Hogyan válassz jó minőségű matcha teát

Hogyan válassz jó minőségű matcha teát

2018 január 17

Honnan tudjuk, hogy minőségi matcha teát vásárolunk? A kérdés nem is olyan egyszerű dolog, viszont annál fontosabb, hiszen csak a megfelelő minőségű matchával élvezhetjük igazán a jótékony hatásokat és élhetjük át a teázás igazi élményét.

Megkülönböztetünk többek között "Ceremonial" és "Culinary" típusú teákat. A ceremonial minőséget fogyasztjuk önmagában matcha teaként, a culinary minőséget pedig ételek vagy italok alapanyagaként. Nem elég azonban csak a meghatározást elolvasni a dobozon, mert óriási különbségek lehetnek az egyes kategóriákon belül is! 

Íme 5 tipp, ami a segítségetekre lehet!

 

matcha tea minőségi kategóriák

1. Származás

Minőségi matcha teát kizárólag Japánban képesek előállítani, tehát mindenképpen olyat válassz, ami eredeti japán termék. Ezen belül is két terület a legelismertebb, az egyik az Aichi perfektúrában lévő Nishio város, a másik pedig a Kyoto perfektúrában található Uji - ami az M Matcha hazája is.

 

2. Ár

Leegyszerűsítve a dolgot, a matcha tea is olyan, mint sok minden más a világon - a minőséget meg kell fizetni. Tekintve, hogy a matcha tea a legköltségesebben előállítható teafajta és évente mindössze 2500 tonnát készítenek belőle, egy 30g-os kiváló minőségű matcha ára körülbelül 7-12 000Ft körül mozog. Bármi, ami ennél olcsóbb, az nagy valószínűséggel a közepes vagy rossz minőségű matchák kategóriájába tartozik. 

 

3. Szín

A jó minőségű matcha vibrálóan zöld. Minél zöldebb, annál jobb. Mivel a matcha teát árnyékban termesztik a növény rákényszerül arra, hogy extra sok klorofillt termeljen, aminek ezt a gyönyörű zöld színét köszönheti.

A gyengébb minőségű matcha teát nem árnyékolták megfelelően, esetleg öregebb, vagy a teanövény alsó részén lévő levelekből készült - emiatt a színe világosabb zöld, sárgás, vagy akár barnás színű is lehet. 

 

4. Íz, illat

Amikor kibontjuk a matchás tasakunkat egy nagyon friss, zöldséges, enyhén édes illatot kell éreznünk. Ezt az úgynevezett L-theanine okozza, melynek megjelenése szintén az árnyékolás technikájának köszönhető. Ez adja a matcha tea tiszta, zöld, édeskés ízét. A rossz minőségű teákban nincs elegendő L-theanine, ezért nagyon keserűek, rossz utóízt hagyva a szájban. 

 

5. Tapintás

A matcha tea textúrája egy nagyon finom púderhez hasonlít, mivel a leveleket gránitlapok segítségével 5-10 mikromiliméteres nagyságúra őrlik, ezért szinte selymes porrá változik, akár egy szemhéjfesték. A rosszabb minőségű matcha nem ennyire finom állagú, szemcsésebb, durvább érzetet eredményez. 

Kipróbálnád a jó minőségű matcha teát? Kattints IDE

 

Ezek is érdekelhetnek még

Ez történik a testeddel, ha matcha teát iszol

Matcha tea vs kávé

11+1 ok ami téged is meggyőz majd, hogy igyál matcha teát

Ez a recept megváltoztatja a reggeli rutinod

A legfinomabb matcha latte recept

A legfrissítőbb ital, amitől garantáltan beindul a napod!