AZ M MATCHA SZTORI





Sziasztok! Adri vagyok, az M Matcha társalapítója. Ma már lételemem a matcha, de nem volt ez mindig így. Kisgyerekes anyukaként talán nem meglepő, hogy túlélő üzemmódban léteztem - a kávé pedig nem jöhetett szóba mert már a pocakomban volt a második kisfiunk. Kerestem egy egészségesebb alternatívát és ekkor került a képbe a matcha tea, mellyel külföldi utazásaink során találkoztunk. Kevesebb koffeinnel hosszan tartó energia, miközben támogatja az egészségem? “Éber nyugalom”?

Nem hittem benne, de gondoltam egy próbát megér. A matcha olyan minőségi változást hozott az életembe, amiért örökké hálás leszek. A folyamatos fáradtság elmúlt! Azon kaptam magam, hogy visszatért az energiám, később pedig az összes  jótékony hatást is megtapasztaltam.

A plusz kilók leadásának támogatása pedig csak a hab volt a tortán.
A férjemmel, Gergővel elhatároztuk, hogy szeretnénk ha minél több emberhez eljutna ez a fantasztikus tea itthon is.

Ebből a lelkesedésből született meg az M Matcha! Örülünk, hogy itt vagy!




 

 





MIÉRT AZ M MATCHA?
Nem mindegy, hogy "zöld tea por" vagy matcha!

A matcha a legritkább és legdrágább tea a világon. Titka különleges termesztésében és feldolgozásában rejlik - sajnos sok alacsony minőségű matcha található a piacon, árulkodó jel lehet az alacsony ár, a fakó szín vagy a keserűbb íz.

MITŐL FÜGG A MATCHA KATEGÓRIÁJA?

A teacserje tetején lévő levelek a legédesebbek, ezekből készülnek a top matchák. A középső, alsó levelek keverékéből pedig a "főzős" matchák. Az is fontos, hogy mikor szüretelik: az első, tavaszi szüretelésű matcha teák a legédesebbek.

Tudtad?

A magas minőségű teának úgynevezett umamiban gazdag íze van. Az édes, sós, keserű, savanyú sorban ez az ötödik íz. A japánok szerint az umami egyensúly: feleslegessé teszi a fűszert, kellemes utóízt hagy a szájban és mély benyomást a lélekben.

 

 








SZÁRMAZÁS 
Japán - az M Matcha hazája 
 

A matcha teát több helyen is termesztik, de kizárólag Japánban képesek előállítani a legjobb minőséget. Az M Matcha teák az alábbi két prefektúrából származnak:

Uji  a leginkább elismert matcha termesztő vidék. Az innen származó teákat használták eredetileg a tradicionális japán teaszertartásokhoz - ezáltal a régmúltba visszanyúló történelme van és egyfajta sztenderdet jelent a matcha készítésben. Az Uji származás a matcha teáknál annyit tesz, mint a „bordeaux” megjelölés egy boros üvegen. Garantálja a kiváló minőséget. Ezen a vidéken a leveleket nem pörkölik, sokkal inkább alacsonyabb hőfokon szárítják ki. Ez a teáknak egyfajta karakteres, füves krémességet kölcsönöz egy árnyalatnyi fehér virág zamattal és umamival.


Fukuoka fiatalabb matcha termesztő régió, de az elmúlt időszak megalapozta a nevét a legmagasabb minőségű teákat termesztő teaföldek között. Az elmúlt 20 év legkiválóbb gyokuro teája is innen származik. Ez az oka, hogy az innen származó matcha tea is a legjobbak közé tartozik. Az itt nemesített matcha új fejezeteket nyitott az egészséges kávéalternatívák világában. Magasabb hőmérsékleten előállítva, csodálatosan hozza elő a teából a pirított mogyorós, a gesztenyés és a kakaós ízvilágot, mely lágy édességbe hajlik át.