Sokan keresik a választ ezekre a kérdésre. A zöld tea szerelmesei esküsznek arra, hogy nincs szükség kávéra, ha zöld teát isznak. Nézzük meg, hol van az igazság!
Koffein - amire sokunknak szüksége van
"A koffein önmagában keserű, fehér por, amelyet Friedlieb Ferdinand Runge német kémikus izolált először kávéból, 1819-ben. Mindössze 25 éves volt, amikor Johann Wolfang Goethe kérésére kémiai elemzésnek vetett alá egy maroknyi kávét és hosszas munka után izolálta belőle a hatóanyagot. A koffein szerkezetét végül nem ő, hanem Emil Fischer német kémikus állapította meg, aki 1902-ben Nobel díjban részesült…"(Simon Á., 2009)
Forrás: http://midra.uni-miskolc.hu/document/22008/16331.pdf)
A koffein több növényben megtalálható. Természetes összetevője a kávé- és kakaóbaboknak, tealeveleknek, guaranabogyóknak, kóla dióknak. A következő táblázatban néhány élelmiszer koffeintartalmát jelenítettük meg:
Élelmiszer
|
Mennyiség
|
Koffeintartalom (mg)
|
Espresso
|
Csésze
|
90-100
|
Amerikai kávé
|
Csésze
|
60-120
|
Instant kávé
|
Csésze
|
10-20
|
Koffeinmentes kávé
|
Csésze
|
0,1-0,6
|
Koffeinmentes tea
|
Csésze
|
1-2
|
Fekete tea
|
Csésze
|
60-80
|
Kínai zöld tea
|
Csésze
|
70-90
|
Japán zöld tea
|
Csésze
|
70-90
|
Kora tavaszi fehér tea
|
Csésze
|
60-80
|
Zöld Pu'Erh
|
Csésze
|
80-100
|
Sötét Pu'Erh
|
Csésze
|
60-80
|
Vad Pu'Erh
|
Csésze
|
100-140
|
Instant tea
|
Csésze
|
10-20
|
Nestea
|
450 CC
|
16-40
|
Lipton
|
450 CC
|
18-40
|
CocaCola
|
Doboz
|
34
|
CocaCola Light
|
Doboz
|
45
|
PepsiCola
|
Doboz
|
37
|
RedBull
|
Doboz
|
40
|
Tejcsokoládé
|
30g
|
5-35
|
Étcsokoládé
|
30g
|
40-50
|
A koffein hatása a szervezetünkre
A koffein hozzávetőlegesen fél óra alatt jut a véráramba. (Kismamák esetében ez a folyamat elhúzódik, a terhesség lassítja a koffein felszívódási sebességét.) A koffein éberségfokozó és figyelemfenntartó:
- Serkenti a központi idegrendszert,
- Emeli a légzés- és pulzusszámot,
- Emeli a vese vizelet-kiválasztását, mivel tágítja az ereket.
Kávé helyett zöld tea? Mi a különbség a zöld tea és. kávé koffeintartalma között?
Kávé helyett a zöld tea megoldja a koffeinbevitelt? A kávé és a tea közötti koffeintartalom legnagyobb mítosza, hogy a tea több koffeint tartalmaz, mint a kávé.
Ez igaz akkor, ha a kávé és a tea száraz formában mérik. Hamis akkor, ha összehasonlítjuk a főzött kávét és a teát.
A tea és a kávé koffeinje kémiailag megegyezik. Ami miatt más:
- Sokkal kevesebb koffein van az átlagos csésze teában, főleg ha zöld és fehér teákat tartalmaz, ugyanis hűvösebb hőmérsékleten „forrázzuk” és rövidebb ideig.
- L-theanine-t, csak a tealevelek tartalmaznak. Ez egy aminosav, amely nyugtató hatású, és ez ellensúlyozza a koffein hirtelen hatását, viszont nem csökkenti az éberség növekedését.
- A teában talált antioxidánsok magas szintje lassítja a szervezet koffein felszívódását. Így hosszabban nyúlik el a koffein hatása.
- A fekete tea koffeintartalma a kávétól eltérően, a csersavhoz kötődik. Közvetlenül hat a központi idegrendszerre és ezáltal éri el hatását.
Mi a különbség a teák koffeintartalma között?
A zöld tea koffeintartalmáról eltérő vélemények keringenek. Van, akinek meggyőződése, hogy több koffein van a zöld teában, mint a fekete teában. Van, aki ezt fordítva állítja, de egyesek szerint megegyeznek a teák koffeintartalmai, csak az áztatás függvénye, hogy a fogyasztáskor mennyi mérhető. Van, aki hiszi, hogy a teában több a koffein, mint a kávéban. De akkor mégis kinek van igaza?
A zöld tea koffeintartalma
A teacserje (Camellia sinensis) levele koffeint és polifenolokat tartalmaz. A polifenolok az antioxidánsok csoportjába tartozó igen változatos szerkezetű és eltérő élettani hatással bíró vegyületek.
Ez a theine (tein) névvel jelölt koffeinvegyület, eltér az igazi koffeintől. A tein nem található meg a kávéban, de megtalálható teában, kakaóban. A zöld tea ugyanabból a növényből származik, mint a fekete tea. A különbség a fermentálás.
(Fermentáció: a teagyártás egy nagyon fontos eljárása. Oxigén következtében a tealevél sejtnedve oxidálódik. A sötétzöldről rézvörösre színeződik. Ebben az időszakban aktiválódnak a hatóanyagok. Az eljárást csak bizonyos pontig szabad folytatni, hogy az eredmény optimális legyen.) A zöld tea nem fermentált. Általában több cserzőanyagot és több koffeint tartalmaz mint a fekete tea. A teacserje különböző részeit, különböző módon, eltérő feldolgozással használják fel.
A tea különböző részeinek felhasználása szerint beszélünk:
- Fehér tea: a friss teahajtások szárításával készül.
- Zöld tea: a friss tealevelek szárításával készül.
- Oolong tea (sárga tea): részlegesen fermentált tealevelek.
- Fekete tea: fermentált tealevelek.
- Pu-erh tea: fermentált, "érlelt" tealevelek.
A felsorolt teacserjék koffeintartalma között nincs nagy különbség. A legmagasabb növényeken, a fiatalabb levelek tartalmazzák a legnagyobb koncentrációban a koffeint és az antioxidánsokat.
A tea növény koffein tartalma elsősorban a növénytől (magas, alacsony, régi és új növekedésű…) és a származási helytől (árnyékos, vagy kevésbé árnyékos helyen termesztik…) függ. Mivel nagyon sok összetevő befolyásolja a teanövény koffeintartalmát, nem lehet pontos választ adni, melyeknek a legmagasabb, vagy legalacsonyabb a koffeintartalma.
Viszonylag magas koffeintartalmú teák:
- MATCHA (zöld)
- GYOKURO (zöld)
- MATCHA (zöld)
- ASSAM (fekete)
- CEYLON (fekete)
- DARJEELING (fekete)
Viszonylag alacsonyabb koffein tartalmú teák:
- GENMAI CHA (zöld)
- GUNPOWDER (zöld)
- HOJICHA (zöld)
- KUKICHA (zöld)
- KEEMUN (fekete)
Matcha tea koffeintartalma
Mivel a matcha porrá őrölt egész tealevelekből készül, a koffein tartalma valamivel magasabb, mint a filteres teáké. A matcha tea adagolása 0,5-1 teáskanál között mozog, ami 1-2g körülbelül. A tényleges koffeinfogyasztás tehát 34-68mg között változhat attól függően, hogy mennyi matcha port használunk egy ital elkészítéséhez.
"Egy csésze matcha tea (1 gramm matcha porral készítve), mindössze 35mg koffeint tartalmaz, amíg egy áltagos kávé 95mg-ot."
Egyre növekszik azoknak a tábora, akik a kávé helyett, a sokkal eltérőbb, (talán mondhatni kedvezőbb) hatással rendelkező matcha teát fogyasztják.
Koffeinmentes zöld tea
Minden igazi tea ugyanabból a növényből származik, mint a Camellia sinensis, ami tartalmaz koffeint. Ha koffeinmentes teát szeretnénk inni, akkor másik növényre kell áttérnünk, amelyek koffeinmentes növényből származnak. Nagyon sok gyümölcs bogyóiból, növények szirmaiból, gyökereiből lehet ízletes koffeinmentes teát készíteni.
Kávé, vagy zöld tea? A matcha tea a legjobb kávéhelyettesítő!
Ha a koffein túladagolást el akarod kerülni, érdemes kávé helyett minőségi zöld teát inni. Ahogy korábban írtuk az L-Theanin nevű aminosav nyugtató hatású, ezért ellensúlyozza a koffein hirtelen hatását. A hirtelen energia löket helyett 6-8 órán keresztül energikus, nyugodt, és összeszedett lehetsz, nincs hirtelen koffein túladagolás, szívdobogás, hasfájás, remegő kéz!
A koffein és az L-Theanine aminosav kombinált hatása miatt relaxál és nyugtat, ugyanakkor megtapasztalhatjuk vele a mentális tisztaságot, a nyugodt éberséget és a tartós energia állapotot.
A Matchában található koffein akár 40%-kal is segíthet az anyagcsere fokozásában, miközben segít a vércukorszint szabályozásában. A fito-tápanyagok kombinációjának köszönhetően a matcha koffeinje sokkal egészségesebb mint a kávé vagy a fekete tea. A matcha koffeinje a nagyobb katechin molekulákhoz kötődik, amelyek szintén erős antioxidánsokként működnek, és idővel lassan szabadulnak fel a véráramban, mivel a katekineket lebontják és asszimilálják. Az eredmény a koffein lassú felszívódása, amely 6–8 óráig tartós energiát biztosít.
A matcha tea az egyik legegészségesebb "energiaital"!
Kóstold meg a matcha teából készült lattét, vagy más ízletes receptjeinket, amelyek nemcsak finomak, de tartós energiát és fokozott fókuszt eredményeznek negatív hatások nélkül!