A teatartó doboz megóvja a matcha tea aromáját és állagát

2024.05.29 15:18
A teatartó doboz megóvja a matcha tea aromáját és állagát

Az európai kultúrában a teaivás szokása jóval később és más formában terjedt el, mint Japánban vagy Kínában. A keleti teázás hagyománya mélyen gyökerezik, a szertartásokhoz köthető eszközök pedig esztétikusak. 

A teatartó doboz egyike ezen kiegészítőknek, melyek használatával nemcsak a tea frissességét, erejét tudjuk megőrizni, hanem dekorációs eszközként is csodásan mutat.

A tradicionális teaszertartások számos eleme közül ez az egyik, melyet nagy becsben tartanak a vendéglátók. Egy szép tálcán vagy vitrinben tárolva nemcsak használati cikként, hanem díszítőelemként is használhatjuk otthonunkban. Cikkünkben a teatartó doboz eredetét, használatát jártuk körbe, valamint a matcha tea előnyeire is rávilágítunk.

 

Milyen a matcha teatartó doboz?

A Natsume egy bambuszból készült, matcha por tárolódoboz. Kézzel és kizárólag természetes anyag felhasználásával készült tartó, mely jól záródik. Tökéletes szimbóluma a teaszertartások elveinek, a nyugalom és szépség árad ebből az egyedi és megismételhetetlen teatartó dobozból.

Ez az eszköz is szorosan kapcsolódik a Japán kultúrához. A teaceremóniákon alkalmazott tárgyak használatának sorrendje meghatározott. A teatartó doboz magas besorolású tárgy, melyet a speciálisan kialakított alkóvban tartanak a teaházakban. Háromféle méretben készülhet, a legelterjedtebb a közepes változat, mely kb. 6-8 cm magas doboz. A hagyományos teaszertartáson a teatartó dobozban csak annyi matchát szitál a házigazda, amennyit a ceremónia során elfogyasztanak a résztvevők. Ennek oka az, hogy nem légmentes a doboz záródása, így nagyon hosszú ideig nem tudjuk ebben tárolni a teát.

Miért a matcha?

A matcha tea értékeit, jótékony összetevőit számtalan blogbejegyzésben ismertettük, de mindig érdemes újra átolvasni a legfontosabb előnyeit. Ritka a jó minőségű matcha tea, miután Japán bizonyos vidékein speciális eljárással termesztik. A teacserjék szüretelése akkor történik meg, amikor a legtöbb hatóanyagot tartalmazza a növény.

A levelek leszedése után ezeket teljes egészében porrá őrlik, így valamennyi hasznos anyag benne marad a matcha teában. Az antioxidánsokban, vitaminokban, L-theaninben és klorofillban gazdag por íze is kiváló. Kellemes, fűszeres aromája miatt más ízesítésre nincs szüksége a teának. A teatartó doboz megfelelő záródása biztosítja, hogy a különleges ízvilág hosszú ideig megmaradjon.

Miben segíthet a matcha tea?

Egyre többen megismerik hazánkban is a matcha tea előnyös tulajdonságait és kezdik el napi szinten fogyasztani. Extra lendületet ad, illetve tartós energiát biztosít. Miután a benne található L-theanin lassú felszívódású koffeint tartalmaz, így a kávéval ellentétben nem hirtelen, hanem folyamatosan biztosítja a frissességet a nap folyamán. Emellett megnyugtat és ellazít, valamint a magas antioxidáns tartalma miatt az öregedési folyamatot is lassíthatja, immunrendszerünket erősíti.

Azoknak is kiváló választás a napi egy csésze matcha tea fogyasztása, akik fogyni szeretnének, vagy méregtelenítésre használják a forró italt. A kíméletes és természetes módon történő anyagcsere-gyorsítással és energetizálással nagyban elősegíthető a súlyvesztés. Amellett, hogy számos jótékony hatása van a teának, még finom is, akár hidegen vagy melegen is fogyasztható.

A matcha tea fogyasztásával és a teatartó doboz használatával kapcsolatban sok kérdés merül fel, így összegyűjtöttük a gyakoribb kérdéseket és előre megválaszoltuk. Átolvasva ezeket várakozás nélkül, azonnal információhoz juthatsz.

SZEREZD BE A MATCHA TEÁT ÉS AZ ESZKÖZÖKET