A matcha tea a zöld teák közül is kiemelkedik sokoldalúságával. A japán teakultúra igazi kincse, mely az utóbbi években világszerte egyre népszerűbbé vált.
Ez köszönhető annak is, hogy a matcha tea elkészítése változatos, mivel a finomra őrölt teapor ital formájában és ételek összetevőjeként is használható.
Izgalmas lehetőségeket tartogat számunkra, hogy élvezhessük a természetes energiát és nyugalmat, melyet a matcha kínál. A gazdag ízvilág és a jótékony egészségügyi hatásai lenyűgözőek. Cikkünkben bemutatjuk, hogyan lehet egyedi a matcha tea elkészítése.
A matcha tea előnyei
Mielőtt rátérnénk az elkészítésre, előbb ennek a különleges zöld teának néhány fontos tulajdonságát kell megismernünk. A növény rendkívül gazdag antioxidánsokban, különösen egy EGCG nevű vegyületben, amely segíthet a szervezet sejtjeinek védelmében a káros szabadgyökök ellen. Emellett természetes módon növeli az energiaszintet, mivel koffeint tartalmaz, de annak felszívódása lassabb, így hosszan tartó, kiegyensúlyozott energiaellátást biztosít.
A matchában található L-theanin nevű aminosav nyugtató hatású, ami a koncentrációt fokozza, miközben a stresszt csökkenti. Ezenkívül segíthet az anyagcsere serkentésében, így hozzájárulhat a zsírégetéshez és a testsúlycsökkentéshez. A matcha tea elkészítése közben mindezek a jótékony hatóanyagok az italban maradnak, így hasznosíthatja szervezetünk. A teakészítő eszközök hozzájárulnak ahhoz, hogy az egészség mellett élménnyé váljon az elkészítése.
Milyen eszközökre van szükségünk?
Néhány speciális eszközre van szükség, hogy a hagyományos japán módszert követve készíthessük el a teát. A por állagú tea forró vízzel elegyítve csomósodhat, így különleges módon kell elkervernünk.
- Chasen – speciálisan kialakított bambusz habverő, amely segít elérni a kívánt habos állagot. Hasonló a régi borotválkozáshoz használt ecsethez.
- Chashaku – bambusz kanál, hagyományos eszköz a matcha por kiméréséhez, segítségével pontosan adagolható a tea.
- Szita – A matcha por átszitálása segít megelőzni a csomósodást, és biztosítja a tea sima textúráját.
- Chawan - egy széles, mély csésze, amelyben könnyű elkeverni a matchát, és kényelmesen használható. Kínálatunkban több színárnyalatban tudod beszerezni a chawant, mely kézzel készült, és autentikus élményt kínál a tea elfogyasztására.
Mindezen eszközök használatával még inkább átérezheted a hagyományos japán teakészítési rítust és az ízek harmóniáját. Bár a csomómentes, habos állagot más eszközökkel, mint például modern elektromos habosítóval is elérhetjük, de az elkészítésre fordított idő hozzájárul ahhoz, hogy átérezd a zöld tea nyújtotta hangulatot.
A matcha tea elkészítése más módon
A matcha tea elkészítése számos módon történhet, így sosem unjuk meg fogyasztását. A zöld tea Japán különböző tájegységein terem, eltérő technikával, így több ízben is beszerezhetjük a teaport. Az első vagy másod szüretelés, a cserje tetejéről levágott zsenge levelekből készült változatok más ízvilággal rendelkeznek.
Emellett magunk is adhatunk az italhoz kedvünk szerint ízesítőket, mint például mézet vagy agavé szirupot, mely segít a matcha enyhén kesernyés ízét lágyabbá varázsolni. A növényi tejek felhasználásával gazdagabb textúra alakítható ki, így az élénkítő tea krémes állagúvá válik. A mandulatej, kókusztej vagy szójatej jó lehetőségeket kínál erre. Fűszerekkel vagy citrusfélékkel tovább bolondíthatjuk italunkat. De ha ételekben vagy édességekben szeretnénk használni a matcha port, erre is van lehetőségünk. Rengeteg receptet gyűjtöttünk össze, melyek változatossá teszik a matcha tea elkészítését.