Akinél a koffeinérzékenység mutatkozik, milyen alternatívát találhat?

MATCHA vs KÁVÉ
Szűrés törlése
2024.03.28 13:47
Akinél a koffeinérzékenység mutatkozik, milyen alternatívát találhat?

Világszerte az egyik legismertebb stimuláns a koffein, melyet különböző formákban fogyaszthatunk, de leginkább forró italként, vagyis kávéként isszuk. 

A koffeinnek számos pozitív hatása van, azonban egyesek koffeinérzékenység miatt nem fogyaszthatják. 

A fáradtság csökkentésére, a teljesítmény és az éberség fokozására egyaránt alkalmas anyag helyettesítésére többféle lehetőségünk van. Az alternatívák közül a matcha tea fogyasztását javasoljuk, mely egyre népszerűbb a kávéhelyettesítőt használók körében. A koffeinérzékenység tüneteit és pótlásának lehetséges módjait vettük górcső alá cikkünkben.

 

Kinél alakulhat ki koffeinérzékenység?

A legtöbben a napot egy csésze kávéval indítjuk, sokan szinte már szertartásként gondolnak reggeli koffeinadagjukra. Korábbi cikkünkben a koffeinfüggőség nyolc jelét már bemutattuk, azonban arról kevesebb szó esik, hogy milyen tünetei vannak a koffeinérzékenységnek. A fekete forró ital gyors energiát kínál, ezért van, aki napi több pohárral hajt fel belőle. Egyeseknél azonban már egy csésze elfogyasztása is okozhat rosszullétet.

Ennek oka elsősorban a genetika, ugyanis a koffein lebontását a máj végzi, de néhányunknál kevésbé gyorsan megy végbe ez a folyamat, ezáltal pedig jóval érzékenyebbé válnak a koffein hatásaira. 

 

A leggyakoribb tünetek

A koffeinérzékenység tünetei között többfélét találunk. A hasmenés és gyomorpanaszok mellett előfordulhat izzadás. Sokakat elönti a forróság az ital elfogyasztását követően, majd megemelkedik a pulzusszám. Indokolatlanul lehetünk stresszesek és idegesek, sőt nem ritka, hogy remegés és izomgörcs keseríti meg életünket. Ezek a tünetek biztos jelei a túlzott kávéfogyasztásnak vagy a koffeinérzékenységnek.

A legtöbb ember számára a napi 400 mg koffeinbevitel még elfogadható, viszont aki allergiás erre az anyagra, ennél jóval kisebb adagtól is tüneteket észlelhet magán. A kávén kívül más lehetőségünk is van arra, hogy élénkebbé, frissebbé váljunk. A B-vitamin, diófélék és sok folyadék jó alternatíva, illetve a zöld teák, főként a matcha tea fogyasztása lehet megoldás. Blogunkban már számos tudnivalót megosztottunk a tea jótékony hatásairól.

 

Hogy miért pont a matcha tea lehet megfelelő helyettesítő a koffeinérzékenységben szenvedők számára? A Japán csak bizonyos tájegységein megtalálható zöld teafajta különleges termesztési módjának köszönhetően rengeteg, egészségmegőrzésre alkalmas anyagot tartalmaz. Antioxidánsok, vitaminok és egyéb jótékony összetevők segítségével immunrendszerünk erősítésére is kiválóan alkalmas.

 

 

A matcha tea mint kiváló alternatíva

A hatalmas malomkeréken porrá őrölt smaragdzöld tea a cserje valamennyi részét tartalmazza. A matchában található katekinek és L-theanin megakadályozza, hogy egy hirtelen energialöketet adjon, mint a kávé. Ezen anyagok ugyanis lelassítják a koffein áramlását és felszabadulását a véráramban, így hosszú távon fejti ki hatását a vegyület.

Annak ellenére, hogy lassabban érezzük a koffein hatását, egész nap energikusságot, nyugodt és összeszedett idegrendszert biztosít számunkra fogyasztása. A matcha tea a kávéhoz képest harmadannyi koffeint tartalmaz, mégis jóval hatásosabb. Koffeinérzékenység esetén is bátran fogyaszthatjuk, hiszen hatása elnyújtott.

A matcha zöld teával kapcsolatban összegyűjtöttünk néhány gyakran ismételt kérdést, mely segít megválaszolni a még felmerülő kérdéseket.

Matcha vagy kávé? Melyik a jobb neked?
13
Ápr

Mi lenne ha azt mondanánk van valami, ami még a kávénál is jobban fogsz szeretni, ráadásul az egészségedre is hihetetlenül jó hatással van? 

Kávé helyettesítő: teából is készíthető ízletes kávé
06
Jan

Egyre több helyen lehet olvasni, hogy az egészségünk érdekében jobban járunk, ha a napi reggeli kávénkat lecseréljük teára.