Az eredeti japán matcha tea nem csupán egy ital, hanem egy több évszázados hagyományokkal rendelkező tradició része.
A matchának tradicionálisan két elkészítési módja létezik.
KOICHA
A koicha (sűrű tea) a teaszertartások fénypontja, egy több mint 1000 éves teakészítési mód. Sűrű, esszenciális, régi hagyományokból táplálkozó tea orvosság. Állaga a megolvadt csokoládéhoz hasonlít. Csak a legjobb minőségű teákból érdemes koichát készíteni, így élvezhető igazán a matcha tea intenzív, különleges aromája.

USUCHA
Az usucha (híg tea) egy hígabb, könnyedebb formája a matcha tea elkészítésének. Felszíne habos, de buborékmentesen krémes.
Mire lesz szükséged a matcha tea elkészítéséhez?
Koicha matcha tea elkészítése lépésről lépésre
- 4-5 gramm (3-4 chashaku) M Matcha Ceremonial vagy M Matcha Prémium
- 20-40ml víz - A víz hőmérséklete évszakok és szertartások szerint 70-80 Celsius fok között változik. Télen melegebb, nyáron pedig inkább a hűvösebb vízzel készítjük, de a matcha teák is különböznek abban, hogy milyen hőmérsékletű víz "áll jól" nekik.
1. Forralj fel elegendő vizet, majd tedd félre hűlni. A forralás azért fontos, mert lágyítja a vizet, de használhatsz forrásvizet vagy ásványvizet is.
2. Önts egy kevés forró vizet a chawanba, majd tedd bele a bambusz teaecsetet, hogy a szálai kissé felpuhuljanak. Ha kellemesen átmelegedett a chawan is, öntsd ki belőle a vizet majd egy kendő segítségével töröld szárazra.
3. Tegyél a chawan-ba 4-5g matcha port, majd óvatosan egyengesd el. Önts a matcha porra egy kevés vizet, majd kezdd el óvatosan kevergetni, "elkenni". Amikor már összekeveredett, csak kicsit még rögös, elkezdhetjük felengedni a többi vízzel. Ezután már határozottabb mozdulatokkal folytatjuk a keverést, amíg el nem érjük a kívánt állagot - sűrű, krémes teát.

Usucha matcha tea elkészítése lépésről lépésre
Hozzávalók:
Az 1. és a 2. lépés ugyanaz, mint az Usucha esetében.
3. Tegyél a chawan-ba 1-2g matcha port. Érdemes átszitálni, mert egyébként előfordul, hogy apró rögök maradnak benne, amelyek megakadályozzák az egyenletes elkeveredést és tökéletes habosodást.
4. Amikor a víz már nem túl forró, öntsd a matcha teára, majd óvatosan keverd össze, hogy ne maradjanak benne csomók. Ezután határozottabb kézmozdulatokkal (de laza vállal és csuklóval) M vagy W alakban kezdd el habosítani, amíg egy krémesen habos teát nem kapsz (20-30mp). Ne nyomjuk erősen a chawan aljára az ecsetet, éppen hogy csak érintse azt. A végén lassítunk és a tea tetejét keverjük, hogy ne maradjanak benne nagy bubokékok. Akkor jó, ha összefüggő, habos teát kapunk.
Nézd meg a videót az Usucha készítéséről: