Omlós, vaníliás matcha keksz

Omlós, vaníliás matcha keksz

2018 november 27

Rengeteg minden miatt lehet imádni a matcha teát, az egyik ezek közül a gyönyörű zöld színe.

Ezt a tulajdonságát különleges termesztési módjának köszönheti: a teaültetvényeket szüret előtt 2-4 héttel beárnyékolják, így a teacserje elkezd egyre több klorofillt termelni, ez eredményezi a csodás zöld színt.

Ugyanennek a módszernek köszönhetjük a matcha különleges hatóanyagát, az L-theanine-t, amely egyrészt lassítja a koffein felszabadulását a véráramban, ezáltal hosszan tartó energiát biztosít egy hirtelen koffein dózis helyett, másrészt megnyugtat és ellazít, csökkenti a stresszt. Ezt az állapotot nevezik éber nyugalomnak, amiről a matcha fogyasztók ódákat zengenek.

1 adag matcha tea 10-15 csésze zöld tea tápanyagtartalmával (antioxidánsok, vitaminok, ásványi anyagok)  ér fel, mivel porrá őrölve elfogyasztjuk a teljes tealevelet, nem csak kiáztatjuk belőle a tápanyagokat.  

A jó minőségű (honnan tudom, hogy jó minőségű?) matcha teának nem olyan íze van, mint a zöld teáknak, hanem úgynevezett "umamiban" gazdag, ami egy kissé édeskés, zöldséges ízt takar.

A matcha teát nem csak önmagában fogyaszthatjuk, hanem mennyei latte-kat, turmixokat, limonádékat lehet vele készíteni, valamint nagyon izgalmas vele édességeket is ízesíteni. 

Most egy vajas és vaníliás omlós kekszbe került belőle, finommá és bársonyosan zölddé teszi. 

Hozzávalók:

  • 20 dkg liszt
  • 15 dkg hideg vaj
  • 2 evőkanál keményítő
  • 1,5 evőkanál M Matcha Premium vagy M Matcha Culinary
  • 10 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 3 tojássárga
  • csipet só

Elkészítés:

  1. A lisztet, a keményítőt, a teaport és egy csipet sót egy tálba tesszük és összekeverjük. 
  2. Felkockázzuk a hideg vajat, hozzáadjuk a lisztes keverékhez, majd gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk.
  3. Mehet bele a porcukor, a vaníliás cukor és a tojások sárgája, majd alaposan összegyúrjuk.
  4. Fóliába csomagoljuk és betesszük a hűtőbe legalább 1 órára.
  5. A tésztát hagyjuk egy kicsit felmelegedni, majd lisztezett felületen kinyújtjuk, tetszőleges formákat készítünk belőle, majd sütőpapírral fedett tepsibe rakosgatjuk.
macha zöld teás karácsonyi keksz recept

170 fokra előmelegített sütőbe tesszük és légkeverés mellett 10–12 perc alatt megsütjük - ne süssük túl, mert akkor elveszhet a szép zöld színe.

Ha nem fogyna el rögtön, tegyük olyan dobozba amiben nem kap fényt, hogy sokáig megőrizze a színét, omlós és illatos maradjon.

    macha zöld teás karácsonyi keksz recept

    EZEK IS ÉRDEKELHETNEK MÉG

    Ez történik a testeddel, ha matcha teát iszol

    Matcha tea vs kávé

    11+1 ok ami téged is meggyőz majd, hogy igyál matcha teát

    Ez a recept megváltoztatja a reggeli rutinod

    A legfinomabb matcha latte recept

    A legfrissítőbb ital, amitől garantáltan beindul a napod!