Tényleg képes csökkenteni a matcha a magas vérnyomást és koleszterinszintet?

VÉRNYOMÁS
Szűrés törlése
2019.09.02 16:15
Tényleg képes csökkenteni a matcha a magas vérnyomást és koleszterinszintet?

Zöld tea fogyasztásával jelentősen csökkenthetjük a koleszterinszintet, vérnyomást, valamint a szív és érredszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

A zöld tea kitűnő értágító és értisztító, ezáltal segíti a szív-és érrendszer egészségének megőrzését. De miért van ez?

A matcha tea a zöld teak "királynője". Csak a legfiatalabb, legzsengébb tealevelekből készül, melyekben még koncentráltabban találhatóak meg a tápanyagok, mivel szüret előtt beárnyékoják a teaföldeket.

Ráadásul porrá őrölve a teljes tealevelet elfogyasztjuk, így a zöld tea minden jótékony hatása érvényesül. 

NAPI 1 MATCHA TEA ELFOGYASZTÁSA 10 ZÖLD TEA HATÁSÁVAL ÉR FEL.

1 matcha tea egyenlő 10 zöld tea jótékony hatásával

ÉRLAZÍTÓ KÉPESSÉG

Kutatások során rengeteg növényt vizsgáltak meg érlazító képességük kapcsán, de egyértelműen a zöld teának volt az egyik legjobb érlazító képessége: 91%-os hatékonysággal tudja az érfalakat ellazítani. A fekete tea ugyanezen képessége csak 66%-os, melynek egyik magyarázata, hogy jóval kevesebb értékes polifenolt tartalmaz, mint a zöld tea.

MIVEL A ZÖLD TEA HATÉKONYAN KÉPES ELLAZÍTANI AZ EREKET, A VÉR KÖNNYEBBEN TUD BENNE ÁRAMOLNI, EZ PEDIG EGYÉRTELMŰEN CSÖKKENTHETI A VÉRNYOMÁST.

A ZÖLD TEA CSÖKKENTHETI A KOLESZTERINSZINTET

Kutatások kimutatták, hogy a zöld tea rendszeres, napi több csészényi fogyasztása hozzájárulhat a koleszterinszint csökkentéséhez.

Egy Japánban készült vizsgálat során megállapították, hogy azok akik 10 vagy még több csésze zöld teát ittak meg egy nap alatt, sokkal alacsonyabb volt a koleszterinszintjük. Emellett a koleszterinprofiljuk minősége is jobb volt, vagyis a rossz koleszterinjük alacsonyabb, míg a jó koleszterinjük magasabb szinten állt.

Az eredményt egy másik, szintén japánban végzett kutatás is megerősítette:  a napi 9 vagy még több csésze zöld teát fogyasztó férfiaknak átlagosan 8 mg/dl-rel alacsonyabb volt a koleszterinszintjük, mint azoknak, akik csupán 2 vagy kevesebb csésze zöld teát ittak meg naponta.

Emellett egy norvég kutatás is igazolta, hogy a naponta 5 vagy több csésze zöld teát ivó férfiaknak átlagosan 9,3 mg/dl-rel alacsonyabb volt a koleszterinszintje, mint a csupán 1 vagy még kevesebb csészével megivó személyeknek.

AZ IS KIDERÜLT A VIZSGÁLATBÓL, HOGY AKIK EGYÁLTALÁN NEM FOGYASZTOTTAK ZÖLD TEÁT, AZOK NAGYOBB VALÓSZÍNŰSÉGGEL HUNYTAK EL SZÍVROHAMBAN, MINT A ZÖLD TEÁT FOGYASZTÓ TÁRSAIK.

VÉDELEM A SZÍVBETEGSÉGEK ELLEN

A magas koleszterinszint rendkívül veszélyes a szívbetegségek kialakulásának szempontjából. Már 1%-os koleszterinszint-csökkenés 2%-kal csökkenti a szívbetegség kialakulásának kockázatát.

Például ha valaki koleszterinszintje 200 mg/dl (ami az egészséges érték felső határa), és ez 8 mg/dl-rel csökken, akkor a koleszterinszint 4%-kal lesz kevesebb ami az jelenti, hogy a szívbetegségek esélye 8 %-kal csökken. 

TEHÁT MÁR NAPI 1 MATCHA TEA ELFOGYASZTÁSA JELENTŐS MÉRTÉKBEN KÉPES VÉDELMET BIZTOSÍTANI A KÜLÖNFÉLE SZÍVBETEGSÉGEK KIALAKULÁSA ELLEN.

 

A ZÖLD TEA CSÖKKENTHETI A MAGAS VÉRNYOMÁST

A magas vérnyomás nagyon alattomos betegség, ezért is nevezik „csendes gyilkosnak”. Eleinte nem, vagy csak alig észrevehetően okoz tüneteket, de életveszélyes állapotokat idézhet elő, mint például az agyvérzés, a belső vérzések vagy a szívroham.

Magas vérnyomásnak számít, ha a vérnyomás nyugalmi állapotban tartósan a 140/90-es érték felett van. Az első érték az érben lévő nyomást jelöli, amikor a vért kilöki a szív az artériákba (szisztolés nyomás). Ez a vérnyomás legmagasabb értéke. A második érték a diasztolés nyomás, vagyis a szívverések között fennálló nyomásérték, mely a legalacsonyabb vérnyomásbeli állapot. 

Egy kísérlet során stressz hatására az alanyoknak megnőtt a vérnyomásuk.

Viszont amikor zöld teával itatták őket, akkor a stressz hatására sem növekedett a vérnyomásuk. Mindezekből a kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy a zöld tea kedvezően befolyásolja a vérnyomást.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK MÉG 

Ez történik a testeddel, ha matcha teát iszol
Matcha tea vagy kávé? Melyik a jobb nekem?
A legfinomabb matcha teás receptek
11+1 ok ami téged is meggyőz majd, hogy igyál matcha teát
A legfinomabb matcha latte recept
Ezt mondtátok az M Matcháról
Nehezen tudsz koncentrálni? A matcha a megoldás!

SZEREZD BE A MATCHA TEÁT ÉS AZ ESZKÖZÖKET

Raktáron
Kedvencekhez
E-Mixer
E-Mixer
E-Mixer
E-Mixer
6 490 Ft
-6%
Raktáron
Kedvencekhez
Komplett csomag - Premium 30g
Komplett csomag - Premium 30g
Milyen színű kerámia ecsettartóval szeretnéd?
Fekete
18 283 Ft
19 450 Ft Az áthúzott ár az árcsökkentés alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.
-7%
Raktáron
Kedvencekhez
19 046 Ft
20 480 Ft Az áthúzott ár az árcsökkentés alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.