Régóta szemezel már ezzel a furcsán barnás színvilágú kistesóval az M Matcha portfólióban? Megkóstolnád és nem is, mert keveset tudsz róla? Most igyekszünk pár alapkérdést tisztába tenni ezzel a teatípussal kapcsolatban, hogy segítsük a döntésedet.
Mind a matcha, mind a hojicha por japán zöld tea levelekből készül, így sok közös egészségügyi előnyük van.
Elkészítési módjuk is azonos, mindkettő elkészíthető hagyományos teaként és latteként is. Azonban, ezen túlmenően már különböznek egymástól. Mivel a matchának és a hojichának is megvan a saját egyedi termesztési módja, színe, ízvilága és illata.
Termesztés
A hojicha és matcha hagyományosan gőzölt majd szárított tealevelekből készül.
A matchához a laposra szárított leveleket kőmalommal finom porrá őrlik. A hojicha készítésekor először lassan megpörkölik az enyhén sodort szárított tea leveleket, szárakat és ágakat mielőtt lágy porrá darálják.
Szín és ízvilág
A hagyományos zöld teákkal ellentétben a hojicha színe meleg, vörösesbarna, ami a faszenes pörkölés eredménye és egyértelműen megkülönböztethető a matcha élénk zöld árnyalatától.
A hojicha és a matcha íze és illata rendkívül eltérő. A matcha jellegzetes, komplex ízvilággal rendelkezik: lágy fűszeresség, friss, zamatos zöldes ízvilág, valamint egy csipet kesernyésség, az unami íz.
A hojicha gazdag, földes ízt és illatot kínál a pörkölési folyamatnak köszönhetően. Enyhén édes, diós és csokoládés tónusokkal, hasonló a kávéhoz, de keserűség nélkül.
Pyrazin
Bár a pörkölési folyamat a hojicha koffeintartalmának csökkentéséért felel, ugyanakkor egy pyrazin nevű vegyületet is előállít. A pyrazin adja a hojicha pörkölt aromáját, amelyet sokan kellemesnek találnak és emellett különösen jótékony hatással van a vérkeringésre és az emésztésre is.
Koffeintartalom
A matcha és hojicha között az egyik legjelentősebb különbség a koffeintartalmukban rejlik. A matcha kiváló alternatívája a kávénak, körülbelül 70 mg koffeint tartalmaz adagonként, ez nagyjából a fele egy eszpresszó koffeintartalmának. L-Theanint is tartalmaz, amely tisztább és fokozatosabb energiaforrást nyújt akár 6 órán keresztül.
A hojicha koffeintartalma még alacsonyabb, mindössze 7,7 mg/adag mivel a pörkölés megváltoztatja a tea kémiai összetételét, ráadásul érettebb tealevelekből készül, amelyek kevesebb koffeint tartalmaznak és amelyeket később szüretelnek le a szezon során. A hojicha ideális kávéhelyettesítő azok számára, akik meleg, füstös aromás, kellemesen édeskés italra vágynak minimális koffeinnel. Kiváló választás lehet egy hosszú nap után történő kikapcsolódáshoz.
Tea elkészítése
A hojichát úgyanúgy tudjuk elkészíteni, mint a matchát, ha por formában választjuk.
Ha kerülöd a koffeint, de mégis szeretnéd élvezni a zöld tea előnyeit, vagy csökkenteni szeretnéd a koffeinbevitelt anélkül, hogy lemondanál a további egészségügyi előnyökről, akkor a hojicha remek választás számodra, mivel antioxidánsokban rendkívül gazdag.
Fontos tudni, hogy a matcha és hojicha között nem szükséges választani. A hojicha szívmelengető és nyugtató hatásai eltérnek a matcha relaxáló mégis fókuszált energiát adó tulajdonságaitól.
A matcha magasabb koffeintartalma ideálissá teszi nappali fogyasztásra, napindítónak a reggeli után vagy délutáni frissítőnek. A hojicha pedig tökéletes ital azokhoz az estékhez, amikor csak bekuckóznál.
Forrás: Jade Leaf Matcha, Hojicha, Matcha