A matcha tea évszázadokon át a papok és a szamurájok itala volt. Meditáció előtt fogyasztották egy ún. teaszertartás keretein belül. A matcha tea régóta a "Tea Útjának" kulcsfontosságú eleme, amely rítusaival spiritualitást és tudatosságot hoz az életünkbe. Nem csak a tea elfogyasztásáról szól hanem arról is, hogy lassítunk és átadjuk magunkat a pillanatnak. Értékeljük az életet, annak apró örömeit, szépségét és tökéletességét.
A matchának tradicionálisan két elkészítési módja létezik.
KOICHA
A koicha (sűrű tea) a teaszertartások fénypontja, egy több mint 1000 éves teakészítési mód. Sűrű, esszenciális, régi hagyományokból táplálkozó tea orvosság. Állaga a megolvadt csokoládéhoz hasonlít. Csak a legjobb minőségű teákból érdemes koichát készíteni, így élvezhető igazán a matcha tea intenzív, különleges aromája.
USUCHA
Az usucha (híg tea) egy hígabb, könnyedebb formája a matcha tea elkészítésének. Felszíne habos, de buborékmentesen krémes.
1. Forralj fel elegendő vizet, majd tedd félre hűlni. A forralás azért fontos, mert lágyítja a vizet, de használhatsz forrásvizet vagy ásványvizet is.
2. Önts egy kevés forró vizet a chawanba, majd tedd bele a bambusz teaecsetet, hogy a szálai kissé felpuhuljanak. Ha kellemesen átmelegedett a chawan is, öntsd ki belőle a vizet majd egy kendő segítségével töröld szárazra.
3. tegyél a chawan-ba 4-5g matcha port, majd óvatosan egyengesd el. Önts a matcha porra egy kevés vizet, majd kezdd el óvatosan kevergetni, "elkenni". Amikor már összekeveredett, csak kicsit még rögös, elkezdhetjük felengedni a többi vízzel. Ezután már határozottabb mozdulatokkal folytatjuk a keverést, amíg el nem érjük a kívánt állagot - sűrű, krémes teát.
Az 1. és a 2. lépés ugyanaz, mint az Usucha esetében.
3. Tegyél a chawan-ba 1-2g matcha port. Érdemes átszitálni, mert egyébként előfordul, hogy apró rögök maradnak benne, amelyek megakadályozzák az egyenletes elkeveredést és tökéletes habosodást.
4. Amikor a víz már nem túl forró, öntsd a matcha teára, majd óvatosan keverd össze, hogy ne maradjanak benne csomók. Ezután határozottabb kézmozdulatokkal (de laza vállal és csuklóval) M vagy W alakban kezdd el habosítani, amíg egy krémesen habos teát nem kapsz (20-30mp). Ne nyomjuk erősen a chawan aljára az ecsetet, éppen hogy csak érintse azt. A végén lassítunk és a tea tetejét keverjük, hogy ne maradjanak benne nagy bubokékok. Akkor jó, ha összefüggő, habos teát kapunk.
Nézd meg a videót az Usucha készítéséről:
Ha kézi tejhabosítóval dolgozol, akkor egyszerűen csak tedd az eszközt a teába és úgy habosíts.
Kiskanállal könnyebb úgy elkeverni hogy 2 részletben öntjük rá a vizet, mintha pudingport kevernénk.
Csak beleöntjük a kívánt hőmérsékletű vizet vagy tejet, beletesszük a matcha port és alaposan összerázzuk. Minél magasabb kategóriájú a matcha por, annál jobban "tapad", így annál nehezebb lesz összekeverni. Ezt inkább a Culinary, esetleg Prémium matcha teához ajánljuk, latte készítése esetén.
Nézd meg a videót matcha latte készítéséről, E-Mixerrel:
Összegyűjtöttük a leggyakoribb hiba lehetőségeket - hogy ezeket kijavítva IGAZÁN élvezhesd a matcha teával együtt töltött időt. Mert van, hogy a kezdet nehéz, de a lényeg a happy end, nem igaz?
Tipp: Ha szeretnéd valamivel ízesíteni, például mézzel vagy sziruppal, először habosítsd a matchát és csak utána keverd bele.
Kapcsolódó cikk: Honnan tudod, hogy minőségi matcha teát vásárolsz-e?
Ha ezekre odafigyelsz, biztosan tökéletes matcha teát készítesz majd. Nem érdemes összecsapni, hiszen nem jobb megállni egy pillanatra és elmerülni ebben a gyönyörű szertartásban? Na ugye. Nem véletlen, hogy Brad Pitt is rákattant....
Honnan tudjuk? HÁT INNEN!
A matcha mostanra meghódította az egész világot. Az ízlés változásával azonban már nem csak a tradicionális arcát ismerhetjük, hanem gyakorlatilag bármilyen formában elkészíthetjük. A közösségi médiát elárasztották a fantasztikus matcha latték, amiket szerencsére egyre több kávézóban megtalálhatunk, hidegen vagy melegen, ízesítve vagy natúr változatban, sőt, a matchához nagyon jól passzolnak a növényi tejek is, így a változatok száma a végtelenhez közelít, mindenki megtalálja a kedvenc matcha latte-ját.
De itt vannak a szuper egészséges matcha smoohiek és turmixok, a különlegesen finom sütik, sőt a matcha fagyi is!
Szuper recepteket IDE kattintva találsz.
A leggyakrabban elkövetett hibák matcha tea készítésekor
Ez történik a testeddel, ha matcha teát iszol
11+1 ok ami téged is meggyőz majd, hogy igyál matcha teát
Ez a recept megváltoztatja a reggeli rutinod
A legfinomabb matcha latte recept
A legfrissítőbb ital, amitől garantáltan beindul a napod!