Ismerd meg a japán teaház történetét és a teaszertartás menetét

JAPÁN
Szűrés törlése
2024.02.29 12:52
Ismerd meg a japán teaház történetét és a teaszertartás menetét

A japán teaház, más néven chashitsu, egy hagyományos épület, mely a teaszertartások és a meditáció színhelye.

Japánban a modern teaceremóniák már több, mint 500 éves hagyományra tekintenek vissza, fontos részét képezik az ország kultúrájának. 

A csendes, nyugodt környezetben található kis épületek, pavilonok belsejében a tea fogyasztása közben átérezhetjük a harmóniát és békét. Általában zöld teát készítenek a teaházban, gyakran matcha teát, mely smaragdzöld porrá zúzott állagával és számos hasznos tulajdonságával nyújt különleges élményt.

 

A japán teaház története

Történetét tekintve egészen a XVI. századig nyúlik vissza a japán teaház alapítása. Eredetileg a buddhista szerzetesek használták a helyiségeket meditálásra, majd később ennél általánosabb célokat is szolgáltak az épületek. Az első teaházat Sen no Rikyu teamester alapította az 1500-as években, akinek köszönhető a mai napig követett teázási szertartás kifejlesztése. 

A matcha tea és a meditáció kapcsolatáról korábbi cikkünkben már volt szó, de érdemes tudni azt is, hogy a hagyományos teaszertartáson való részvétel megtiszteltetés és egyben egy csodás meditatív élmény is. A japán teaház az ital elfogyasztásán túl fontos kulturális esemény is. A vendégeket egy kis kertbe vezetik, amely általában tipikus japánkert jellegű, sziklákkal, bokrokkal és vízesésekkel díszített zárt udvar. Ezt követően a teaházba egy alacsony belmagasságú ajtón keresztül juthatnak be, így kicsit meghajolva tisztelegnek is egyben a hely szelleme előtt.

 

A szertartás folyamata

A japán teaházban nincsenek székek, a vendégek hagyományos japán ülőpárnákon ülnek a padlón elhelyezkedve. A szigorú szertartást betartva, akár több órán keresztül is folyik az esemény, mely közben a tealevél vagy matcha por elkészítése és felszolgálása óramű pontossággal történik. A teamester speciális eszközöket használ a tea elkészítéséhez, melyet a meghívottak előtt végez. Blogunkban már több cikkben is bemutattuk a matcha elkészítésének módját és eszközeit, melyek nélkül tea nem lesz tökéletes. 

A protokollt betartva a vendégeket megkínálják a teával, akik azt elfogadják és elfogyasztják. A teázás után a meghívottak megköszönik a teamesternek az italt, majd távoznak. Japánban a rövidebb szertartásokon általában a turisták vesznek részt, míg a hosszabb, többórás eseményekre barátok, családtagok kapnak meghívást.

A csadó egy sajátos szertartás, mely ötvözi a japán zen buddhizmus, a kultúra és a világnézet hatásait. A “Tea útja” művészet és egyben filozófia is, mely szertartás alatt különleges élményben lehet része bárkinek.

 

 

A matcha tea szerepe

A matcha teát nemcsak a teaházakban fogyasztják, hanem más japán eseményeken is, mint például esküvők, egyéb ünnepi alkalmak idején. De a mindennapokban is nagyon kedvelt teafajta, hiszen számos kivételes tulajdonsággal rendelkezik. A zöld teák két fajtája közül a matcha árnyékolt területen növekszik. Ennek a speciális termesztésnek köszönhető, hogy rengeteg hasznos anyag marad meg a porrá őrölt teában fogyasztásakor. Mielőtt ugyanis a tealevelek leszedésére kerül a sor, leárnyékolják a cserjéket, így a fotoszintézis csökkenése miatt több koffein, theanine és cukor termelődik.


A matcha teljes levele fogyasztásra kerül, így a benne összesűrűsödött hatalmas mennyiségű tápanyagot, antioxidánst, vitamint és ásványi anyagot szervezetünk hasznosítja. A por formájú felhasználásnak köszönhetően egyre népszerűbb, hiszen többféle módon is fogyasztható, nemcsak ital formájában. Bővebb tudnivalókat a matcháról gyakran ismételt kérdéseink között találsz.

A matcha tea jótékony hatásai
07
Ápr

A stressz csökkentésétől kezdve a koncentrációnk növelésén át az anyagcserénk gyorsításáig rengeteg érv van arra, hogy miért érdemes elkezdeni matcha teát inni!

Matcha tea és a meditáció
13
Ápr

Rosszul viseled a bezártságot? Itt az ideje elkezdeni meditálni! Már napi tizenöt perccel is jelentős eredményeket lehet elérni, ha kitartóan gyakorlod.

Raktáron
Kedvencekhez
E-Mixer
E-Mixer
E-Mixer
E-Mixer
6 490 Ft
-6%
Raktáron
Kedvencekhez
Komplett csomag - Premium 30g
Komplett csomag - Premium 30g
Milyen színű kerámia ecsettartóval szeretnéd?
Fekete
18 283 Ft
19 450 Ft Az áthúzott ár az árcsökkentés alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.