A japán tea és szertartása

JAPÁN
Szűrés törlése
2022.02.16 11:47
A japán tea és szertartása

A tea egy csodálatos ital, melyet a világ minden pontján fogyasztanak. Bár a teát Kínának köszönhetjük, mégis ha valaki teaszertartásra gondol, egész biztosan a japán tea fog eszébe jutni.

 

 

 

 

 

Egy kis teatörténelem

A legendák szerint a teát egy véletlennek köszönhetjük. Történt egyszer, hogy egy kínai császár Sen-nung i.e. 2700 környékén hozott egy rendeletet, hogy a vizet forralják fel fertőtlenítési célból. Miközben a hatalmas üstökben forrt a víz a császári udvarban, a hirtelen támadt szél a közeli cserjékről az üstökbe sodorta a leveleket. A császár aki épp arra sétált, megérezte az üstökből felszálló aromás illatot és megkóstolta a főzetet, ami nagyon ízlett neki. 

 

A japán tea kultúrája

Japánban a tea megjelenése későbbre, a 8-9. századra tehető, amikor egy buddhista szerzetes Kínából visszatérve teát szolgált fel a császárnak. De a teafogyasztás igazi fellendülése évszázadokkal később történt, amikor egy másik buddhista szerzetes egy új teakészítési szertartással, a tencsával tért haza. 

A tencsa során porrá őrölt teát helyeztek az edénybe, amit aztán leforráztak és bambuszecsettel felhabosították, hasonlóan a matcha készítéséhez. Később a buddhista kolostorokban is elterjedt a teafogyasztás, ahol szertartásokon fogyasztották. A japán kultúra, világnézet és a zen buddhizmus hatásai mellett kialakult a japán tea fogyasztásnak egy sajátos szertartása, a csadó, azaz a Tea útja, egy különleges szertartás, különleges eszközökkel, mely egyben művészet és filozófia is. 

 

A japán tea

Ahogy a tea fogyasztásában, úgy a termesztett teákban is különleges Japán. A japán teák általában zöld teák, melyet két típusba sorolnak az alapján, hogy a levelek leszedéséig milyen körülmények között nőttek. Ez alapján megkülönböztetünk napon növekedett és árnyékolt teákat. 

 

Napon növekedett teák

Ennél az eljárásnál a szabad ég alatt növekedett teacserjék felett semmilyen mesterséges árnyékolást nem alkalmaznak. Néhány példa, melyek így készülnek:

  • Sencha
  • Bancha
  • Genmaicha

 

Árnyékolás mellett termesztett teák

Ennél a módszernél a tealevelek leszedése előtt pár héttel lecsökkentik a fényt, ami a növényeket éri, körülbelül 10%-ra. Ezt úgy érik el, hogy a bokrokat leárnyékolják fentről vagy oldalról, vagy soronként beborítják őket fekete fóliazsákokba. Az így bekövetkezett csökkentett fotoszintézis során több koffein, theanine és cukor termelődik a levelekben. Néhány így termesztett tea: 

  • Gyokuro
  • Kabuse cha és a matcha

 

Matcha 

Ez az egyik legkülönlegesebb japán zöld tea. A matchát évente egyszer szüretelik, amikor a csökkentett fotoszintézis folyamata a csúcsára ér, és a tápanyagok szintje a legmagasabban van. Elkészítése során a tealeveleket gőzölés és szárítás után gránit malomkövekkel porrá őrlik, melynek eredménye egy gyönyörű smaragdzöld színű por, jótékony egészségügyi hatásokkal. 

A matcha az egyetlen olyan zöld tea, aminél a teljes levelet fogyasztjuk, így az összes jótékony hatás érvényesül, míg egy hagyományos teanál mindössze a tápanyagok 10%-ához jutunk hozzá.

Nem véletlen, hogy a matcha tea mostanra meghódította az egész világot. Ezzel együtt már nemcsak a tradicionális formában fogyasztják, hanem megjelentek a legkülönbözőbb változatai is. Fogyaszthatjuk hidegen vagy melegen, ízesítve vagy natúr formában, de készíthetünk belőle akár növényi tejes lattét is. Csak a képzeletünk szab határt. 

 

Feldolgozás 

A japán zöld teák szinte mindegyike gőzöléses eljárással készül. A gőzölés után pihennek és hűlnek a levelek. Így megáll az oxidáció, mely által a levelek megőrzik frissességüket. Ezt követi a hengerelés és szárítás, majd végül a finomítás.

SZEREZD BE A MATCHA TEÁT ÉS AZ ESZKÖZÖKET A KÉSZÍTÉSÉHEZ INNEN

Raktáron
Kedvencekhez
M Matcha Sakura
M Matcha Sakura
M Matcha Sakura
M Matcha Sakura
5 990 Ft
Egységár: 200 Ft/adag
-7%
Raktáron
Kedvencekhez
Milyen színű kerámia ecsettartóval szeretnéd?
Fekete
20 879 Ft
22 450 Ft Az áthúzott ár az árcsökkentés alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.
-7%
Raktáron
Kedvencekhez
Modern matcha szett - Culinary 50g
Modern matcha szett - Culinary 50g
14 378 Ft
15 460 Ft Az áthúzott ár az árcsökkentés alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.