A különleges teáscsészéből elfogyasztott matcha tea még ízletesebb

JAPÁN
Szűrés törlése
2024.03.20 12:23
A különleges teáscsészéből elfogyasztott matcha tea még ízletesebb

A teaivás a világ szinte valamennyi táján népszerű. Hazánkban elsősorban a téli időszakban fogyasztják többen, amikor egy teáscsésze forró ital átmelegíti a testet és a lelket.

A legtöbben a szálas vagy filteres teákat isszák, azonban érdemes kipróbálni valami egészen mást is.

 

A matcha zöld tea különleges élményt kínál fogyasztói számára, hiszen elkészítése már önmagában egy rendkívüli ceremónia. Az erőteljes zöld színárnyalatú, porrá őrölt tealevelek vízzel történő elvegyítésének rituáléja a Japán kultúrából ered és nyugtató hatással bír. A matcha tea emellett számtalan jó tulajdonsággal is rendelkezik, mely rendszeres fogyasztásával egészségünket védi. Cikkünkben a különleges teáscsészében felszolgált ital hatását vesszük jobban górcső alá.

 

A teázás kultúrájának rövid története

A teaivás szokása a régmúltba nyúlik vissza és elsősorban Ázsiához köthető. Az ősi Kínában fedezték fel elsőként a teacserjét és annak jótékony hatásait. A legenda szerint Shen Nung uralkodó a kertjében forró vizet forralt, miközben egy tealevelet sodort a szél a csészéjébe. Kis idő után ezt a főzetet elfogyasztva tapasztalhatta meg elsőként a tea csodás ízét. Talán éppen a zöld chawan kerámia teáscsészéhez hasonló edényből itta ki Shen Nung az első kortyokat.

 

Jóval később érkezett meg Európába is a teázás, hiszen csak a 16-17. században tapasztalhatták meg a holland és angol kereskedők közvetítésével a forró ital finom ízét és hatását. Az évek múltával egyre többen kezdték fogyasztani, napjainkban pedig a teáscsésze szinte az összes háztartásban a reggeli vagy az esti időszakban az asztalra kerül.

 

A matcha teáról

A klasszikus teafajták mellett a matcha tea egyedi ízvilággal és számtalan hasznos tulajdonsággal rendelkezik. A Japánból származó cserje leveleit egy adott időpontban szedik le, nagyon körültekintően nevelik a növényeket, így kevés a kiváló minőségű matcha tea a boltokban.

 

Az antioxidánsokban gazdag növény valamennyi alkotóelemét tartalmazza a porrá őrölt tea, mely többféle módon hat a teafogyasztó egészségére. Elősegíti a gyors anyagcserét, immunerősítő hatással bír, öregedésgátló és még a fogyni vágyók számára is lehetőséget biztosít az energikus mozgáshoz. Egy teáscsésze matcha napi fogyasztásával sokat tehetünk szervezetünk megfelelő működéséért. Kínálatunkban többféle ízvilágú matcha teát találsz, nézz körül bátran!

 

Miért éppen teáscsésze kerül az asztalra?

A teáscsésze története is évezredekre nyúlik vissza és szintén Kínához kötődik. A tea szervírozására különböző edényeket használtak, majd valószínűleg a Tang-dinasztia idejében kezdték el fül nélküli, tálkákhoz hasonló teáscsészékben felszolgálni a frissítő nedűt. Egy különleges rituálét is vontak a teaivás köré, így tették még egyedibbé az élményt.

 

Az egyszerű agyagedényeket az idők során felváltották a finomabb porcelánok, melyek az évszázadok során és a különböző kultúrákban más és más stílust és formát kaptak. A Japán teaszertartásokon például a ceremóniák előírásainak megfelelő méretű és alakú csészéket használnak.

 

Napjainkban már számtalan teáscsésze közül választhatunk. A Kínában használatos mélyebb és szélesebb változatok mellett Japánban inkább a szélesebb talpú és laposabb edények a megszokottak. De gondoljunk például az angol tradicionális, finom porcelán csészékre, melyek csodás díszítésükkel a lelket is gyönyörködtetik.

 

A matcha teákat bármely teáscsészében fogyaszthatjuk, biztosan kifejtik jótékony hatásukat. Amennyiben többet szeretnél megtudni a zöld tea ezen fajtájáról, akkor kattints a főoldalra.