TRADICIONÁLIS MATCHA TEA

A matcha tea évszázadokon át a papok és a szamurájok itala volt. Meditáció előtt fogyasztották egy ún. teaszertartás keretein belül. A matcha tea régóta a "Tea Útjának" kulcsfontosságú eleme, amely rítusaival spiritualitást és tudatosságot hoz az életünkbe. Nem csak a tea elfogyasztásáról szól hanem arról is, hogy lassítunk és átadjuk magunkat a pillanatnak. Értékeljük az életet, annak apró örömeit, szépségét és tökéletességét. 

A matcha tea tradicionális elkészítési módjai

A matchának tradicionálisan két elkészítési módja létezik.

KOICHA

A koicha (sűrű tea) a teaszertartások fénypontja, egy több mint 1000 éves teakészítési mód. Sűrű, esszenciális, régi hagyományokból táplálkozó tea orvosság. Állaga a megolvadt csokoládéhoz hasonlít. Csak a legjobb minőségű teákból érdemes koichát készíteni, így élvezhető igazán a matcha tea intenzív, különleges aromája. 

USUCHA

Az usucha (híg tea) egy hígabb, könnyedebb formája a matcha tea elkészítésének. Felszíne habos, de buborékmentesen krémes.


 

Mire lesz szükséged a matcha tea elkészítéséhez?

Eszközök:

Koicha matcha tea elkészítése lépésről lépésre

  • 4-5 gramm (3-4 chashaku) M Matcha Ceremonial vagy M Matcha Prémium
  • 20-40ml víz -  A víz hőmérséklete évszakok és szertartások szerint 70-80 Celsius fok között változik. Télen melegebb, nyáron pedig inkább a hűvösebb vízzel készítjük, de a matcha teák is különböznek abban, hogy milyen hőmérsékletű víz "áll jól" nekik.

1. Forralj fel elegendő vizet, majd tedd félre hűlni. A forralás azért fontos, mert lágyítja a vizet, de használhatsz forrásvizet vagy ásványvizet is. 

2. Önts egy kevés forró vizet a chawanba, majd tedd bele a bambusz teaecsetet, hogy a szálai kissé felpuhuljanak. Ha kellemesen átmelegedett a chawan is, öntsd ki belőle a vizet majd egy kendő segítségével töröld szárazra.

3. tegyél a chawan-ba 4-5g matcha port, majd óvatosan egyengesd el. Önts a matcha porra egy kevés vizet, majd kezdd el óvatosan kevergetni, "elkenni". Amikor már összekeveredett, csak kicsit még rögös, elkezdhetjük felengedni a többi vízzel. Ezután már határozottabb mozdulatokkal folytatjuk a keverést, amíg el nem érjük a kívánt állagot - sűrű, krémes teát.

 

Usucha matcha tea elkészítése lépésről lépésre

Hozzávalók:

Az 1. és a 2. lépés ugyanaz, mint az Usucha esetében.

3. Tegyél a chawan-ba 1-2g matcha port. Érdemes átszitálni, mert egyébként előfordul, hogy apró rögök maradnak benne, amelyek megakadályozzák az egyenletes elkeveredést és tökéletes habosodást.

4. Amikor a víz már nem túl forró, öntsd a matcha teára, majd óvatosan keverd össze, hogy ne maradjanak benne csomók. Ezután határozottabb kézmozdulatokkal (de laza vállal és csuklóval) M vagy W alakban kezdd el habosítani, amíg egy krémesen habos teát nem kapsz (20-30mp). Ne nyomjuk erősen a chawan aljára az ecsetet, éppen hogy csak érintse azt. A végén lassítunk és a tea tetejét keverjük, hogy ne maradjanak benne nagy bubokékok. Akkor jó, ha összefüggő, habos teát kapunk. 

 

 Nézd meg a videót az Usucha készítéséről:

 

A matcha alternatív elkészítési módjai

Kézi tejhabosítóval

Ha kézi tejhabosítóval dolgozol, akkor egyszerűen csak tedd az eszközt a teába és úgy habosíts. 

Kiskanállal

Kiskanállal könnyebb úgy elkeverni hogy 2 részletben öntjük rá a vizet, mintha pudingport kevernénk.

Shaker, turmix segítségével

Csak beleöntjük a kívánt hőmérsékletű vizet vagy tejet, beletesszük a matcha port és alaposan összerázzuk. Minél magasabb kategóriájú a matcha por, annál jobban "tapad", így annál nehezebb lesz összekeverni. Ezt inkább a Culinary, esetleg Prémium matcha teához ajánljuk, latte készítése esetén.

 

 Nézd meg a videót matcha latte készítéséről, E-Mixerrel:

<

A leggyakrabban elkövetett hibák matcha tea készítésekor

Összegyűjtöttük a leggyakoribb hiba lehetőségeket - hogy ezeket kijavítva IGAZÁN élvezhesd a matcha teával együtt töltött időt. Mert van, hogy a kezdet nehéz, de a lényeg a happy end, nem igaz? 

  • A víz hőmérséklete: Túl meleg volt a víz (>80°C)? A tökéletes vízhőmérséklet  70-80°C, a melegebb víz leforrázhatja a matcha port, ami keserűbbé teszi. Ha nem tudod megfelelően mérni a víz hőmérsékletét, először forrald fel, majd hűtsd vissza úgy, hogy kétszer átöntöd egy hideg bögrébe (egy-egy átöntés kb. 10 fokkal hűti le a vizet). Úgy is ellenőrizheted, hogy ha már tartósan a bögre fölött tudod tartani a kezed anélkül hogy égetné, akkor már nem túl forró a víz a matcha teának sem. 

  • Mennyiség: Lehet, hogy túl sok matcha port használtál túl kevés vízhez? A legtöbben 1gr matcha porhoz (kb. 1 csapott teáskanálnyi) öntenek 80ml vizet, két gr porhoz pedig 120ml víz javasolt, de ez mindenkinek az egyéni ízlésére van bízva. Kísérletezz egy kicsit az arányokkal.

  • Keverés: Sikerült megfelelően összekeverni? Nem maradtak benne csomók? A matcha teát addig kell keverni hogy jó legyen, amíg összefüggő habos réteg nem keletkezik a tetején, sok-sok pici buborékkal. Ez általában 2-3 percig tart, és a keverőt "W" vagy "M" formában laza, de határozott mozdulatokkal habosítjuk. Ha kilátszik a tea, vagy túl nagyok a buborékok, akkor tovább kell még dolgozni rajta. 

Tipp: Ha szeretnéd valamivel ízesíteni, például mézzel vagy sziruppal, először habosítsd a matchát és csak utána keverd bele.

  • Minőség: Milyen minőségű a matcha teád? Nem minden matcha tea alkalmas teaként való fogyasztásra. Minél alacsonyabb a minősége, annál keserűbb lesz. Az eredeti, magas minőségű matcha teát szüret előtt pár héttel beárnyékolják, és csak a legfelső, legfiatalabb leveleket használják fel, amik extra mennyiségű klorofillt és aminósavakat termeltek, aminek köszönhető megjelenik a matcha különleges ízvilága, az úgynevezett "umami", ami édeskésbe hajlítja a keserű ízt. Az alacsonyabb minőségi kategóriákba tartozó matcha port nem a legfiatalabb levelekből készítik, ezért érdemes összekeverni tejjel, vagy máshogy édesíteni, hogy megkapjuk a tipikus matcha ízt a keserűség nélkül.
Kapcsolódó cikk: Honnan tudod, hogy minőségi matcha teát vásárolsz-e?
  • Hamisítás: Lehet, hogy matcha helyett sima zöld tea port vásároltál? Ha túl olcsó volt, nagyon valószínű, hogy nem igazi matcha. A matcha zöld tea por, de nem minden zöld tea por matcha. Rengeteg múlik a minőségen! Lehet, hogy a matcha készítésekor bizonyos lépéseket lerövidítettek vagy kihagytak, mint például a megfelelő árnyékolás, esetleg a levelek nem lettek megfelelően szétválogatva, vagy kiszárítva, nem gránitmalmok segítségével őrölték hanem kerámia őrlővel, ami gyorsabb és olcsóbb, de negatívan befolyásolja a tea ízét mivel jobban felmelegíti a port ami könnyen megéghet.

  • Tárolás:  A matcha por nagyon értékes és érzékeny, ezért vigyáznunk kell rá. Fontos, hogy nem szereti a fényt és a meleget, ezért tárold hűvös helyen, mondjuk hűtőben, de lehetőleg ne a sajtok mellett, mert a nem megfelelő tárolás nagyban ronthatja a tea minőségét.  

Ha ezekre odafigyelsz, biztosan tökéletes matcha teát készítesz majd. Nem érdemes összecsapni, hiszen nem jobb megállni egy pillanatra és elmerülni ebben a gyönyörű szertartásban? Na ugye. Nem véletlen, hogy Brad Pitt is rákattant....
Honnan tudjuk? HÁT INNEN!  

 

Modern matcha tea fogyasztás - különleges receptek

A matcha mostanra meghódította az egész világot. Az ízlés változásával azonban már nem csak a tradicionális arcát ismerhetjük, hanem gyakorlatilag bármilyen formában elkészíthetjük. A közösségi médiát elárasztották a fantasztikus matcha latték, amiket szerencsére egyre több kávézóban megtalálhatunk, hidegen vagy melegen, ízesítve vagy natúr változatban, sőt, a matchához nagyon jól passzolnak a növényi tejek is, így a változatok száma a végtelenhez közelít, mindenki megtalálja a kedvenc matcha latte-ját. 

De itt vannak a szuper egészséges matcha smoohiek és turmixok, a különlegesen finom sütik, sőt a matcha fagyi is!

Szuper recepteket IDE kattintva találsz.

 

Ezek is érdekelhetnek még

A leggyakrabban elkövetett hibák matcha tea készítésekor

Ez történik a testeddel, ha matcha teát iszol

Matcha tea vs kávé

11+1 ok ami téged is meggyőz majd, hogy igyál matcha teát

Ez a recept megváltoztatja a reggeli rutinod

A legfinomabb matcha latte recept

A legfrissítőbb ital, amitől garantáltan beindul a napod!