhető igazán a matcha tea intenzív, különleges aromája. 

Az usucha egy hígabb, könnyedebb formája a matcha tea elkészítésének. Felszíne habos, de buborékmentesen krémes kell legyen.

 

Egy adag usuchához kb 1,5-2 gramm, a koichához 5 gramm matchát használunk. A legjobb íz elérése érdekében és hogy elkerüljük a csomókat, ajánlott a matcha port átszitálni. A matchát a chawannak nevezett kb. 10 cm ármérőjű teáscsészében a bambuszból készült chasen teapamaccsal keverjük el 60-80 ml forrásból visszahűtött vízzel. A víz hőmérséklete évszakok és szertartások szerint 75-90 Celsius fok között változik.

A matcha elkészítésének pontos leírását itt találod: MATCHA TEA 

Kipróbálnád a matcha teát? Kattints IDE!