Matcha tea és endometriózis

2024.03.01 08:00
Matcha tea és endometriózis

Tudtad, hogy a március az endometriózis hónapja? Te hallottál már erről a betegségről? Az endometriózis egy nőgyógyászati elváltozás, ami hozzávetőlegesen a termékeny életkorban lévő nők 10%-át érinti.

Krónikus, gyulladásos folyamatokkal járó, komoly tünetegyüttes, amely bizony sokszor nagyban megnehezíti az érintettek szimpla hétköznapjait is. A legegyértelműbb velejárói a fájdalmas havi ciklus és a termékenységi nehezítettség, azonban az előforduló tünetek sajnos sok esetben rendkívül színesek és megtévesztőek tudnak lenni, ezért akár könnyen összetéveszthetőek más eredetű egészségügyi problémákkal is. 

Az említett betegséggel élők közül sokan fordulnak táplálkozási tanácsadóhoz, hiszen a személyes küzdelem szerves részét képezi az életmódunk alapjaiban történő újraírása. Mint a legtöbb krónikus elváltozás tekintetében, itt is elsősorban a hosszútávon fennálló stresszt és a nem megfelelő életvitelt tesszük az egyik fő felelőssé. Ez a kérdéskör sokkal komplexebb annál, hogy egyetlen gyógyír megoldást hozzon rá. Jó hír, hogy a rendelkezésünkre állnak olyan eszközök, amelyekkel jelentősen hozzájárulhatunk a betegség kiújulásának, vagy az állapotunk romlásának megelőzéséhez, a tüneteink csökkentéséhez, akár azok teljes megszűntetéséhez. 

Ebben segíthet a matcha tea. Ugyanis az endometriózis ellenszerének kulcsszavai a kötvetkezők: gyulladás- és stresszcsökkentés. Ismerős? Érted már? A matcha tea pontosan ezekkel veszi fel a harcot az alábbi öt fontos tulajdonságán keresztül:

1) Kiváló antioxidáns forrás: manapság mindenhol a „szuper-élelmiszerekről”, az oxidatív stresszről, szabadgyökökről, antioxidáns hatású vegyületekről hallunk, de pontosan mik is ezek? Tegyük tisztába a fogalmakat! Mik is azok a szabadgyökök? A szabadgyökök olyan molekulák (mint például a peroxid-, szuperoxid gyökök), amelyek a szervezetben természetes módon termelődnek az energiatermelés közben, azonban adott helyzetekben (pl. fokozott stressz, betegségek) számuk megnő, így a szervezetünk nehezebben veszi fel velük szemben a harcot. Miért jók az antioxidáns vegyületek? Az antioxidáns vegyületek képesek ezeket a szabadgyököket „semlegesíteni”, vagyis pontosabban megfogalmazva, megkötik őket. Melyek az antioxidáns vegyületek? A legtöbbször a C- és E-vitamint szokták emlegetni, így természetes módon azokat az élelmiszereket is, amelyekben nagy mennyiségben fordul elő aszkorbinsav, vagy tokoferol. Fontos kiemelni azonban a flavonoidokat, mivel ezek is remek antioxidáns hatással bírnak és az élvezeti értékük sem utolsó az olyan élelmiszereknek mint például a szőlő, vörösbor, vagy a matcha tea! A matcha tea antioxidáns tartalma akár a 30%-ot is elérheti, amely a benne található polifenolok jelenlétéből ered1. Ezek a polifenol vegyületek a katechinek csoportjába tartoznak: a matcha tea (Camellia sinensis) ezek közül főként EC (epikatekin), ECG (epikatekin-3-gallát), EGC (epigallokatechin) és EGCG (epigallokatechin-3-gallát) tartalommal rendelkezik, amelyek közül a legutóbbi bír a legerősebb antioxidáns hatással2. A polifenolok képesek a szabadgyökök semlegesítésére, és a C-vitaminnál is hatékonyabban veszik fel a harcot ezekkel a molekulákkal. Ezek a fenolos vegyületek természetes módon fordulnak elő a zöld tea leveleiben, így mindennapi fogyasztása ezáltal valóban hozzájárulhat a hatékony védekezéshez a szabadgyökökkel szemben.

2) Jó EGCG profillal bír: a matcha teában lévő katechin vegyületek kiemelkedő antioxidáns aktivitással bírnak, képesek semlegesíteni a szabad gyököket és serkenteni különböző enzimek (mint például a glutation-peroxidáz, kataláz és glutation-reduktáz) méregtelenítő aktivitását3. Grezsik és munkatársai 2008-ban végzett kutatásaik alapján  arról számoltak be, hogy a katechinek nagyobb antioxidáns kapacitással rendelkeznek, mint a glutation, C-vitamin és a flavonoidok, ami a sejtek redox-homeosztázisának fenntartásában játszik kulcsfontosságú szerepet.

3) Tökéletes kávé alternatíva: egy friss tanulmány szerint4, a különböző kávéfajok koffeintartalma akár a 10-12mg/g mennyiséget is elérheti, míg a zöld teáké ennél alacsonyabb. A zöld tea koffeintartalma összefüggésben áll a tea fajtájával, a növényt érő időjárás változásával, illetve a teakészítés módszerével is. A zöld teák átlagos koffeintartalmát 11-24mg/g közé teszik fajtától függően, viszont a matcha tea koffeintartalma kiemelkedően magas, 19-44mg között is lehet akár. Megjegyeznénk, hogy míg az M Matcha teából 1 adag 1g-nak felel meg, úgy egy presszó kávé készítése 6-8g kávéból, egy nagyobb csésze latte, vagy cappucino pedig akár 12-14g kávéból készülhet a különböző kávézókban. A koffein hatása ezen felül az antioxidáns potenciáljában gyökerezik, semlegesíti a reaktív oxigénfajok molekulákat, és fokozza az antioxidáns enzimaktivitást, illetve a glutation szintet. Rendszeresen fogyasztva ezáltal a koffein csökkentheti a tartós oxidatív stresszt, csökkentve a szabadgyökök okozta betegségek kialakulásának kockázatát5Ez mit is jelent? Ha egy espressot veszünk alapul, akkor abban ezek alapján 60-96mg koffein is lehet, míg egy M Matcha latte (ami talán még finomabb is) 44mg koffeintartalommal bír (és mindemellett hosszan, elnyújtva fejti ki a hatását).

4) Egy egészséget támogató új szokás: azt mondják, hogy egy új szokás kialakításához legalább 21 nap szükséges. Viszont mindez nagyon egyszerű, ha olyan dolgot szeretnél bevezetni a napi rutinodba, ami önazonos, közel áll hozzád, és még finom is! Mindig nehezen vágunk bele az új dolgokba, de amikor eltelik egy adott idő, azt kívánjuk, bár korábban kezdtünk volna bele. Ahogy múlnak a hetek és visszatekintesz, már nem is így fogsz erre gondolni: “milyen nehéz is volt kialakítani ezt az új szokást”, hanem azon kapod magad, hogy ezt mondod: “az egész mintha egyszerűen csak megtörtént volna”. Biztos azok közé tartozol, akiknek az egyik prioritása az életben az egészség (és ebben nagyon támogatunk is téged!) Mi lehet egyszerűbb annál, minthogy olyan dolgokkal foglalkozzunk, amelyekkel tudunk azonosulni és olyan ételeket, italokat fogyasszunk, amelyek jó hatással vannak a szervezetünkre és az egészségünkre nézve! A legrosszabb, amit önmagadért tehetsz, ha nem teszel semmit.

5) Segít relaxálni: Egy 2019-es tanulmányban6 a theanint vizsgálták, amely egy aminosav. Ez természetes módon megtalálható a Camellia sinensis leveleiben, amely az árnyékban való termesztés miatt nem bomlik le és hosszú távon megmarad a porrá őrölt teában. Mindemellett pozitív hatása a theaninnak, hogy csökkenti a zöld tea kesernyés ízvilágát (amely a flavonoidok és koffein sajátossága), ezzel kialakítva a jellegzetes ízvilágát. További pozitívum, hogy a theanin és a koffein egymással szinergens kölcsönhatásban állnak, azaz egymás hatását erősítik (konyhanyelven olyan ez, mint amikor a D-vitamint és a kalciumot együtt érdemes bevinni a szervezetbe), mindezt úgy, hogy fokozzák az éberséget, a koncentrációt, ezzel növelve a hatékonyságunkat, és ráadásként stresszcsökkentő hatással is bírnak7. Egy másik  kutatásban azt találták8, hogy egy adag matcha tea L-theanin tartalma elérheti akár a 44mg/g mennyiséget is! A matcha tea különleges hatóanyaga az L-theanin, ami egy relaxációs összetevő: megnyugtat és ellazít, csökkenti a stresszt. Rituálészerű elkészítése már önmagában felér egy meditációval, de egyben tökéletes meditációt támogató kiegészítő is lehet. Alfa-hullámokat képez az agyban, amelyek támogatják a mentális éberséget, koncentrációt, így segít elérni az éber nyugalmi állapotot.


Forrás:

Joanna K., Karolina J., Justina A., Honorata M. és Katarzina J., Molecules 2021, 26(1) 85.

https://www.mdpi.com/1420-3049/26/1/85


Lábjegyzet:

1Komes et al., 2010

2Ohisi, T. et al., 2016

3Sharangi, A.B., 2009

4Koláčková, T. és munkatársai, 2020

5Stefanello, N., et al., 2019

6Unno, K. és munkatársai, 2019

7Dientz., C. és Dekker, M., 2017)

8Unno, K. és munkatársai 2018