15 000Ft felett ingyenes szállítás!

Matcha tea elkészítése

A matcha tea évszázadokon át a papok és a szamurájok itala volt. Általában meditáció előtt fogyasztották egy úgynevezett teaszertartás keretein belül, amely Japánban óriási jelentőségű művészet és filozófia, aminek elsajátításához évtizedek kellenek.

Nem csak a tea elfogyasztásáról szól hanem arról is, hogy lassítunk és átadjuk magunkat a pillanatnak. Értékeljük az életet, annak apró örömeit, szépségét és tökéletességét. A matcha tea régóta a "Tea Útjának" kulcsfontosságú eleme, amely rítusaival spiritualitást és tudatosságot hoz az életünkbe.

Ahhoz hogy te is el tudd készíteni, szükség van némi odafigyelésre és gyakorlásra, de ha ezeket a lépéseket betartod, gond nélkül el tudod készíteni a tökéletes matcha teát.

matcha tea tökéletes tradicionális elkészítése

A matcha tea tradicionális elkészítési módjai

A matchának tradicionálisan két elkészítési módja létezik: a sűrű tea, a koicha és a híg tea, az usucha

A koicha a teaszertartás teája, egy több mint 1000 éves teakészítési mód. Sűrű, esszenciális, régi hagyományokból táplálkozó tea orvosság. A neve is ezt jelenti: sűrű tea. Állaga a megolvadt csokoládéhoz hasonlít. Csak a legjobb minőségű teákból érdemes koichát készíteni, így élvezhető igazán a matcha tea intenzív, különleges aromája. 

Az usucha egy hígabb, könnyedebb formája a matcha tea elkészítésének. Felszíne habos, de buborékmentesen krémes kell legyen.

Egy adag usuchához kb 1-2 gramm, a koichához 5 gramm matchát keverünk el 60-120 ml vízben. A víz hőmérséklete évszakok és szertartások szerint 75-90 Celsius fok között változik.

Mire lesz szükséged a matcha tea elkészítéséhez?

Eszközök:

Hozzávalók:

matcha tea elkészítéséhez szükséges elemek

A matcha tea elkészítése lépésről lépsre

1. LÉPÉS

Forralj fel elegendő vizet, majd tedd félre hűlni. A forralás azért fontos, mert lágyítja a vizet, de használhatsz forrásvizet vagy ásványvizet is. 

2. LÉPÉS

Önts egy kevés forró vizet a chawanba, majd tedd bele a bambusz teaecsetet, hogy a szálai kissé felpuhuljanak. Ha kellemesen átmelegedett a chawan is, öntsd ki belőle a vizet majd egy kendő segítségével töröld szárazra.

3. LÉPÉS

Szitálj a chawanba 1-2 gramm (1 - 1,5 kiskanál) M Matcha Ceremonial vagy M Matcha Premium port.  Azért fontos átszitálni, mert egyébként előfordul, hogy apró rögök maradnak benne, amelyek megakadályozzák az egyenletes elkeveredést és a tökéletes habosodást. 

4. LÉPÉS

Amikor a víz már nem túl forró, önts a matchára egy keveset, majd gyengéd kézmozdulatokkal egyenletesen keverd el, hogy ne maradjanak benne csomók. Ha nincs bambusz teakeverőd próbáld meg kiskanállal, mintha pudingport kevernél. 

matcha tea elkészítése

5. LÉPÉS

Ezután öntsd hozzá a többi vizet is és határozott kézmozdulatokkal M vagy W alakban kezdd el keverni a matchát, amíg egy krémesen habos teát nem kapsz. Ha kézi tejhabosítóval dolgozol, akkor egyszerűen csak tedd az eszközt a teába és úgy habosíts. 

matcha tea elkészítése 

A matcha alternatív elkészítési módjai

Kézi tejhabosítóval

A matcha port kiskanállal nehéz teljesen elkeverni, mivel önmagától nem oldódik a vízben és nem szabad hogy csomós maradjon, ezért ha nincs bambusz teakeverőnk,  kézi tejhabosítóval is elkeverhetjük és habosíthatjuk.

Shaker, turmix segítségével

Az elfoglaltabbak számára a legegyszerűbb módszer egy shaker vagy turmix használata lehet, amibe csak beleöntjük a kívánt hőmérsékletű vizet vagy tejet, beletesszük a matcha port és alaposan összerázzuk. 

 

A leggyakrabban elkövetett hibák matcha tea készítésekor

Összegyűjtöttük a leggyakoribb hiba lehetőségeket - hogy ezeket kijavítva IGAZÁN élvezhesd a matcha teával együtt töltött időt. Mert van, hogy a kezdet nehéz, de a lényeg a happy end, nem igaz? 

  • A víz hőmérséklete: Túl meleg volt a víz (>80°C)? A tökéletes vízhőmérséklet  70-80°C, a melegebb víz leforrázhatja a matcha port, ami keserűbbé teszi. Ha nem tudod megfelelően mérni a víz hőmérsékletét, először forrald fel, majd hűtsd vissza úgy, hogy kétszer átöntöd egy hideg bögrébe (egy-egy átöntés kb. 10 fokkal hűti le a vizet). Úgy is ellenőrizheted, hogy ha már tartósan a bögre fölött tudod tartani a kezed anélkül hogy égetné, akkor már nem túl forró a víz a matcha pornak sem. 
  • Mennyiség: Lehet, hogy túl sok matcha port használtál túl kevés vízhez? A legtöbben 1gr matcha porhoz (kb. 1 csapott teáskanálnyi) öntenek 80ml vizet, két gr porhoz pedig 120ml víz javasolt, de ez mindenkinek az egyéni ízlésére van bízva. Kísérletezz egy kicsit az arányokkal.
  • Keverés: Sikerült megfelelően összekeverni? Nem maradtak benne csomók? A matcha teát addig kell keverni hogy jó legyen, amíg összefüggő habos réteg nem keletkezik a tetején, sok-sok pici buborékkal. Ez általában 2-3 percig tart, és a keverőt "W" vagy "M" formában laza, de határozott mozdulatokkal habosítjuk. Ha kilátszik a tea, vagy túl nagyok a buborékok, akkor tovább kell még dolgozni rajta. 
Tipp: Ha szeretnéd valamivel ízesíteni, például mézzel vagy sziruppal, először habosítsd a matchát és csak utána keverd bele.
  • Minőség: Milyen minőségű a matcha teád? Nem minden matcha tea alkalmas teaként való fogyasztásra. Minél alacsonyabb a minősége, annál keserűbb lesz. Az eredeti, magas minőségű matcha teát szüret előtt pár héttel beárnyékolják, és csak a legfelső, legfiatalabb leveleket használják fel, amik extra mennyiségű klorofillt és aminósavakat termeltek, aminek köszönhető megjelenik a matcha különleges ízvilága, az úgynevezett "umami", ami édeskésbe hajlítja a keserű ízt. Az alacsonyabb minőségi kategóriákba tartozó matcha port nem a legfiatalabb levelekből készítik, ezért érdemes összekeverni tejjel, vagy máshogy édesíteni, hogy megkapjuk a tipikus matcha ízt a keserűség nélkül.
Kapcsolódó cikk: Honnan tudod, hogy minőségi matcha teát vásárolsz-e?
  • Hamisítás: Lehet, hogy matcha helyett sima zöld tea port vásároltál? Ha túl olcsó volt, nagyon valószínű, hogy nem igazi matcha. A matcha zöld tea por, de nem minden zöld tea por matcha. Rengeteg múlik a minőségen! Lehet, hogy a matcha készítésekor bizonyos lépéseket lerövidítettek vagy kihagytak, mint például a megfelelő árnyékolás, esetleg a levelek nem lettek megfelelően szétválogatva, vagy kiszárítva, nem gránitmalmok segítségével őrölték hanem kerámia őrlővel, ami gyorsabb és olcsóbb, de negatívan befolyásolja a tea ízét mivel jobban felmelegíti a port ami könnyen megéghet.
  • Tárolás:  A matcha por nagyon értékes és érzékeny, ezért vigyáznunk kell rá. Fontos, hogy nem szereti a fényt és a meleget, ezért tárold hűvös helyen, mondjuk hűtőben, de lehetőleg ne a sajtok mellett, mert a nem megfelelő tárolás nagyban ronthatja a tea minőségét.  

Ha ezekre odafigyelsz, biztosan tökéletes matcha teát készítesz majd. Nem érdemes összecsapni, hiszen nem jobb megállni egy pillanatra és elmerülni ebben a gyönyörű szertartásban? Na ugye. Nem véletlen, hogy Brad Pitt is rákattant....
Honnan tudjuk? HÁT INNEN!  

 

Modern matcha tea fogyasztás - különleges receptek

A matcha mostanra meghódította az egész világot. Az ízlés változásával azonban már nem csak a tradicionális arcát ismerhetjük, hanem gyakorlatilag bármilyen formában elkészíthetjük. A közösségi médiát elárasztották a fantasztikus matcha latték, amiket szerencsére egyre több kávézóban megtalálhatunk, hidegen vagy melegen, ízesítve vagy natúr változatban, sőt, a matchához nagyon jól passzolnak a növényi tejek is, így a változatok száma a végtelenhez közelít, mindenki megtalálja a kedvenc matcha latte-ját. 

De itt vannak a szuper egészséges matcha smoohiek és turmixok, és a különlegesen finom sütik, sőőőőt a matcha fagyi is!

Szuper recepteket IDE kattintva találsz.

matcha latte recept

Ezek is érdekelhetnek még

A leggyakrabban elkövetett hibák matcha tea készítésekor

Ez történik a testeddel, ha matcha teát iszol

Matcha tea vs kávé

11+1 ok ami téged is meggyőz majd, hogy igyál matcha teát

Ez a recept megváltoztatja a reggeli rutinod

A legfinomabb matcha latte recept

A legfrissítőbb ital, amitől garantáltan beindul a napod!