Matcha tea elkészítése

A matcha tea évszázadokon át a papok és a szamurájok itala volt, akik általában meditáció előtt fogyasztották egy úgynevezett teaszertartás keretein belül, amely Japánban óriási jelentőségű művészet és filozófia, aminek elsajátításához évtizedek kellenek.

Ez nem csak a tea elfogyasztásáról szól, hanem arról is hogy lassítunk egy kicsit és átadjuk magunkat a pillanatnak. Értékeljük az életet, annak apró örömeit, szépségét és tökéletességét. A matcha tea régóta a "Tea Útjának" kulcsfontosságú eleme, amely rítusaival spiritualitást és tudatosságot hoz az életünkbe.

Ahhoz, hogy te is el tudd otthon készíteni élvezhetően, szükség van némi gyakorlásra és arra, hogy az alábbi apróságokat gondosan betartsd. De ha már belejöttél, gond nélkül tudsz készíteni magadnak - vagy másoknak - habos, karakteres matcha teát.

A matchának két elkészítési módja létezik: a sűrű tea, a koicha és a híg tea, az usucha

Egy adag usuchához kb 1-2 gramm, a koichához 5 gramm matchát keverünk el 80-120 ml vízben.

Mire lesz szükséged?

matcha tea elkészítéséhez szükséges elemek

1. LÉPÉS

Ha igazán jó matcha teát szeretnél inni, forró vízzel melegítsd elő a chawant vagy a kedvenc bögréd, valamint áztasd be a bambusz teaecsetet, hogy a szálai kissé felpuhuljanak.

2. LÉPÉS

Forralj vizet, majd hűtsd vissza 80-85 fokra. A forralás azért fontos, mert lágyítja a vizet, de használhatsz forrásvizet vagy ásványvizet is. 

3. LÉPÉS

Tegyél a chawanba 1-2 gramm (1 - 1,5 kiskanál) matchát.  Érdemes átszitálni a matcha port, mert egyébként előfordul, hogy apró rögök maradnak benne, amelyek megakadályozzák az egyenletes elkeveredést és a tökéletes habosodást. 

4. LÉPÉS

Önts a matchára egy kevés vizet, majd gyengéd kézmozdulatokkal egyenletesen keverd el, hogy ne maradjanak benne csomók. Ha nincs bambuszecseted, akkor használhatsz még kézi tejhabosítót is, végső esetben próbáld meg kiskanállal, mintha pudingport kevernél - azonban ha matcházni szeretnél, mindenképpen javasoljuk a teakeverő ecset beszerzését. :)

matcha tea elkészítése

5. LÉPÉS

Ezután öntsd hozzá a többi vizet is és kezdődhet a habosítás! Gyors kézmozdulatokkal M vagy W alakban kezdd el keverni a matchát, amíg egy krémesen habos teát nem kapsz. Ha kézi tejhabosítóval dolgozol, akkor egyszerűen csak tedd az eszközt a teába és úgy habosíts. 

matcha tea elkészítése

 

Ez tehát a matcha tea készítésének alapja! Az így kapott könnyű, habos italt fogyaszthatod önmagában, vagy latte-ként valamilyen általad preferált tejjel összekeverve, hidegen vagy melegen. További szuper recepteket IDE kattintva találsz.

 

Alternatív elkészítési módok

Kézi tejhabosítóval

A matcha port kiskanállal nehéz teljesen elkeverni, mivel önmagától nem oldódik a vízben és nem szabad hogy csomós maradjon, ezért ha nincs bambusz teakeverőnk,  kézi tejhabosítóval is elkeverhetjük és habosíthatjuk.

 

Shaker, turmix

Az elfoglaltabbak számára a legegyszerűbb módszer egy shaker vagy turmix használata lehet, amibe csak beleöntjük a kívánt hőmérsékletű vizet vagy tejet, beletesszük a matcha port és alaposan összerázzuk. 

 

Ezek is érdekelhetnek még

Ez történik a testeddel, ha matcha teát iszol

Matcha tea vs kávé

11+1 ok ami téged is meggyőz majd, hogy igyál matcha teát

Ez a recept megváltoztatja a reggeli rutinod

A legfinomabb matcha latte recept

A legfrissítőbb ital, amitől garantáltan beindul a napod!