Teakészítő eszközök

A matcha tea esetében nem csupán maga a tea különleges, hanem az elkészítése sem mindennapi, hiszen a japánok körében a teakészítés nagy hagyománnyal rendelkező művészet. A tea elkészítése alatt lehetőségünk van befelé figyelni, és átadni magunkat a pillanatnak. A matcha teának érdemes megadni a tiszteletet, a készítéséhez rendelkezésre állnak gyönyörű, tradicionális, kézzel készített eszközök. A sietősebb hétköznapokra lehetőségünk van beszerezni modern teakészítő eszközöket is, mint amilyen az E-Mixer vagy az 1 gr-os adagolókanál, melyek segítségével gyorsan készíthetünk krémes, habos matcha teát.

Tovább
 

A matcha teakészítő eszközök használata

A matcha tea elkészítése során az első, amit el kell döntenünk, hogy sűrű teát, vagyis koichát vagy híg teát, vagyis usuchát szeretnénk fogyasztani. Az elkészítéséhez pedig érdemes előkészíteni a teakészítő eszközöket: bambusz teaskanalat, kerámia teáscsészét, bambusz teakeverő ecsetet, szitát, és természetesen a matcha teáról és a megfelelő vízről se feledkezzünk meg. 

Koichához 4-5 gramm matcha port és 20-40 ml 75-90 fokos vizet, míg usuchához 1-2 gramm matcha port és 60-80 ml forró vizet hazsnálunk.

Első lépésben öntsünk a teáscsészébe egy kevés forró vizet, és állítsuk bele a bambusz teaecsetet, hogy a szálai kissé megpuhuljanak. Ha átmelegedett a csésze, a vizet öntsük ki és töröljük szárazra. Ezt követően a megfelelő mennyiségű átszitált teaport tegyük a csészébe, majd öntsük rá a vizet. Végül óvatosan keverjük össze, majd M vagy W alakban habosítsuk addig, amíg megfelelő állagú habos vagy krémes teát nem kapunk.

 

Hogyan zajlik egy igazi japán matcha tea szertartás?

Aki igazán el szeretne merülni a teázás kulturális élményében, érdemes részt vennie egy hamisítatlan és hivatalos japán teaszertartáson, egy csadzsin.

A csadzsi szertartás négy részből áll. A szertartás első részében a házigazda a teaszobához vezeti a vendégeket, ahol jelképesen kezet mosnak és kiöblítik a szájukat, hogy megtisztulhassanak. Ezt követően mindegyik vendég megcsodálja a teaszobában található dekorációt és eszközöket, melyeket a házigazda nagy gondossággal válogatott össze kifejezetten erre az alkalomra. Helyfoglalás után a vendégek üdvözlik egymást, ami alatt könnyű ételeket szolgálnak fel. 

A második rész lényegében egy szünet, melyet a teaszobához közeli helyiségben töltenek, és ami rendszerint egy gongszóval ér véget. 

A harmadik rész a szertartás fő része, vagyis koicha felszolgálása. A házigazda a vendégek előtt készíti el. Ehhez egy csészébe vendégenként 3 teakanálnyi matcha tea kerül és egyharmad merőkanálnyi forró víz. Ezt a házigazda elkevergeti a bambusz teaecsettel, és meghajlás után a fő vendég ihat belőle először. Miután a vendég papírral letörölte azt a részt, ahonnan ivott, átnyújtja a következő vendégnek a csészét, és így jár körbe a tea. 

A negyedik részben szintén a teafogyasztásé a főszerep, ahol híg tea, vagyis usucha kerül felszolgálásra. Ekkor minden vendég külön pohárban kap teát, és papír helyett az ujjukkal törlik le a csészét.

A szertartás úgy fejeződik be, hogy a házigazda szótlanul meghajol, majd együtt elhagyják a teaházat.

Amennyiben te is kedvet kaptál a teázáshoz, és szükséged van matcha teaporra, illetve a tea elkészítéséhez a különféle kellékekre, nézz szét webáruházunkban, tedd a kosaradba a választott termékeket, rendeld meg, és mi igyekszünk a lehető legrövidebb időn belül eljuttatni hozzád a megrendelt csomagot!

Tovább