Mi a különbség a matcha és a zöld tea között?

MATCHA vs ZÖLD TEA
Szűrés törlése
2019.07.23 16:22
Mi a különbség a matcha és a zöld tea között?

Azt tudjuk, hogy a zöld tea nagyon egészséges. De mi lenne ha azt mondanánk, hogy van valami, amiből egy csészényi 10 zöld tea egészségre gyakorolt hatásával ér fel?

Igen, ez a MATCHA TEA!

Ismerd meg a matcha teát!

A matcha és a zöld tea abban megegyezik, hogy mindkettő a Camellia sinensis teanövényből készül, de eltérő termesztésük és előállításuk miatt különböznek ízükben, állagukban, színükben és elkészítési módjukban, valamint főleg tápanyagtartalmukban. 

A matcha tea készítésekor a teanövényeket 2-4 héttel a szüretelés előtt beárnyékolják, ezáltal a növény méginkább megőrzi értékes tápanyagait, valamint rengeteg klorofillt és L-theanint termel, amelynek nem csak különleges ízvilágát és vibrálóan zöld színét köszönheti, hanem rengeteg jótékony hatását is. 

A jó minőségű matcha tea csak a legfiatalabb tealevelekből készül, melyet kézzel szednek le, szétválogatnak, kiszárítanak, majd púderszerű finom porrá őrölnek. Ezek alapján nézzük meg, hogy mik azok a fő kritériumok, amikben a matcha különbözik a hagyományos zöld teától.

Forrás:
Standard tables of Food Composition: Japan Forth and Fifth Revised and Expanded Edition
Aiya America Nutritional Analysis: Ceremonial matcha
(Eco Pro research, Brunswick Lab, Covance Lab)

1. Szín

A matcha por sokkal zöldebb, mint a zöld tea, ami a benne lévő magas klorofill tartalomnak köszönhető. A különböző matcha teák színe is eltérő lehet, érdemes mindig a sötétebb, mélyebb zöld színű terméket választani.

2. Íz

A jó minőségű (honnan tudom, hogy jó minőségű?) matcha teának nem olyan íze van, mint a zöld teáknak, hanem úgynevezett "umamiban" gazdag, ami egy kissé édeskés, zöldséges ízt takar. Emellett a matcha tea különösen kedvelt latte-ként, vagy akár édességek ízesítéséhez is, tehát rengeteg elkészítési módja létezik, amelyek közül mindenki megtalálja a kedvencét. 

3. Állag

A matcha tea esetében nagyon finom, púderszerű porrá őrlik a tealeveleket, így a teljes tealevelet el tudjuk fogyasztani, nem csak kiáztatjuk belőle a tápanyagokat.  

4. Tápanyagtartalom

A matcha tea kiemelkedő tápanyagtartalma az, ami igazán megkülönbözteti a zöld teától. Valójában 10 csésze zöld teát kellene meginnunk ahhoz, hogy 1 adag matcha tea tápanyagtartalmát (antioxidánsok, vitaminok, ásványi anyagok) megkapjuk. Míg a hagyományos teázás során a tápanyagok mindössze 10%-ához jutunk hozzá, a matcha teával a tea összes hatóanyagát megkapjuk. 

4.1 Antioxidánsok

Az antioxidánsok szervezetünk létfontosságú alkotóelemei, melyek segítenek harcolni a szabadgyökök ellen. A szabadgyökök olyan sejtkárosító atomok, amelyek felelősek a rákos és egyéb krónikus megbetegedésekért, az öregedési folyamatokért, a bőr károsodásáért, az immunrendszer gyengüléséért, valamint befolyásolják a súlynövekedést.

Közismert antioxidánsok az A-, a C-, és az E-vitamin, a béta-karotin, a flavonoidok, az izoflavonoidok, a fenolsavak, a szelén, vagy a Q10 molekula. A matcha 137x több antioxidánst tartalmaz, mint a zöld tea.
Részletes antioxidáns összehasonlít táblázatot ITT találsz.

4.2 EGCG

Az antioxidánsok közül a leghatékonyabb az epigallokatechin-gallát (EGCG), melynek rengeteg egészségre gyakorolt jó hatása van, többek között a gyorsabb anyagcsere és a megnövekedett fizikai állóképesség. 

Matcha – 134mg
Zöld tea – 63mg

4.3 L-theanine

A matcha különleges hatóanyaga az L-theanine, amely növeli a koncentrációt, a memóriát, a kreativitást, az éberséget és a mentális energiát, ugyanakkor megnyugtat és ellazít, csökkenti a stresszt. Lassítja a koffein felszabadulását a véráramban, ezáltal hosszan tartó energiát biztosít, hirtelen koffein dózis helyett.
Matcha – 39mg
Zöld tea – 9mg

Az összehasonlítás alapja:

  • 3g sencha zöld tea teafilter 
  • 2g matcha tea

 

Zöld tea

Matcha

Különbség

Katechinek

188,8mg

242mg

x1,3

Fehérje

3,35mg

578mg

x172,5

Rostok

kevesebb mint 0,01g

0,662g

x66

Kálcium

0,05mg

6,5mg

x130

Vas

kevesebb mint 0,01mg

0,34mg

x34

Koffein

31,8mg

68mg

x2,1

Kálium

0,45mg

42,3mg

x94

C-vitamin

0,1mg

3,2mg

x32

 

SZEREZD BE A MATCHA TEÁT ÉS AZ ESZKÖZÖKET

Raktáron
Kedvencekhez
M Matcha Sakura
M Matcha Sakura
M Matcha Sakura
M Matcha Sakura
5 990 Ft
Egységár: 200 Ft/adag
-7%
Raktáron
Kedvencekhez
Milyen színű kerámia ecsettartóval szeretnéd?
Fekete
20 879 Ft
22 450 Ft Az áthúzott ár az árcsökkentés alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.
-7%
Raktáron
Kedvencekhez
Modern matcha szett - Culinary 50g
Modern matcha szett - Culinary 50g
14 378 Ft
15 460 Ft Az áthúzott ár az árcsökkentés alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.