A matcha tea ára - mitől függ, hogy mennyibe kerül?

2019.03.13 16:11
A matcha tea ára - mitől függ, hogy mennyibe kerül?

Mitől függ a matcha tea ára és miről árulkodik a termékek közötti (gyakran óriási) árkülönbség? Eláruljuk!

A matcha különleges módon termesztett, porrá őrölt zöld tea - elképesztően gazdag antioxidánsokban és ódákat zengenek az egészségre gyakorolt jótékony hatásairól - népszerűsége hatalmasat nőtt az utóbbi években.

Fogyaszthatod önmagában vízzel, vagy valamilyen tejjel, növényi itallal latteként... az eredmény egy bársonyos, vibrálóan zöld ital, ami semmi mással nem összehasonlítható - már ha jó minőségű matchát vásárolsz. 

Példaképpen: a minőségi matcha tea ára körülbelül 7 - 12.000Ft/30gramm, ami körülbelül 20-25 adag teát jelent. Ez természetesen drágább, mintha egy átlagos szálas vagy filteres teát vásárolnál.

Na de térjünk a lényegre: mitől függ a matcha tea ára és miről árulkodik a termékek közötti (gyakran óriási) árkülönbség?

 

Csak nagyon kevés helyen termesztik

A megfelelő talaj és éghajlat kiemelt fontosságú a tea minőségét és ízét tekintve, így a matcha tea árát nagyban befolyásolja, hogy melyik teaföldről származik. Minőségi matcha teát kizárólag Japánban képesek előállítani, tehát mindenképp olyan terméket válassz, ami innen származik. A Kínából, vagy esetleg máshonnan származó matcha tea teljesen más minőségi és árkategóriába tartozik.

Japán matcha tea ára

 

A matcha különleges előállítása

A matcha tea a legnagyobb odafigyeléssel és a legköltségesebben előállítható teafajta. Évente mindössze 2500 tonna matcha teát állítanak elő, olyan ritka és különleges mint a sáfrány, vagy a szarvasgomba. Ráadásul olyan népszerű Japánban, hogy a limitált mennyiség miatt kevés kerül exportra. 

A teanövényeket 2-4 héttel a szüretelés előtt beárnyékolják, ezáltal a növény rengeteg klorofillt és L-theanint termel, amelynek különleges ízvilágát és vibrálóan zöld színét köszönheti. 

A matcha árát nagyban befolyásolja az is, hogy mikor szüretelik és hogy a teanövény mely leveleiből készül. A jó minőségű, így drága matcha tea készítéséhez csak a tavaszi, első szüretelésű, legfiatalabb tealeveleket használják, melyet Japán precizitással kézzel szednek le, szétválogatnak, kiszárítanak, majd púderszerű finom porrá őrölnek.

porrá őrölt matcha tea ára

 

Az ár meghatárzói a különböző minőségi fokozatok

Két élesen elkülöníthető minőségi kategóriát különböztetünk meg, ezek a Ceremonial és a Culinary kategóriák. A Ceremonial kategóriába tartozó matchák első szüretelésűek, csak a legzsengébb levelekből készülnek, vibrálóan zöld színük és különleges, karakteres ízviláguk van, keserű mellékíz nélkül. Teaként vízzel elkészítve önmagában fogyasztjuk. 

A culinary típusú matchák másod- vagy harmadszüretelésűek, a cserje lentebbi részén található levelekből készülnek, a színük fakóbb zöld, ízük kesernyésebb, ezért inkább sütéshez, vagy turmixok készítéséhez ajánlottak.

A két kategória mellett találkozhatunk a Prémium vagy Latte kategóriákkal, amelyek a két fentebbi típus között helyezkednek el mind árban mind tulajdonságaikban. Vásárláskor érdemes azt is megnézni, hogy a termék tartalmaz-e cukrot, vagy tejport, mert emiatt is lehet sokkal alacsonyabb az ára a tiszta culinary matcha porokhoz képest.  

matcha tea ára minőségi kategóriánként

 

Összefoglalva

Leegyszerűsítve a dolgot, a matcha tea is olyan, mint sok minden más a világon - a minőségnek ára van. Egy 30g-os kiváló minőségű matcha ára körülbelül 7-20 000Ft körül mozog. Bármi, ami ennél olcsóbb, az nagy valószínűséggel a közepes vagy rossz minőségű matchák árkategóriájába tartozik. 

A jó hír viszont az, hogy naponta 1 gramm elég ahhoz, hogy érezd a pozitív hatásait! Leosztva már nem is vészes, igaz? :)

Hogy honnan tudhatod meg, hogy jó vagy rosszabb minőségű a matcha por, ahhoz ITT találsz 5 tippet!

SZEREZD BE A MATCHA TEÁT ÉS AZ ESZKÖZÖKET