Azt tudjuk, hogy a zöld tea nagyon egészséges. De mi lenne ha azt mondanánk, hogy van valami, amiből egy csészényi 10 zöld tea egészségre gyakorolt hatásával ér fel?
Igen, ez a MATCHA TEA!
Ismerd meg a matcha teát!
A matcha és a zöld tea abban megegyezik, hogy mindkettő a Camellia sinensis teanövényből készül, de eltérő termesztésük és előállításuk miatt különböznek ízükben, állagukban, színükben és elkészítési módjukban, valamint főleg tápanyagtartalmukban.
A matcha tea készítésekor a teanövényeket 2-4 héttel a szüretelés előtt beárnyékolják, ezáltal a növény méginkább megőrzi értékes tápanyagait, valamint rengeteg klorofillt és L-theanint termel, amelynek nem csak különleges ízvilágát és vibrálóan zöld színét köszönheti, hanem rengeteg jótékony hatását is.
A jó minőségű matcha tea csak a legfiatalabb tealevelekből készül, melyet kézzel szednek le, szétválogatnak, kiszárítanak, majd púderszerű finom porrá őrölnek. Ezek alapján nézzük meg, hogy mik azok a fő kritériumok, amikben a matcha különbözik a hagyományos zöld teától.
Forrás:
Standard tables of Food Composition: Japan Forth and Fifth Revised and Expanded Edition
Aiya America Nutritional Analysis: Ceremonial matcha
(Eco Pro research, Brunswick Lab, Covance Lab)
1. Szín
A matcha por sokkal zöldebb, mint a zöld tea, ami a benne lévő magas klorofill tartalomnak köszönhető. A különböző matcha teák színe is eltérő lehet, érdemes mindig a sötétebb, mélyebb zöld színű terméket választani.
2. Íz
A jó minőségű (honnan tudom, hogy jó minőségű?) matcha teának nem olyan íze van, mint a zöld teáknak, hanem úgynevezett "umamiban" gazdag, ami egy kissé édeskés, zöldséges ízt takar. Emellett a matcha tea különösen kedvelt latte-ként, vagy akár édességek ízesítéséhez is, tehát rengeteg elkészítési módja létezik, amelyek közül mindenki megtalálja a kedvencét.
3. Állag
A matcha tea esetében nagyon finom, púderszerű porrá őrlik a tealeveleket, így a teljes tealevelet el tudjuk fogyasztani, nem csak kiáztatjuk belőle a tápanyagokat.
4. Tápanyagtartalom
A matcha tea kiemelkedő tápanyagtartalma az, ami igazán megkülönbözteti a zöld teától. Valójában 10 csésze zöld teát kellene meginnunk ahhoz, hogy 1 adag matcha tea tápanyagtartalmát (antioxidánsok, vitaminok, ásványi anyagok) megkapjuk. Míg a hagyományos teázás során a tápanyagok mindössze 10%-ához jutunk hozzá, a matcha teával a tea összes hatóanyagát megkapjuk.
4.1 Antioxidánsok
Az antioxidánsok szervezetünk létfontosságú alkotóelemei, melyek segítenek harcolni a szabadgyökök ellen. A szabadgyökök olyan sejtkárosító atomok, amelyek felelősek a rákos és egyéb krónikus megbetegedésekért, az öregedési folyamatokért, a bőr károsodásáért, az immunrendszer gyengüléséért, valamint befolyásolják a súlynövekedést.
Közismert antioxidánsok az A-, a C-, és az E-vitamin, a béta-karotin, a flavonoidok, az izoflavonoidok, a fenolsavak, a szelén, vagy a Q10 molekula. A matcha 137x több antioxidánst tartalmaz, mint a zöld tea.
Részletes antioxidáns összehasonlít táblázatot ITT találsz.
4.2 EGCG
Az antioxidánsok közül a leghatékonyabb az epigallokatechin-gallát (EGCG), melynek rengeteg egészségre gyakorolt jó hatása van, többek között a gyorsabb anyagcsere és a megnövekedett fizikai állóképesség.
Matcha – 134mg
Zöld tea – 63mg
4.3 L-theanine
A matcha különleges hatóanyaga az L-theanine, amely növeli a koncentrációt, a memóriát, a kreativitást, az éberséget és a mentális energiát, ugyanakkor megnyugtat és ellazít, csökkenti a stresszt. Lassítja a koffein felszabadulását a véráramban, ezáltal hosszan tartó energiát biztosít, hirtelen koffein dózis helyett.
Matcha – 39mg
Zöld tea – 9mg
Az összehasonlítás alapja:
- 3g sencha zöld tea teafilter
- 2g matcha tea
|
Zöld tea
|
Matcha
|
Különbség
|
Katechinek
|
188,8mg
|
242mg
|
x1,3
|
Fehérje
|
3,35mg
|
578mg
|
x172,5
|
Rostok
|
kevesebb mint 0,01g
|
0,662g
|
x66
|
Kálcium
|
0,05mg
|
6,5mg
|
x130
|
Vas
|
kevesebb mint 0,01mg
|
0,34mg
|
x34
|
Koffein
|
31,8mg
|
68mg
|
x2,1
|
Kálium
|
0,45mg
|
42,3mg
|
x94
|
C-vitamin
|
0,1mg
|
3,2mg
|
x32
|