A tradicionális teaszertartás egyik fontos eleme a japán teáskészlet

EGÉSZSÉG
MATCHA vs ZÖLD TEA
JAPÁN
Szűrés törlése
2023.11.06 12:35
A tradicionális teaszertartás egyik fontos eleme a japán teáskészlet

A japán teakultúra hosszú történetre tekint vissza, számos szertartást és szabályt fogalmaz meg a teafogyasztás körül. Ennek fontos részét képezi a japán teáskészlet, melynél különös figyelmet fordítanak az eszközök anyagára, formájára és azok használati módjára.

Ezen kellékek kiválasztása és elrendezése is szerves része a teaceremóniának, melynek többféle iskolája és stílusa ismert. A japán teáskészlet esetében a harmóniára, a minimalista és a természetes dizájn összhangjára építenek. A teaceremóniákat gyakran külön ezekre az alkalmakra épült teaházakban, szentélyekben végzik. A főzési mód, a tealevelek mennyisége, a vízhőmérséklet és a tea kínálásának mozdulatai is előre megkoreografáltak.

A teaszertartásról

Korábbi cikkünkben a japán teaszertartásról már bővebben írtunk információkat. Az i.e. 2700-tól eredeztethető teaivás szokása egy véletlennek köszönhetően nyitotta meg az utat a finom nedű elterjedése előtt. A csadó, azaz a Tea útja nevű különleges szertartás során a japán teáskészlet és több kiegészítő is felhasználásra kerül.

Általában zöld teát készítenek ezeken az eseményeken. Az olyan minőségi őrlemények, mint a matcha tea, igen kedveltek a szigetországban és azon kívül is. A matcha teát, mely Japán bizonyos tájegységein termő cserjéből készül, hatalmas malomköveken őrlik porrá, ezt elegyítik a forró vízzel. 

 

A japán teáskészlet és további kiegészítők 

Általában a teaszertartásokon használt japán teáskészlet többféle elemet tartalmaz. A teáscsésze kézzel készült kerámia edény, vagy porcelán tálka, gyakran egyedi mintázattal, vagy díszítésekkel rendelkezik. A teafőző edényben a tealevelek forrázása történik meg, a jó hőtároló képességű kyusu vastag falú. A teaszűrő segítségével választjuk szét a tealevelet a víztől. Míg a tealevél mérőkanál használatával adagolhatjuk a kellő mennyiségű port vagy tealevelet.

A kínálatunkban kapható teakészítő eszközök között is találunk a teáskészlethez használható eszközöket. Többek között például a tradicionális chasen-t, azaz bambusz ecsetet, melyet a matcha por habosítására, a tea krémessé tételére alkalmaznak. A japán teáskészlet darabjait tea állványra helyezve tárolják, ami esztétikussá és higiénikussá teszi az elpakolást.

Miért a matcha tea?

A teaceremónia nemcsak a teafogyasztás egy módját jelenti, hanem egy rituális és művészi élmény is egyben. Az eseményen résztvevők hosszú évekig gyakorolják a tökéletes szertartás elsajátítását. A ceremónia mögött álló filozófia az egyszerűség, a szépség kifejezésére hivatott, és egyfajta menekülést jelent a hétköznapok rohanásától, mely harmóniát hoz a résztvevők számára. Fontos elem a csend és a meditáció, a japán teáskészlet, valamint az ellenőrzött folyamatok a teljes szertartás ideje alatt.

A szertartásokon zöld teát, elsősorban matcha teát használnak. A vibrálóan zöld színű, porrá tört tealevelek nemcsak esztétikus ital elkészítésére alkalmasak, hanem számtalan hasznos tulajdonsággal rendelkeznek. A teacserje szüretelésére akkor kerül ugyanis sor, amikor a legmagasabb a levelek klorofilltartalma. Gazdag íze mellett hatalmas mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, L-theanint, melyek jótékony hatással vannak szervezetünkre.

Weboldalunkon nemcsak prémium minőségű matcha teákat találsz, hanem recepteket, melyek felhasználásával kiváló italok és ételek elkészítését tudod kivitelezni ennek a különleges zöld teának a használatával.

SZEREZD BE A MATCHA TEÁT ÉS AZ ESZKÖZÖKET

Raktáron
Kedvencekhez
M Matcha Sakura
M Matcha Sakura
M Matcha Sakura
M Matcha Sakura
5 990 Ft
Egységár: 200 Ft/adag