A matcha tea a Japánok szuperitala.
Évszázados hagyományra tekint vissza, azonban a világ többi részén csak a közelmúltban kezdték igazán megismerni.
Aki pedig megismeri, egekbe magasztalja az egészségre és életminőségre gyakorolt rendkívüli hatását. Hogy mitől ilyen különleges? Termesztésében és feldolgozásában rejlik a tea igazi trükkje.
ÁRNYÉKBAN TERMESZTIK
Ennek köszönheti többek között csodálatosan zöld színét és különleges aromáját.
A tea növény érési folyamatában van egy szakasz, amikor a tea ültetvényeket sötét fóliával fedik le és így elzárják a növényeket a napsütéstől. Ezáltal a növény elkezd rendkívül sok klorofillt és tápanyagot termelni - ennek köszönheti a hihetetlen mennyiségű antioxidánst és vitamint, a vibrálóan élénk zöld színt és a speciális aromát - nem keserű hanem édeskés íze lesz.

RITKÁN SZÜRETELIK
A matcha teát évente kétszer szüretelik, a legjobb minőség elérése érdekében akkor, amikor a levelek a legteljesebb érettségükben vannak. Ez az egyik oka annak, hogy a matcha rendkívül limitált és értékes tea. A szüret során kézzel, óvatosan szedik le a legfiatalabb leveleket. A szüretelt leveleket ezután gőzölik, hogy megállítsák az oxidációs folyamatot, és megőrizzék a friss zöld színüket és tápanyagaikat. A leveleket ezt követően méret, súly és szín alapján osztályozzák, és eltávolítják a szárakat, hogy csak a legfinomabb részek kerüljenek feldolgozásra.
PORRÁ ŐRLIK
A tealeveleket gránitmalomkövek között mikrométeres finomságú porrá őrlik. Egy malom mindössze 40 gramm teaport képes előállítani óránként. A gránitmalomok lassú, mechanikus őrlési folyamatának köszönhetően teljes mértékben felhasadnak a tealevelek sejtfalai, így a vízzel elkeverve a matcha könnyen feloldódik, és könnyebben felszívódik a szervezetben.
Mivel a matcha esetében a teljes tealevelet elfogyasztjuk, a zöld tea összes jótékony hatóanyagát, antioxidánsait és tápanyagait megkapjuk. Ezzel szemben a hagyományos teázásnál csak a levélben oldódó hatóanyagok egy kis részéhez, mindössze körülbelül 10%-ához jutunk hozzá.
MIÉRT ÉRDEMES FOGYASZTANI?
Energiát ad, segít fókuszálni:
- A koffein lassabban szabadul fel a szervezetben, így egy hirtelen koffein löket helyett tartós energiát biztosít akár 6 órán keresztül.
- Az L-theanine növeli a koncentrációt, a kreativitást, az éberséget és a memóriát.
Kapcsolódó cikk: Nehezen tudsz koncentrálni? A matcha a megoldás.
Csökkenti a stresszt
- Az L-theanine egyben, egy relaxációs, meditációs összetevő is: megnyugtat, javítja a hangulatunkat, csökkenti a stresszt.
- Alfa-hullámokat képez az agyban, amik hasonlóak azokhoz melyek alvás közben keletkeznek. Azonban bizonyítottan nem okoznak álmosságot, sőt épp ellenkezőleg, mentális éberséget és koncentrációt fogsz tapasztalni: ezt nevezik "éber-nyugalomnak".
Egészséges:
- A matcha tea egy igazi antioxidáns bomba: 14-szer több antixodiánst tartalmaz mint az áfonya
- az óriási jelentőségű EGCG a legnagyobb arányban a matcha teában található
- 70%-kal több vitamin található meg benne, mint a narancsban
- kiváló C-vitamin, szelén, króm, cink és magnézium forrás
- 9-szer több béta-karotint tartalmaz, mint a spenót
- erősen tartja az immunrendszert
- harcol a szabad gyökök ellen, így lassítja a sejtek öregedését,
károsodását (azaz szebb lesz a bőröd, lassabban öregszik a szervezeted!)
- csökkenti a koleszterinszintet
- stabilizálja a vércukorszintet
Segíti a testúlyunk megtartását, illetve a természetes fogyást:
- a test napi energiafelhasználását 10 százalékról akár 43 százalékra képes növelni
- elősegíti a zsírsejtek lebontását
- hatásos méregtelenítő és vértisztító (a rengeteg klorofill miatt)
- növeli a fizikai teljesítményt (kutatások szerint akár 30%-kal)
EZEK IS ÉRDEKELHETNEK MÉG
Ez történik a testeddel, ha matcha teát iszol
Matcha tea vs kávé
11+1 ok ami téged is meggyőz majd, hogy igyál matcha teát
Ez a recept megváltoztatja a reggeli rutinod
A legfinomabb matcha latte recept
A legfrissítőbb ital, amitől garantáltan beindul a napod!