Matcha és jóga: a harmónikus páros

EGÉSZSÉG
STRESSZOLDÁS
KONCENTRÁCIÓ
Szűrés törlése
2020.04.12 16:20
Matcha és jóga: a harmónikus páros

Egy csésze matcha tea elfogyasztása a jóga óra előtt különleges módon képes növeli az óra hatékonyságát. De miért ilyen jó választás a matcha a jógához és a meditációhoz? Számos oka van!

A matcha tea nem csak egy ital, mint ahogy a jóga sem csak egy fizikai mozgásforma. Valójában ennél mindkettő sokkal több: életfilozófia, életvitel, melynek fontos része az elmélyülés, a meditáció, amely segít megtalálni és fenntartani belső egyensúlyunkat.

 

 

MI IS AZ MATCHA?

A matcha tea évszázadokon át a Zen buddhista papok és a szamurájok itala volt. Termesztését, elkészítését és a hozzá kapcsolódó szertartást féltve őrzött titokként kezelték. Úgy tartották, hogy a tea rendkívüli képességekkel bír, meghosszabbítja az életet, egy mindenre használható elixír.

Általában meditáció előtt fogyasztották egy úgynevezett teaszertartás keretein belül, amely Japánban óriási jelentőségű művészet és filozófia, aminek elsajátításához évtizedek kellenek.

Ez nem csak a tea elfogyasztásáról szól, hanem arról is hogy lassítunk egy kicsit és átadjuk magunkat a pillanatnak. Értékeljük az életet, annak apró örömeit, szépségét és tökéletességét. A matcha tea régóta a "Tea Útjának" kulcsfontosságú eleme, amely rítusaival spiritualitást és tudatosságot hoz az életünkbe.

zen buddhizmus matcha tea meditációhoz

 

MITŐL KÜLÖNLEGES?

A matcha porrá őrölt, különleges módon termesztett zöld tea.  Csak a legfiatalabb tealevelekből készül, melyeket gondosan, kézzel szüretelnek le. Pár héttel a szüret előtt a teaföldeket beárnyékolják, hogy ne érje őket közvetlen napfény - ennek köszönhetően méginkább megőrzik értékes összetevőiket, ráadásul ilyenkor extra sok klorofillt, L-theanine-t és tápanyagot termelnek.

A hagyományos teázás során a tápanyagok mindössze 10%-ához jutunk hozzá, azonban mivel a matcha teánál porrá őrölve elfogyasztjuk a teljes tea levelet, a zöld tea összes hatóanyagát megkapjuk. Egy adag matcha tea 10 zöld tea jótékony hatásaival (antioxidánsok, vitaminok, ásványi anyagok) ér fel.  

  

1. ÚJ MENTÁLIS DIMENZIÓKAT NYIT MEG

A matcha különleges hatóanyaga az L-theanine, ami egy relaxációs, meditációs összetevő: megnyugtat és ellazít, csökkenti a stresszt.
Alfa-hullámokat képez az agyban, amik hasonlóak a Théta-hullámokhoz, melyek alvás közben keletkeznek. Azonban az Alfa-hullámok bizonyítottan nem okoznak álmosságot, sőt épp ellenkezőleg, mentális éberséget és koncentrációt fogsz tapasztalni! Pont ez az állapot, amit jóga közben is szeretnénk elérni.

meditáció jóga matcha tea

2. ENERGETIZÁL ÉS FELFRISSÍT

Nem feltétlen igaz, hogy a teljesen koffeinmentes italok a legjobbak az egészségünk szempontjából. Számos indok van arra, hogy a matcha teában lévő koffein és L-theanin szintje az ideális. Az L-theanine ugyanis lassítja a koffein felszabadulását a véráramban, tehát egy hirtelen energia löket helyett egész nap energikus, nyugodt, és összeszedett lehetsz. 

Ráadásul egy csésze matcha tea (1 gramm matcha porral készítve), mindössze 35mg koffeint tartalmaz, amíg egy áltagos kávé 95mg-ot. 

Így tehát éberek leszünk a reggeli jóga előtt, de nem kapunk hirtelen koffein túladagolást. A matcha tehát a kávé egészséges alternatívája lehet. 

jóga meditáció matcha

3. NÖVELI A TELJESÍTMÉNYT, KARCSÚSÍT

Kísérletek igazolják, hogy a zöld tea mintegy 30%-kal növeli a teljesítményt.  Emellett a a benne található fő antioxidáns elősegíti egy enzim beépülését, ami a zsírsejtek lebontásában játszik fontos szerepet. Mozgás előtt fogyasztva akár 25%-kal több zsírt tudunk elégetni. 

Ráadásul akár 35-40%-kal növeli a nyugalmi metabolikus szintet (anyagcserét), így elősegítve a természetes súlycsökkenést. Emellett könnyen felszívódó diétás rostokat tartalmaz, stabilizálja a vércukorszintet, klorofill tartalmának köszönhetően pedig rendkívül jó méregtelenítő. 

jóga karcsúsít matcha tea diétás

4. TÁPANYAGBOMBA

A matcha teában található a legtöbb természetes módon előforduló antioxidáns! Az antioxidánsok szervezetünk létfontosságú alkotóelemei, melyekkel harcol a szabadgyökök ellen. Ezek olyan sejtkárosító atomok, amik felelősek a rákos megbetegedésekért, az öregedési folyamatokért, a bőr károsodásáért és az immunrendszer gyengüléséért. Közismert antioxidánsok az A-, a C-, és az E-vitamin, a béta-karotin, a flavonoidok, az izoflavonoidok, a fenolsavak, a szelén, vagy a Q10 molekula.

Ezáltal a matcha többek között véd a betegségekkel szemben, csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást, gyönyörű bőrt varázsol és hozzájárul az öregedési folyamatok lassításához.

matcha tea egészségre gyakorolt jó hatásai 

SZEREZD BE A MATCHA TEÁT ÉS AZ ESZKÖZÖKET

-6%
Raktáron
Kedvencekhez
Kezdő csomag - Prémium 30g
Kezdő csomag - Prémium 30g
12 201 Ft
12 980 Ft Az áthúzott ár az árcsökkentés alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.
-6%
Raktáron
Kedvencekhez
Komplett csomag - Premium 30g
Komplett csomag - Premium 30g
Milyen színű kerámia ecsettartóval szeretnéd?
Fekete
18 283 Ft
19 450 Ft Az áthúzott ár az árcsökkentés alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK MÉG

Ez történik a testeddel, ha elkezdesz matcha teát inni
21
Jan

Nemcsak szuper jól fogsz kinézni ha matcha teát iszol, de remekül is fogod magad érezni a bőrödben! Elmondjuk, hogy miért!

A matcha tea jótékony hatásai
07
Ápr

A stressz csökkentésétől kezdve a koncentrációnk növelésén át az anyagcserénk gyorsításáig rengeteg érv van arra, hogy miért érdemes elkezdeni matcha teát inni!

7 bizonyított tény, hogy a matcha egészségesebbé tesz
12
Ápr

Számos kutatás kimutatta, hogy a matcha teában található összetevők rengeteg jelentős egészségügyi hatással bírnak, ezeket szedtük most össze!

Nehezen tudsz koncentrálni? A matcha a megoldás!
13
Ápr

Ismerős az az érzés, amikor annyira fáradt vagy, hogy alig bírod nyitva tartani a szemed és 2 percig sem tudsz az előtted álló feladatra koncentrálni? Van megoldás!

Matcha vagy kávé? Melyik a jobb neked?
13
Ápr

Mi lenne ha azt mondanánk van valami, ami még a kávénál is jobban fogsz szeretni, ráadásul az egészségedre is hihetetlenül jó hatással van? 

7 jel, hogy a szervezetednek méregtelenítésre van szüksége
13
Ápr

Az alábbi 7 probléma a szervezet jelzése, hogy itt az idő a változtatásra!