Vedd fel a matchát az italkínálatodba, ilyen egyszerűen

2022.03.18 10:28
Vedd fel a matchát az italkínálatodba, ilyen egyszerűen

A matcha népszerűsége ugrásszerűen növekszik, azonban még mindig sok a bizonytalanság akörül, hogy mi ez és hogyan kell elkészíteni. Pedig egy tökéletes matchás ital elkészítése nem bonyolult. Megmutatjuk, hogyan válhat kávézód egyik kedvenc italává!

A matcha tea egyre több hazai kávézó itallapján megtalálható – és nem véletlenül! Az élénkítő, egészséges és látványos ital iránt a külföldi vendégek egyértelműen érdeklődnek, de a hazai közönség is egyre inkább megismeri, főleg a közösségi médiában tapasztalható népszerűségének köszönhetően.

A matcha bevezetése egyszerűbb, mint gondolnád, és remek lehetőség az italkínálat frissítésére, új vendégek bevonzására és extra bevételre. A gyönyörű zöld matcha latte és más matchás különlegességek pedig nemcsak a csészében mutatnak jól, hanem a kommunikációdban is!

Hogyan vágj bele?

Összegyűjtöttük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat, amelyek segítenek kávézó tulajdonosként a matcha bevezetésében.

Mi az a matcha?

A matcha egy különleges japán zöld tea, amelyet a legzsengébb, árnyékban nevelt tealevelekből készítenek. A gondosan válogatott leveleket kézzel szedik, majd gőzölik, szárítják és gránitmalmokkal finom porrá őrlik. A matcha fogyasztásakor a teljes tealevelet elfogyasztjuk, hiszen nem áztatással készül, mint a hagyományos teák, hanem vízzel vagy tejjel/növényi itallal keverve. Ennek köszönhetően minden jótékony hatóanyaga – antioxidánsok, vitaminok, természetes élénkítők – maximálisan érvényesül.

Hogyan érdemes kínálni a kávézódban?

A legnépszerűbb matchás ital egyértelműen a matcha latte, amely hidegen és melegen is kiváló, így egész évben helye van az itallapon. Emellett a matchát tradicionális módon is elkészítheted, amely autentikus japán élményt nyújt a vendégeidnek.

Ha valami igazán frissítőre vágynak, kínálj különleges matchás koktélokat, például matcha tonicot, matcha narancsot vagy akár matcha limonádét. Bátran kísérletezz, és találj rá a kávézód signature matcha italára! Inspirációért nézz körül receptjeink között!

Mi a matchás italok készítésének alapja? A matcha shot!

Ahogyan egy presszókávé alapja egy latte-nak, úgy a matcha shot minden matchás ital kiindulópontja. A megfelelően elkészített shot garantálja a tökéletes textúrát és kiegyensúlyozott ízélményt.

Hogyan készítsd el a matcha shotot?

Önts 0,5 teáskanál (1g) matcha porra 40-60ml forrásból visszahűtött (80 ̊C) vizet majd keverd habosra E-mixer vagy chasen bambusz teakeverő segítségével. A teaport érdemes átszitálni, hogy ne maradjon csomós.

Egyszerre akár több matcha shotot is elkészíthetsz előre, így gyorsítva a kiszolgálást. A shotok 1-2 órán belül felhasználhatók, arra figyelve hogy jl felrázzuk, hogy ne ülepedjen le a matcha.

Ha a matcha shot készen áll, bármilyen kávéalapú italt elkészíthetsz matchás verzióban:matcha cappuccino, matcha americano, matcha flat white, matcha tonik, jeges matcha latte és így tovább! A matcha különösen jól harmonizál növényi alapú italokkal (zab, mandula, kókusz, szójatej), így könnyedén az egyéni vendégigényekre szabhatod.
Tipp: A jeges italok elkészítéséhez a matcha port hideg vízzel is keverheted, hiszen a matcha tea nem oldódik hanem keveredik, a lényeg a megfelelő intenzitás, hogy ne maradjon csomós.

Hogyan adagold a matcha teát?

Fontos a pontos adagolás, hogy az íz kiegyensúlyozott és kellemes legyen. Egy klasszikus matcha lattéhez általában 1 teáskanál (1g) matcha elegendő, attól függően, hogy milyen intenzív ízvilágot szeretnél elérni. Ha erősebb, karakteresebb matchát kínálnál, akkor akár 1,5g 2g-ot is használhatsz, de érdemes figyelembe venni a vendégek ízlését.

Ha szeretnéd a matcha mennyiségét az egyedi receptekhez igazítani, próbálj ki különböző adagolásokat, és találd meg a kávézód saját signature matcha arányát!

Mennyiért lehet értékesíteni a matchás italokat?

A fogyasztók tisztában vannak vele hogy a matcha tea egy prémium ital, ezáltal hajlandóak ugyanannyit, sőt valamennyivel többet is áldozni rá mint egy specialty kávéra. 

Meddig tartható el a matcha?

A matcha tea bontatlan csomagolásban akár 12 hónapig is friss maradhat. Felbontás után ajánlott 2-3 hónapon belül elfogyasztani, hogy megőrizze friss ízét és színét.

Hogyan célszerű tárolni a matchát?

A matcha tárolásakor fontos, hogy fénytől, hőtől védve tartsuk, és minimalizáljuk a levegővel való érintkezését. A legjobb, ha az eredeti csomagolásában tároljuk, az aromazáró csíkkal biztosítva a megfelelő tárolási körülményeket. A felhasználásra szánt mennyiséget célszerű hűtőben tárolni, és naponta csak annyit kivennünk, amennyire szükségünk van. Így elkerülhetjük, hogy a teljes mennyiséget kitegyük a környezeti hatásoknak minden felbontáskor.

Mennyi koffein található a matchában?

1g matcha körülbelül 20-40 mg koffeint tartalmaz. Különleges hatóanyaga az L-theanin lassítja a koffein felszabadulását, így hosszan tartó energiát biztosít, hirtelen koffein-löket nélkül. Az L-theanin ráadásul nyugtató hatással is bír, amit éber nyugalomnak neveznek.

Azok számára, akik érzékenyek a koffeinre, a matcha tea tökéletes alternatíva lehet.

Milyen matchát válassz?

Japánban két féle matcha teát különböztetnek meg, a "ceremonial" és "culinary" kategóriát. Ez viszont még nem elegendő a döntéshez, mert kategóriákon belül is óriási különbségek vannak. A kóstolás, tesztelés, illetve a megbízható forgalmazó kiválasztása a kulcs.

Az M Matcha teák közül a Prémium (ceremonial kategória), illetve a Culinary (culinary kategória) a legnépszerűbbek a kávézók körében. Melyiket mihez ajánljuk? Vedd fel velünk a kapcsolatot és megbeszéljük!

 

LÉPJ VELÜNK KAPCSOLATBA!

Alig várjuk hogy megismerjünk és elkezdjük a közös munkát!

Kattints IDE és töltsd ki a jelentkezésed.

Miután megkaptuk és feldolgoztuk, a lehető leggyorsabban küldjük neked az információkat a nagykereskedelmi, partnerségi feltételekről, lehetőségekről. 

Ha valami más témában szeretnéd velünk felvenni a kapcsolatot, keress minket az info[kukac]mmatcha.hu címen.