A matcha tea képes csökkenteni a magas koleszterinszintet és vérnyomást

A matcha tea képes csökkenteni a magas koleszterinszintet és vérnyomást

2018 október 26

A zöld tea kitűnő értágító és értisztító, ezáltal segíti a szív-és érrendszer egészségének megőrzését. Napi 10 zöld tea elfogyasztásával jelentősen csökkenthetjük a koleszterinszintet, a vérnyomást és a szív és érredszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

 

A matcha tea a zöld teak "királynője". Csak a legfiatalabb, legzsengébb tealevelekből készül, melyekben még koncentráltabban találhatóak meg a tápanyagok, mivel szüret előtt beárnyékoják a teaföldeket.

Ráadásul porrá őrölve a teljes tealevelet elfogyasztjuk, így a zöld tea minden jótékony hatása érvényesül. 

Napi 1 matcha tea elfogyasztása 10 zöld tea hatásával ér fel.

1 matcha tea egyenlő 10 zöld tea jótékony hatásával

Érlazító képesség

Kutatások során rengeteg növényt vizsgáltak meg érlazító képességük kapcsán, de egyértelműen a zöld teának volt az egyik legjobb érlazító képessége: 91%-os hatékonysággal tudja az érfalakat ellazítani. A fekete tea ugyanezen képessége csak 66%-os, melynek egyik magyarázata, hogy jóval kevesebb értékes polifenolt tartalmaz, mint a zöld tea.

Mivel a zöld tea hatékonyan képes ellazítani az ereket, a vér könnyebben tud benne áramolni, ez pedig egyértelműen csökkentheti a vérnyomást.

A zöld tea csökkentheti a koleszterinszintet

Kutatások kimutatták, hogy a zöld tea rendszeres, napi több csészényi fogyasztása hozzájárulhat a koleszterinszint csökkentéséhez.

Egy Japánban készült vizsgálat során megállapították, hogy azok akik 10 vagy még több csésze zöld teát ittak meg egy nap alatt, sokkal alacsonyabb volt a koleszterinszintjük. Emellett a koleszterinprofiljuk minősége is jobb volt, vagyis a rossz koleszterinjük alacsonyabb, míg a jó koleszterinjük magasabb szinten állt.

Az eredményt egy másik, szintén japánban végzett kutatás is megerősítette:  a napi 9 vagy még több csésze zöld teát fogyasztó férfiaknak átlagosan 8 mg/dl-rel alacsonyabb volt a koleszterinszintjük, mint azoknak, akik csupán 2 vagy kevesebb csésze zöld teát ittak meg naponta.

Emellett egy norvég kutatás is igazolta, hogy a naponta 5 vagy több csésze zöld teát ivó férfiaknak átlagosan 9,3 mg/dl-rel alacsonyabb volt a koleszterinszintje, mint a csupán 1 vagy még kevesebb csészével megivó személyeknek.

Az is kiderült a vizsgálatból, hogy akik egyáltalán nem fogyasztottak zöld teát, azok nagyobb valószínűséggel hunytak el szívrohamban, mint a zöld teát fogyasztó társaik.

 

Védelem a szívbetegségek ellen

A magas koleszterinszint rendkívül veszélyes a szívbetegségek kialakulásának szempontjából. Már 1%-os koleszterinszint-csökkenés 2%-kal csökkenti a szívbetegség kialakulásának kockázatát.

Például ha valaki koleszterinszintje 200 mg/dl (ami az egészséges érték felső határa), és ez 8 mg/dl-rel csökken, akkor a koleszterinszint 4%-kal lesz kevesebb ami az jelenti, hogy a szívbetegségek esélye 8 %-kal csökken. 

Tehát már napi 1 matcha tea elfogyasztása jelentős mértékben képes védelmet biztosítani a különféle szívbetegségek kialakulása ellen.

 

A zöld tea csökkentheti a magas vérnyomást

A magas vérnyomás nagyon alattomos betegség, ezért is nevezik „csendes gyilkosnak”. Eleinte nem, vagy csak alig észrevehetően okoz tüneteket, de életveszélyes állapotokat idézhet elő, mint például az agyvérzés, a belső vérzések vagy a szívroham.

Magas vérnyomásnak számít, ha a vérnyomás nyugalmi állapotban tartósan a 140/90-es érték felett van. Az első érték az érben lévő nyomást jelöli, amikor a vért kilöki a szív az artériákba (szisztolés nyomás). Ez a vérnyomás legmagasabb értéke. A második érték a diasztolés nyomás, vagyis a szívverések között fennálló nyomásérték, mely a legalacsonyabb vérnyomásbeli állapot. 

Egy kísérlet során stressz hatására az alanyoknak megnőtt a vérnyomásuk.

Viszont amikor zöld teával itatták őket, akkor a stressz hatására sem növekedett a vérnyomásuk. Mindezekből a kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy a zöld tea kedvezően befolyásolja a vérnyomást.

Minden egy csomagban, amire a matcha tea elkészítéséhez szükséged van. Válaszd Ceremonial (önmagában történő fogyasztáshoz ajánljuk), vagy prémium (latte-k, ízesített italok készítéséhez ajánljuk) matchával.