Matcha - a legjobb futópartner!

2024.04.30 10:00
Matcha - a legjobb futópartner!

Ha egy egészséges italt keresel, amely tökéletes partnered lehet a futáshoz, a matchánál jobb választást nem is találhatnál. Összeszedtünk pár hasznos információt, hogy miért pont a Távol-Kelet meditációs itala lesz az, ami ellát kellő energiával testmozgás előtt! 

 

Matchaton

A matcha köztudottan az egyik legegészségesebb ital a világon - rengeteg antioxidánst és vitamint tartalmaz. Mi hozza azonban lépéselőnybe a futókat, ha matchát fogyasztanak futás előtt?

  1. Megnöveli az állóképességed akár 25%-al
  2. Felgyorsítja az anyagcserét 30-40%-al
  3. Energetizál és az edzés után is éber maradsz
  4. Pont megfelelő mennyiségű koffeint tartalmaz
  5. Segíti a zsírégetést 25%-alEgy pohár - vagy shot - matcha elfogyasztása legalább 30 perccel a futás előtt akár 25%-al is megnövelheti az állóképességünket!
Edzés előtt a teljesítmény fokozása érdekében, testsúlytól függően kilogrammonként maximum 3-6 milligram koffein elfogyasztása ajánlott.
Egy átlagos csésze kávéban 71-73 mg koffein, míg egy gramm matchában 34 mg koffein található.
Energiaitalokban az arány hasonló, valamivel magasabb - 70 és 80 g koffeint is tartalmazhat egy doboz (átlagosan 250 ml-es) energiaital.

A kávé, energiaital gyorsan, rövid időre biztosít nekünk energiát, azonban amikor távozik a testünkből, még fáradtabbnak érezhetjük magunkat.
Ellenben a matcha akár 6-8 órán keresztül is képes energetizálni, mindezt úgy, hogy egy óra futás elteltével sem szembesülünk azzal, hogy kellemetlenül fáradtak vagyunk.

Vegyünk példaként egy népszerű hazai, fővárosi futó csomópontot.
A Margit-sziget körül elterülő futópálya hossza 5.35 km.

Egy átlagos, nem profi futónak egy kilométer lefutása 9-10 percbe telhet kellemes tempóban, tehát a teljes kör alig kevesebb mint 1 óra.
Ami azt jelenti, hogy ha csak egyetlen kört futnánk a Margit-szigeten egy csésze kávéval megtámogatva a kezdeti energiaszintünket, az edzésünk végére minden energiánk elfogyna.

Ha viszont a kávét, vagy energiaitalt matchával cseréljük fel, akkor a túlpörgött, majd hirtelen bezuhant állapot helyett testünket aktív állapotban, míg elménket nyugodt, fókuszált státuszban tudhatjuk az egész edzés folyamán. Ezáltal egy sokkal kellemesebb, kiegyensúlyozottabb teljesítményt tudunk nyújtani, és azt tapasztalhatjuk, hogy a futás inkább felpörget, mintsem kifullaszt minket az edzésünk végére.

Égető kérdés

A matcha fogyasztása alapvetően, edzés nélkül is remek hatással van a szervezetünkre, és azt már tudjuk, hogy remek állóképességet és egészségesebb alternatívát nyújt a kávé helyett - sőt, akár futás vagy más mozgásforma hatékonyságának növelésére is fogyaszthatjuk. De mit adhat még?


Egy csésze matcha tea egy napra elegendő vitaminokat (A, B1, B2, B6, C, E, K), cinket, vasat és egyéb, a szervezet számára szükséges alapvető anyagokat tartalmaz. Emellett segíti az anyagcserét és stabilizálja a vércukorszintet.
Ezen tényeknél fogva szinte természetes, hogy a matcha tea bármely diéta tökéletes eleme lehet, hiszen segíti a zsírégetési folyamatokat - edzés előtt fogyasztva akár 35%-al felgyorsíthatja azokat!

Hosszú vagy rövid? Matcha!

Tehát ha futni vágysz, akár rövid, akár hosszútávon, egyértelmű, hogy a matcha hűséges partner lehet. Könnyű elkészíteni, 100%-ban természetes - csak zöld teát tartalmaz, semmi felesleges adalékanyag vagy kémiai összetevő nincs benne.

A matchát azonban nem csak egyféleképpen lehet elkészíteni és fogyasztani. Most, hogy már tudjuk a pozitív hatásait, megmutatjuk, hogyan érdemes fogyasztanod!

Eszem, iszom

matcha különlegessége, hogy ugyan “tea”, de nem csak italokban használható fel.
Ha futás előtt még beiktatnál egy energiadús, de nem megterhelő étkezést, figyelmedbe ajánljuk az egyszerűen elkészíthető, de rendkívül finom és koffeinben ugyanúgy gazdag M Matcha zabkását.
Természetesen maradhatsz a teaként való felhasználás mellett is, elkészítheted tradícionálisan, vagy akár latteként - ebben az az esetben ezen útmutatónkat javasoljuk.Ha pedig magaddal vinnéd frissítő italként amit nem csak futás előtt, hanem akár közben is kortyolgathatsz kisebb adagokban, akkor mindenképpen javasoljuk az M Matcha Clod Brew receptetünket.

Rengeteg további egészséges recept közül válogathatsz oldalunkon megköszönjük, ha megosztod velünk véleményed, miután kipróbáltad őket!

Ultrabalaton

A sok évre visszanyúló futóversenyt még 2007-ben hozták létre azzal a céllal, hogy létrejöjjön egy olyan kezdeményezés, ami 200 km-nél is hosszabb távot céloz meg. Természetesen nem egy nap alatt kell mindezt lefutni, van lehetőség egyénileg és csapatban is nevezni az összesen 221 km-es szakaszra. Ha nagyobb társasággal vágnál neki, 27 órátok van teljesíteni, ha pedig egyedül, akkor 31 óra áll a rendelkezésedre.

Az Ultrabalaton 2020-ban elsőként száműzte a versenyéről a műanyag poharakat, ezzel egy fenntarthatóbb jövő felé tett hatalmas lépést, ugyanis a futófesztiválon 2023-ban már több mint 21.000 résztvevő indult.


2024. Május 4-én mi is kint leszünk az Ultrabalatonon!

Legyél akár versenyző vagy lelkes szurkoló, keresd a standunkat Keszthelyen és frissítsd fel magad egy pohár matcha lattéval, amit a Sproud új Vaníliás Borsóitalával készítünk el neked!

Ha pedig bekövetsz minket Instagram oldalunkon és bemondod az "ACTIVE BODY, CALM MIND" jelszót, magaddal viheted a limitált M Matcha szilikon karkötőt is!Találkozunk az Ultrabalatonon, Keszthelyen!