Honnan tudjuk, hogy minőségi matcha teát vásárolunk? Íme 5 tipp, ami a segítségetekre lehet!
A kérdés nem is olyan egyszerű dolog, viszont annál fontosabb, hiszen csak a megfelelő minőségű matchával élvezhetjük igazán a jótékony hatásokat és élhetjük át a teázás igazi élményét.
Megkülönböztetünk többek között "Ceremonial" és "Culinary" típusú teákat. A ceremonial minőséget fogyasztjuk önmagában vízzel elkészítve matcha teaként, a culinary minőséget pedig ételek, vagy italok alapanyagaként. Nem elég azonban csak a meghatározást elolvasni a dobozon, mert óriási különbségek lehetnek az egyes kategóriákon belül is!
![matcha tea minőségi kategóriák](https://mmatcha.hu/shop_ordered/88741/pic/Szerkesztett_Abrak/leave_attetszo.png)
1. Származás
Minőségi matcha teát kizárólag Japánban képesek előállítani, tehát mindenképpen olyat válassz, ami eredeti Japánból száramzó termék. Ezen belül is két terület a legelismertebb, az egyik az Aichi perfektúrában lévő Nishio város, a másik pedig a Kyoto perfektúrában található Uji - ami az M Matcha hazája is.
![](https://mmatcha.hu/shop_ordered/88741/pic/Blogposzt_kepek/oreged-3.png)
2. Ár
Leegyszerűsítve a dolgot, a matcha tea is olyan, mint sok minden más a világon - a minőséget meg kell fizetni. Tekintve, hogy a matcha tea a legköltségesebben előállítható teafajta és évente mindössze 2500 tonnát készítenek belőle, egy 30g-os kiváló minőségű matcha ára körülbelül 7-12.000Ft körül mozog. Bármi, ami ennél olcsóbb, az nagy valószínűséggel a közepes vagy rossz minőségű matchák kategóriájába tartozik.
![](https://mmatcha.hu/shop_ordered/88741/pic/Blogposzt_kepek/terhes5.png)
3. Szín
A jó minőségű matcha vibrálóan zöld. Minél zöldebb, annál jobb. Mivel a matcha teát árnyékban termesztik a növény rákényszerül arra, hogy extra sok klorofillt termeljen, aminek ezt a gyönyörű zöld színét köszönheti.
A gyengébb minőségű matcha teát nem árnyékolták megfelelően, esetleg öregebb, vagy a teanövény alsó részén lévő levelekből készült - emiatt a színe világosabb zöld, sárgás, vagy akár barnás színű is lehet. Kínálatunkból kivételt képez a Hojicha tea, mivel ez egy pörkölt matcha tea, emiatt színe alapból barna színű. A pörkölés során a tea koffeintartalmának egy része elbomlik, emiatt ezt a teát délutáni teázásra is ajánljuk. Karamellizált, pörkölt diós/mandulás ízvilágához kitűnően passzolnak a különböző magvakból (mogyoró, kesudió, mandula) készült növényi italok!
![](https://mmatcha.hu/shop_ordered/88741/pic/Blogposzt_kepek/1matcha.png)
4. Íz, illat
Amikor kibontjuk a matchás tasakunkat egy nagyon friss, zöldséges, enyhén édes illatot kell éreznünk. Ezt az úgynevezett L-theanine okozza, melynek megjelenése szintén az árnyékolás technikájának köszönhető. Ez adja a matcha tea tiszta, zöld, édeskés ízét. A rossz minőségű teákban nincs elegendő L-theanine, ezért nagyon keserűek, rossz utóízt hagyva a szájban.
5. Tapintás
A matcha tea textúrája egy nagyon finom púderhez hasonlít, mivel a leveleket gránitlapok segítségével 5-10 mikromiliméteres nagyságúra őrlik, ezért szinte selymes porrá változik, akár egy szemhéjfesték. A rosszabb minőségű matcha nem ennyire finom állagú, szemcsésebb, durvább érzetet eredményez.
![](https://mmatcha.hu/shop_ordered/88741/pic/Blogposzt_kepek/terhes3.png)