Hogyan válassz minőségi matcha teát

JAPÁN
Szűrés törlése
2020.04.12 16:09
Hogyan válassz minőségi matcha teát

Honnan tudjuk, hogy minőségi matcha teát vásárolunk? Íme 5 tipp, ami a segítségetekre lehet!

A kérdés nem is olyan egyszerű dolog, viszont annál fontosabb, hiszen csak a megfelelő minőségű matchával élvezhetjük igazán a jótékony hatásokat és élhetjük át a teázás igazi élményét.

Megkülönböztetünk többek között "Ceremonial" és "Culinary" típusú teákat. A ceremonial minőséget fogyasztjuk önmagában matcha teaként, a culinary minőséget pedig ételek vagy italok alapanyagaként. Nem elég azonban csak a meghatározást elolvasni a dobozon, mert óriási különbségek lehetnek az egyes kategóriákon belül is! 

 

matcha tea minőségi kategóriák

1. SZÁRMAZÁS

Minőségi matcha teát kizárólag Japánban képesek előállítani, tehát mindenképpen olyat válassz, ami eredeti japán termék. Ezen belül is két terület a legelismertebb, az egyik az Aichi perfektúrában lévő Nishio város, a másik pedig a Kyoto perfektúrában található Uji - ami az M Matcha hazája is.

 

2. ÁR

Leegyszerűsítve a dolgot, a matcha tea is olyan, mint sok minden más a világon - a minőséget meg kell fizetni. Tekintve, hogy a matcha tea a legköltségesebben előállítható teafajta és évente mindössze 2500 tonnát készítenek belőle, egy 30g-os kiváló minőségű matcha ára körülbelül 7-12 000Ft körül mozog. Bármi, ami ennél olcsóbb, az nagy valószínűséggel a közepes vagy rossz minőségű matchák kategóriájába tartozik. 

 

3. SZÍN

A jó minőségű matcha vibrálóan zöld. Minél zöldebb, annál jobb. Mivel a matcha teát árnyékban termesztik a növény rákényszerül arra, hogy extra sok klorofillt termeljen, aminek ezt a gyönyörű zöld színét köszönheti.

A gyengébb minőségű matcha teát nem árnyékolták megfelelően, esetleg öregebb, vagy a teanövény alsó részén lévő levelekből készült - emiatt a színe világosabb zöld, sárgás, vagy akár barnás színű is lehet. 

 

4. ÍZ, ILLAT

Amikor kibontjuk a matchás tasakunkat egy nagyon friss, zöldséges, enyhén édes illatot kell éreznünk. Ezt az úgynevezett L-theanine okozza, melynek megjelenése szintén az árnyékolás technikájának köszönhető. Ez adja a matcha tea tiszta, zöld, édeskés ízét. A rossz minőségű teákban nincs elegendő L-theanine, ezért nagyon keserűek, rossz utóízt hagyva a szájban. 

 

5. TAPINTÁS

A matcha tea textúrája egy nagyon finom púderhez hasonlít, mivel a leveleket gránitlapok segítségével 5-10 mikromiliméteres nagyságúra őrlik, ezért szinte selymes porrá változik, akár egy szemhéjfesték. A rosszabb minőségű matcha nem ennyire finom állagú, szemcsésebb, durvább érzetet eredményez. 

Kipróbálnád a jó minőségű matcha teát? Kattints IDE

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK MÉG

Kávé helyettesítő matcha tea - Mennyi a zöld tea koffeintartalma?

Ez történik a testeddel, ha matcha teát iszol

Matcha tea vs kávé

3 tipp és kevesebbet mutat a mérleg

Ez a recept megváltoztatja a reggeli rutinod

A legfinomabb matcha receptek

A legfrissítőbb ital, amitől garantáltan beindul a napod!