A koffeinimádók új kedvence, a nagy közösségi média trend: dalgona kávé, de nálunk természetesen matchával készül! Ha szeretnéd feldobni egy kicsit a reggeli matcha lattédat, olvass tovább!
Elegáns kinézete egy pillanatra se riasszon el, rendkívül könnyen elkészíthető és a szokásos matcha latte hozzávalóidon kívül csak egy plusz dologra lesz szükséged.
Az eredeti recept, a dalgona kávé, Dél-Koreából indult hódító útjára és a közösségi média platformoknak köszönhetően futótűzként terjedt el. És igen! Matchával is elkészíthető.
Az eredeti dalgona kávé recept instant kávét használ, ami a cukorral és meleg vízzel egyenlő arányban elkeverve egy szuper habos végeredményt ad. A matcha esetében egy kis trükkhöz kell folyamodnunk, hogy hasonlóan habos-krémes italt kapjunk.
Ehhez két fortélyt is bemutatunk neked: az egyik a tejszín, a másik pedig a tojásfehérje.
Így kiválaszthatod, hogy melyik verziót preferálod és készíted el.
Néhány megjegyzés, hogy biztos legyen a siker:
- A tejszínes verzióban a tejszín legyen extra hideg! Ez biztosítja, hogy szépen felhabosodjon.
- A tojásfehérjét vízgőz felett verjük fel, így nem kell aggódnunk azon, hogy nyers tojást "iszunk". Plusz védelem, ha a tojást feltörés előtt fertőtlenítős meleg vízbe áztatjuk kb. 20 percre.
Ha ezekre ügyelsz, biztosan nem marad el a matcha dalgona élmény! Próbáld ki, mindenképpen készíts róla fotót és mutasd meg nekünk az #mmatcha hashtag alatt! :)
Hozzávalók:
- 200ml tej, vagy növényi ital
- 2 tk. cukor
- 1 tk. M Matcha Prémium vagy M Matcha Culinary
- 1/3 csésze habtejszín (legalább 30%-os), vagy 2db tojásfehérje
- Jégkocka (opcionális)
Elkészítés - verzió 1.0 tejszínes réteggel:
- Az E-mixer segítségével a behűtött, magas zsírtartalmú habtejszínt a cukorral együtt habbá verjük. Amikor a tejszín teteje fodrozódni kezd, készen is vagyunk, ne verjük túl.
- Szitáljuk hozzá a matcha port, és addig keverjük, amíg homogén, zöld krémünk nem lesz.
- Egy pohár aljába tegyünk jégkockákat, öntsük fel a tejjel, vagy növényi itallal, majd kanalazzuk rá a matchás habot. Szívószállal kavargatva elegyítsük a két réteget.
Elkészítés - verzió 2.0 a tojásfehérje réteggel:
- Egy lábosban kevés vizet forralunk, majd ráhelyezünk egy hőálló (fém vagy üveg) tálat. Beleütjük a tojásfehérjét, hozzáadjuk a cukrot és az E-mixer segítségével a gőz felett habot verünk belőle.
- Pár perc hőkezelés után levesszük a tűzről a tálat, hozzáadjuk a habhoz a matcha port, majd tovább keverjük, amíg a matcha el nem elegyedik.
- Egy pohár aljába tegyünk jégkockákat, öntsük fel a tejjel, vagy növényi itallal, majd kanalazzuk rá a matchás habot. Szívószállal kavargatva elegyítsük a két réteget.