Matcha - az öregedésgátló csoda-ital

ÖREGEDÉSGÁTLÁS
Szűrés törlése
2020.04.13 15:49
Matcha - az öregedésgátló csoda-ital

A matcha tea egy olyan ital, amit mindenkinek fogyasztania kellene - mégis, sokan még nem is hallottak róla eddig. Most azt szedtük össze, hogy miért hasznos az öregedési folyamatok lassítása szempontjából.

 

A matcha hatékonyan képes felvenni a harcot olyan időskori megbetegedésekkel mint a demencia, hozzájárul a bőr rugalmasságának megőrzéséhez, rengeteg antioxidánst és ásványi anyagot tartalmaz, égeti a zsírt, gyorsítja az anyagcserét, méregteleníti a szervezetet, javítja a kedélyállapotot és a szellemi éberséget. Ezeket az állításokat egytől egyik megalapozott kutatások támasztják alá, amelyek ráadásul még csak a felszínt kapargatják.

 

MI A MATCHA?

Az köztudott, hogy a zöld tea nagyon egészséges. Mi az, ami a matcha teát megkülönbözteti és a zöld teánál is egészségesebbé teszi? A titok a termesztésében, feldolgozásában rejlik.

A matcha és a zöld tea ugyanabból a teanövényből készül, azonban a matchát árnyékban termesztik, így a növény elkezd rendkívül sok klorofillt és tápanyagot termelni - ennek köszönheti a benne lévő hihetetlen mennyiségű antioxidánst és vitamint, a vibrálóan zöld színt és a speciális aromát.

A matcha teához csakis a legzsengébb, legfiatalabb tealeveleket használják fel, amelyeket kézzel szednek le, majd gőzölik és púderszerű finom porrá őrlik, így később vízzel elkeverve képes teljesen feloldódni.

Mivel a teljes levelet elfogyasztjuk, a zöld tea összes jótékony hatóanyagát megkapjuk, míg a hagyományos teázás során ez mindössze 10%. 

JÓTÉKONY HATÁSAI

Rendkívül népszerűek a különböző superfood-ok manapság, hiszen nagyon sok ezek közül elképesztő antioxidáns tartalommal és öregedés-gátló tulajdonsággal bír. De a matcha midegyiket lekörözi.

superfood matcha

MATCHA VS ZÖLD TEA

Ha már rendszeres zöld tea fogyasztó vagy, elgondolkozol azon, miért lenne érdemes váltanod - a matcha tényleg jobb, mint egy minőségi zöld tea? 

Mint bármelyik zöld tea, a matcha is olyan katekineket (hatalmas jelentőségű antioxidánsok) tartalmaz, amely csak a teákban találhatóak meg - a legkiemelkedőbb ezek közül az EGCG (epigallocatechin gallate).

MATCHÁVAL AZ ÖREGEDÉS ELLEN

Az ősi japán és a kínai kultúra régóta azt tanítja, hogy a matcha segít az öregedés ellen, ezért is nevezik a "halhatatlanság elixírjének". 

Dr. Andrew Weil világszerte elismert tudósa a természetes gyógymódoknak és a természetes öregedésnek, valamint a Harvard Egyetem orvostan oktatója. 

matcha tea arcmaszk öregedés ellen

MATCHA ÉS A FOGYÓKÚRA

A matcha tea hozzájárul a természetes súlycsökkenéshez azáltal, hogy felgyorsítja testünk anyagcseréjét és égeti a zsírt. Az Americal Journal kutatása szerint a matcha tea magas katekin-tartalmának köszönhetően termogenetikus hatással (=a testünk természetes kalóriaégető képessége) bír, ezáltal a napi enerigafelhasználásunkat 8-10%-ról 35-43%-ra növeli a matcha tea rendszeres fogyasztása. Ez remek hír, főleg hogy a kor előrehaladtával az anyagcserénk üteme egyre csökken.

Sőt, a matcha tea mindenféle negatív mellékhatás nélkül (pl. magas vérnyomás, pulzus emelkedés), természetes módon növeli az anyagcserét. Ezáltal kímélőbb és biztonságosabb fogyúkúrát segítő ital, mint a mesterséges módon előállított fehérjék és táplálékkiegészítők. 

matcha tea a természetesen diétás fogyókúrát segítő ital

TERMÉSZETES MÉREGTELENÍTÉS MATCHA TEÁVAL

Mivel a teanövényeket beárnyékolják, ezáltal a növény elkezd extra sok klorofillt termelni. A klorofill köztudottan nagyon jó méregtelenítő, segít megtisztítani a testünket a felgyülemlett méreganyagoktól - ettől egészségesebbek leszünk és jobban is érezzük magunkat.

ANTIBAKTERIÁLIS MATCHA

Kutatások kimutatták, hogy a matcha teának antibakteriális hatása is van, ami segít leküzdeni a vírusokat és baktériumokat. Ez nem csak azt jelenti, hogy nagyon hatásos a megfázás és influenza ellen, hanem azt is hogy véd a fogszuvasodás és a rossz lehellet ellen.

matcha tea megfázás ellen

MENNYI TEÁT ÉRDEMES FOGYASZTANI NAPONTA?

Már 1 gr matcha tea fogyasztása biztosítja az összes fent említett egészségügyi és öregedésgátló jótékony hatást.

Természetesen lehet ennél többet is inni - az átlagos fogyasztás Japánban ennél magasabb és nem tapasztalhatóak negatív mellékhatások.

Receptjeink között rengeteg szuper ötletet találsz, hogy hogyan tudod beépíteni a matcha teát a napi étrendedbe.

Bármilyen formájában szereted is a matcha teát, hamarosan hálás leszel magadnak, hogy elkezdted!

SZEREZD BE A MATCHA TEÁT ÉS AZ ESZKÖZÖKET A KÉSZÍTÉSÉHEZ INNEN