A matcha tea a Japánok szuperitala.
Évszázados hagyományra tekint vissza, azonban a világ többi részén csak a közelmúltban kezdték igazán megismerni.
Aki pedig megismeri, egekbe magasztalja az egészségre és életminőségre gyakorolt rendkívüli hatását.
Hogy mitől ilyen különleges?
Termesztésében és feldolgozásában rejlik a tea igazi trükkje.
ÁRNYÉKOLÁS
A tea növény érési folyamatában van egy szakasz, amikor a tea ültetvényeket sötét fóliával fedik le és így elzárják a növényeket a napsütéstől. Ezáltal a növény elkezd rendkívül sok klorofillt és tápanyagot termelni - ennek köszönheti a hihetetlen mennyiségű antioxidánst és vitamint, a vibrálóan élénk zöld színt és a speciális aromát - nem keserű hanem édeskés íze lesz.
SZEZONALITÁS
A matcha teát évente egyszer szüretelik, pont akkor mikor a fent leírt folyamat a tetőfokát eléri. Emiatt nagyon limitált a mennyisége, ami az egyik oka annak, hogy a matcha a legdrágább teák egyike. Ilyenkor kézzel óvatosan leszedik a leveleket, majd átviszik a gyárba ahol gőzölik, hogy megállítsák a levelekben zajló folyamatokat. A leveleket méret, súly és szín szerint is osztályozzák és eltávolítják a szár részeket.
PORRÁ ŐRLÉS
A zöld tealeveleket gránitmalomkövekben mikrométer nagyságúra porrá őrlik - egy malom mindössze 40 gr teaport képest óránként előállítani. A mechanikus hatásának köszönhetően teljes mértékben felhasadnak a levélben található sejtfalak, és később vízzel elkeverve képes feloldódni.
Így mivel a teljes levelet elfogyasztjuk, a zöld tea összes jótékony hatóanyagát megkapjuk, míg a hagyományos teázás során a tápanyagok mindössze 10%-ához jutunk hozzá.
EZEK IS ÉRDEKELHETNEK MÉG
Ez történik a testeddel, ha matcha teát iszol
Matcha tea vs kávé
11+1 ok ami téged is meggyőz majd, hogy igyál matcha teát
Ez a recept megváltoztatja a reggeli rutinod
A legfinomabb matcha latte recept
A legfrissítőbb ital, amitől garantáltan beindul a napod!