A matcha tea ára - mitől függ, hogy mennyibe kerül?

EGÉSZSÉG
Szűrés törlése
2019.03.13 16:11
A matcha tea ára - mitől függ, hogy mennyibe kerül?

Mitől függ a matcha tea ára és miről árulkodik a termékek közötti (gyakran óriási) árkülönbség? Eláruljuk!

A matcha különleges módon termesztett, porrá őrölt zöld tea - elképesztően gazdag antioxidánsokban és ódákat zengenek az egészségre gyakorolt jótékony hatásairól - népszerűsége hatalmasat nőtt az utóbbi 2-3 évben.

Fogyaszthatod önmagában vízzel, vagy valamilyen tejjel, latteként... az eredmény egy bársonyos, vibrálóan zöld ital, ami semmi mással nem összehasonlítható - már ha jó minőségű matchát vásárolsz. 

Példaképpen: a minőségi matcha tea ára körülbelül 7 - 20 000Ft/30gramm, ami körülbelül 20-25 adag teát jelent. Ez természetesen drágább, mintha egy átlagos szálas vagy filteres teát vásárolnál.

Na de térjünk a lényegre: mitől függ a matcha tea ára és miről árulkodik a termékek közötti (gyakran óriási) árkülönbség?


CSAK NAGYON KEVÉS HELYEN TERMESZTIK

A megfelelő talaj és éghajlat kiemelt fontosságú a tea minőségét és ízét tekintve, így a matcha tea árát nagyban befolyásolja, hogy melyik teaföldről származik. Minőségi matcha teát kizárólag Japánban képesek előállítani, tehát mindenképpen olyan terméket válassz, ami innen származik. A Kínából, vagy esetleg máshonnan származó matcha tea teljesen más minőségi és árkategóriába tartozik.

Japán matcha tea ára

A KÜLÖNLEGES ELŐÁLLÍTÁSA MIATT

A matcha tea a legnagyobb odafigyeléssel és a legköltségesebben előállítható teafajta. Évente mindössze 2500 tonna matcha teát állítanak elő, olyan ritka és különleges mint a sáfrány vagy a szarvasgomba. Ráadásul olyan népszerű Japánban, hogy a limitált mennyiség miatt kevés kerül exportra. 

A teanövényeket 2-4 héttel a szüretelés előtt beárnyékolják, ezáltal a növény rengeteg klorofillt és L-theanint termel, amelynek különleges ízvilágát és vibrálóan zöld színét köszönheti. 

A matcha árát nagyban befolyásolja az is, hogy mikor szüretelik és hogy a teanövény mely leveleiből készül. A jó minőségű, így drága matcha tea készítéséhez csak a tavaszi, első szüretelésű, legfiatalabb tealeveleket használják, melyet Japán precizitással kézzel szednek le, szétválogatnak, kiszárítanak, majd púderszerű finom porrá őrölnek.

porrá őrölt matcha tea ára

AZ ÁR MEGHATÁROZÓI A KÜLÖNBÖZŐ MINŐSÉGI FOKOZATOK

Két élesen elkülöníthető minőségi kategóriát különböztetünk meg, ezek a Ceremonial és a Culinary kategóriák. A Ceremonial kategóriába tartozó matchák első szüretelésűek, csak a legzsengébb levelekből készülnek, vibrálóan zöld színük és különleges, karakteres ízviláguk van keserűség nélkül. Teaként elkészítve önmagában fogyasztjuk. 

A culinary típusú matchák másod- vagy harmadszüretelésűek, a cserje lentebbi részén található levelekből készülnek, a színük fakóbb zöld, ízük kesernyésebb, ezért inkább sütéshez vagy turmixok készítéséhez ajánlottak.

A két kategória mellett találkozhatunk a Prémium vagy Latte kategóriákkal, amelyek a két fentebbi típus között helyezkednek el mind árban mind tulajdonságaikban.

Vásárláskor érdemes azt is megnézni, hogy a termék tartalmaz-e cukrot vagy tejport, mert emiatt is lehet sokkal kevesebb az ára a tiszta matcha porokhoz képest.  

matcha tea ára minőségi kategóriánként

ÖSSZEFOGLALVA

Leegyszerűsítve a dolgot, a matcha tea is olyan, mint sok minden más a világon - a minőségnek ára van. Egy 30g-os kiváló minőségű matcha ára körülbelül 7-20 000Ft körül mozog. Bármi, ami ennél olcsóbb, az nagy valószínűséggel a közepes vagy rossz minőségű matchák árkategóriájába tartozik. 

A jó hír viszont az, hogy naponta 1 gramm elég ahhoz, hogy érezd a jó hatásait! Leosztva már nem is vészes, igaz? :)

Hogy honnan tudhatod meg, hogy jó vagy rosszabb minőségű a matcha por, ahhoz ITT találsz 5 tippet!

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK MÉG

Ez történik a testeddel, ha matcha teát iszol

Matcha tea vs kávé

11+1 ok ami téged is meggyőz majd, hogy igyál matcha teát

Ez a recept megváltoztatja a reggeli rutinod

A legfinomabb matcha latte recept

A legfrissítőbb ital, amitől garantáltan beindul a napod!

SZEREZD BE A MATCHA TEÁT ÉS AZ ESZKÖZÖKET

Raktáron
Kedvencekhez
M Matcha Sakura
M Matcha Sakura
M Matcha Sakura
M Matcha Sakura
5 990 Ft
Egységár: 200 Ft/adag
Raktáron
Kedvencekhez
E-Mixer
E-Mixer
E-Mixer
E-Mixer
6 490 Ft
-7%
Raktáron
Kedvencekhez
19 046 Ft
20 480 Ft Az áthúzott ár az árcsökkentés alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.