A „legjobb” zöld tea hallatán minden teát kedvelő felkapja a fejét! A minőségi zöld tea hívei között van, aki az ízéért issza, van, aki az egészségre gyakorolt hatása miatt választja és van egy egyre növekvő réteg, aki a zöld tea ivás hagyományát is műveli. Hiszen a tea fogyasztás szertartása több mint csak egy csésze tea reggel, vagy ebéd után. A tradicionális tea ivása a rohanó hétköznapokban a nyugalom szigete, a béke, az ízek és önmagunk találkozása is lehet. Termlszetesen csak akkor, ha megtaláltuk az ehhez alkalmas, minőségi teánkat.
MILYEN A MINŐSÉGI TEA?
Az ismert teafajták, a fekete, zöld, oolong ( kifejlett levelekből készülnek), fehér ( friss hajtásokból készülnek), a Camilla sinensis nevű örökzöld cserjéből származik.
A feldolgozás módja határozza meg az általunk fogyasztható tea színét.
A jó minőségű zöld tea kivételes bánásmódban részesül a feldolgozás során.
A zöld teát nem fermentálják (nem erjesztik) csak sütik, szárítják. Ennek köszönhetően megőrzi kedvező tulajdonságait, a hasznos hatóanyagait.
MIT VEGYÜNK FIGYELEMBE, HA A LEGJOBB TEA MÁRKÁT KERESSÜK?
Több szempontot is érdemes szem előtt tartani a legjobb minőségű tea kiválasztásánál:
- Mi a célunk a teával?
- Milyen élettani hatással rendelkezik a tea?
- Milyen a színe, állaga, aromája?
- Honnan származik?
- Milyen eljárással dolgozzák fel a teát?
A MINŐSÉGI ZÖLD TEA NAGYON EGÉSZSÉGES!
A zöld teának nagyon sok kedvező élettani hatást tulajdonítanak. Van közte, olyan, ami már tudomány is alátámasztott, más hatásokat hosszú múltra visszatekintő tapasztalati igazolják:
- antioxidáns tartalma nagy, amelyek megkötik az öregedésért felelős szabad gyököket a szervezetünkben.
- nagy mennyiségben tartalmaz:
- B-vitaminokat,
- magnéziumot,
- káliumot,
- mangánt
- fluoridokat is..
- Erősíti az immunrendszert
- fogszuvasodás, fogíny betegségek elleni védelem
- szerepet játszik a daganatos betegségek megelőzésében
- szív és érrendszeri problémák megelőzésében
- A tein (koffein) -tartalma pedig frissítően hat a szervezetünkre;
- koffeint tartalmaz (egy csészében 15-40 mg – egy kávéban 50-100mg)
Zöld tea élettani hatásáról itt olvashatsz bővebben…tovább olvasom.
MINŐSÉGI TEA PALACKOZVA, FILTEREKBEN
A ConsumerLab.com felmérése szerint a palackozott, előre csomagolt kész zöld teák alig tartalmaznak antioxidánst vagy olyan egészséges alkotóelemeket, amelyeket fent felsoroltunk. A magas cukortartalom és a tartósítószerek miatt aligha jöhet szóba a palackos tea, ha egészséges, jó minőségű zöld teát keresünk.
A legjobb zöld tea márkák felkutatásánál egyáltalán nem mindegy, hogy minőségi tealevelekkel találkozunk, vagy valami mással...
Ha minőségi zöld teát keresünk, felejtsük el a filteres változatot, mivel a tealeveleket legtöbbször géppel szüretelik és válogatás nélkül, az összesöpört teaporral együtt dolgozzák fel.
A szálas tea esetében is előfordulhat a gépi szüretelés, de a levelek és a rügyek gondos válogatáson esnek át.
A tea minőségéről az ára is árulkodik. Minél ritkább, különlegesebb a teanövény, annál értékesebb.
A LEGJOBB ZÖLD TEA MÁRKÁK JAPÁNBÓL SZÁRMAZNAK
A zöld tea legnagyobb termesztői Kína és Japán. A legtöbb kínai zöld tea jellemzője a pörkölés, a japán stílusú teákat pedig gőzölik, hűtik, sodorják, formázzák, szárítják.
A ConsumerLab.com veszélyes mértékű ólomszennyezést mért több Kínából importált tea vizsgálatakor, melynek oka Kína légszennyezettsége. Ugyanebben a felmérésben a japán teák kerültek ki győztesen a legegészségesebb, legjobb minőségű zöld tea márkák között.
A LEGISMERTEBB JAPÁN TEA FAJTÁK
Bancha: a mindennapok klasszikusa. Koffeintartalma alacsony.
Sencha: a legkeresettebb tea. Fanyar íze, illata, a természet hangulatát idézi.
Gyokuro: gyümölcsös íz világa teszi különlegessé.
Genmaicha: sencha és pörkölt rizsszemek keveréke – a rizs lágyabbá teszi fanyarságát.
Hojicha: gyerekeknek is adható, kedvelt ízvilága van.
Matcha: porrá őrölt japán zöld tea. Minden matcha egy mix, a keveréstől függően változik a minősége: íze, színe, zamata. Ételek készítéséhez is alkalmas.
Karigane: leveleken kívül a levélvégeket is felhasználják. Édes, kevés koffeint tartalmaz.
MATCHA TEA - A ZÖLD TEÁK KIRÁLYNŐJE
A matcha tea egy porrá őrölt japán zöld tea féle, amelyet a legnagyobb odafigyeléssel és igen költségesen állítanak elő.
“A jó minőségű, így drága matcha tea készítéséhez csak a tavaszi, első szüretelésű, legfiatalabb tealeveleket használják, melyet Japán precizitással kézzel szednek le, szétválogatnak, kiszárítanak, majd púderszerű finom porrá őrölnek.”
A matcha tea ételek készítéséhez is alkalmas, mivel finom állagának köszönhetően a tealevelet teljes egészében el tudjuk fogyasztani. A pozitív élettani hatások, a gyönyörű zöld szín és az aroma sokkal koncentráltabban jelenik meg, mint a hagyományos zöld teák fogyasztásánál.
“A matcha a jó minőségű zöld teákhoz képest is 3-szor több antioxidánst tartalmaz.”
Minőségi matcha teát kizárólag Japánban képesek előállítani, tehát mindenképpen olyat válassz, ami eredeti japán termék. Ezen belül is két terület a legelismertebb, az egyik az Aichi perfektúrában lévő Nishio város, a másik pedig a Kyoto perfektúrában található Uji - ami az M Matcha hazája is.
“Az M Matcha teák eredeti japán termékek, kategóriájukban a legmagasabb minőséget képviselik, így élvezheted jótékony hatásaikat és különleges ízüket. “
A matcha tea ára - mitől függ, hogy mennyibe kerül? Olvasd el!
Hol szerezheted be a legjobb minőségű matcha teát? Kattints ide!
Ajándéknak szánod, díszcsomagolásban? Itt megvásárolhatod!