Melyik a legjobb zöld tea márka? Milyen a minőségi tea?

MATCHA vs ZÖLD TEA
JAPÁN
Szűrés törlése
2020.04.13 15:27
Melyik a legjobb zöld tea márka? Milyen a minőségi tea?

Honnan tudjuk, hogy minőségi teát iszunk? Melyik a legjobb zöld tea?  Milyen szempontokat kell figyelembe vennünk a választásnál? Ennek jártunk most utána!

A "legjobb" zöld tea hallatán minden teát kedvelő felkapja a fejét! A  minőségi zöld tea hívei között vannak, akik az ízéért isszák, de vannak akik az egészségre gyakorolt hatása miatt választják, és van egy egyre növekvő réteg, akik a zöld tea ivás hagyományát is művelik. A tea fogyasztás szertartása több, mint csak egy csésze tea reggel, vagy ebéd után. A tradicionális tea ivása a rohanó hétköznapokban a nyugalom szigete, a béke, az ízek és önmagunk találkozása is lehet. Természetesen csak akkor, ha megtaláltuk az ehhez alkalmas, minőségi teánkat és eszközeinket.

 

Milyen a minőségi tea?

Az ismert teafajták, a fekete, zöld, oolong (kifejlett levelekből  készülnek), a fehér (friss hajtásokból készülnek), a Camilla sinensis nevű örökzöld cserjéből származik. A feldolgozás módja határozza meg az általunk fogyasztható tea színét. A jó minőségű zöld tea kivételes bánásmódban részesül a feldolgozás során. A zöld teát nem fermentálják (nem erjesztik) csak sütik, szárítják. Ennek köszönhetően megőrzi kedvező tulajdonságait, a hasznos hatóanyagait.

 

Mit vegyünk figyelembe, ha a legjobb tea márkát keressük?

Több szempontot is érdemes szem előtt tartani a legjobb minőségű tea kiválasztásánál:

  • Mi a célunk a teával?
  • Milyen élettani hatással rendelkezik a tea?
  • Milyen a színe, állaga, aromája?
  • Honnan származik?
  • Milyen eljárással dolgozzák fel a teát?

 

A minőségi zöld tea nagyon egészséges!

A zöld teának nagyon sok kedvező élettani hatást tulajdonítanak. Van közte olyan, amit már a tudomány is alátámasztott, más hatásokat hosszú múltra visszatekintő tapasztalati igazolják:

  • Antioxidáns tartalma nagy, amelyek megkötik az öregedésért felelős szabad gyököket a szervezetünkben.
  • Nagy mennyiségben tartalmaz B-vitaminokat, magnéziumot, káliumot, mangánt és fluoridokat is.
  • Erősíti az immunrendszert.
  • Fogszuvasodás, fogíny betegségek elleni védelemben is segíthet.
  • Szerepet játszik a daganatos betegségek, szív- és érrendszeri problémák megelőzésében.
  • A tein (koffein)-tartalma pedig frissítően hat a szervezetünkre.

A zöld tea élettani hatásáról itt olvashatsz bővebben.

 

Minőségi tea palackozva, filterekben

A ConsumerLab.com felmérése szerint a palackozott, előre csomagolt kész zöld teák alig tartalmaznak antioxidánst, vagy olyan egészséges alkotóelemeket, amelyeket fent felsoroltunk. A magas cukortartalom és a  tartósítószerek miatt aligha jöhet szóba a palackos tea, ha egészséges, jó minőségű zöld teát keresünk. A legjobb zöld tea márkák felkutatásánál egyáltalán nem mindegy, hogy minőségi tealevelekkel találkozunk, vagy valami mással... Ha minőségi zöld teát keresünk, felejtsük el a filteres változatot, mivel a tealeveleket legtöbbször géppel szüretelik és válogatás nélkül, az összesöpört teaporral együtt dolgozzák fel. A szálas tea esetében is előfordulhat a gépi szüretelés, de a levelek és a rügyek gondos válogatáson esnek át. A tea minőségéről az ára is árulkodik. Minél ritkább, különlegesebb a teanövény, annál értékesebb.

 

A legjobb zöld tea márkák japánból származnak

A zöld tea legnagyobb termesztői Kína és Japán. A legtöbb kínai zöld tea jellemzője a pörkölés, a japán stílusú teákat pedig gőzölik, hűtik, sodorják, formázzák, szárítják.

A ConsumerLab.com veszélyes mértékű ólomszennyezést mért több Kínából importált tea vizsgálatakor, melynek oka Kína légszennyezettsége. Ugyanebben a felmérésben a japán teák kerültek ki győztesen a legegészségesebb, legjobb minőségű zöld tea márkák között.

 

A legismertebb japán teafajták

Bancha: a mindennapok klasszikusa, alacsony koffeintartalommal bír.

Sencha: a legkeresettebb tea. Fanyar íze, illata, a természet hangulatát idézi.

Gyokuro: gyümölcsös ízvilága teszi különlegessé.

Genmaicha: sencha és pörkölt rizsszemek keveréke – a rizs lágyabbá teszi fanyarságát.

Hojicha: gyerekeknek is adható, kedvelt ízvilága van.

Matcha: porrá őrölt japán zöld tea. Minden matcha egy mix, a keveréstől függően változik a minősége: íze, színe, zamata. Ételek készítéséhez is alkalmas.

Karigane: leveleken kívül a levélvégeket is felhasználják. Édes, kevés koffeint tartalmaz.

A legjobb minőségű zöld tea - Matcha tea  - minőségi japán tea márkák

 

Matcha tea - a zöld teák királynője

A matcha tea egy porrá őrölt japán zöld tea, amelyet a legnagyobb odafigyeléssel és igen költségesen állítanak elő.

"A jó minőségű, drága matcha tea készítéséhez csak a tavaszi, első szüretelésű, legfiatalabb tealeveleket használják, melyet Japán precizitással kézzel szednek le, szétválogatnak, kiszárítanak, majd púderszerű finom porrá őrölnek."

A matcha tea ételek készítéséhez is alkalmas, mivel finom állagának köszönhetően a tealevelet teljes egészében el tudjuk fogyasztani. A pozitív élettani hatások, a gyönyörű zöld szín és az aroma sokkal koncentráltabban jelenik meg, mint a hagyományos zöld teák fogyasztásánál.

"A matcha a jó minőségű zöld teákhoz képest is 3x annyi antioxidánst tartalmaz."

Minőségi matcha teát kizárólag Japánban képesek előállítani, tehát mindenképpen olyat válassz, ami eredeti japán termék. Ezen belül is két terület a legelismertebb, az egyik az Aichi perfektúrában lévő Nishio város, a másik pedig a Kyoto perfektúrában található Uji - ami az M Matcha hazája is.

"Az M Matcha teák eredeti japán termékek, kategóriájukban a legmagasabb minőséget képviselik, így élvezheted jótékony hatásaikat és különleges ízüket."

Matcha tea az egyik legjobb zöld tea - a minőségi zöld teák Japánból származnak!

Ha érdekel, hogy mitől függ a matcha tea ára, hogy honnan szerezhezed be a legjobb minőségű matcha teát, vagy hogy milyen ajándékcsomagok közül választhatsz, nézz szét a cikkeink között, illetve a webshopunkban!

SZEREZD BE A MATCHA TEÁT ÉS AZ ESZKÖZÖKET