A teakülönlegességek vajon miben mások, mint a hagyományos teák?

JAPÁN
Szűrés törlése
2024.03.25 14:30
A teakülönlegességek vajon miben mások, mint a hagyományos teák?

Napjainkban a teakülönlegességek hódítanak, melyek egyedi ízvilágukkal és egészségre gyakorolt jótékony hatásaikkal teszik jobbá életünket. Ismerkedjünk meg velük közelebbről!

A tea évezredek óta közkedvelt ital a világon szinte mindenütt. Hagyományos elkészítése Kínából származik és bár egy véletlennek tudható be, hogy a tealevelek a fáról a forró vízbe esve frissítő nedűt kínáltak a császárnak, meghatározó italként meghódította az emberiséget.

 

A különleges teák nem csupán forró nedűként édesítik meg életünket, hanem századokon és kultúrákon átívelő utazásoknak tekinthetők. Amikor elmerülünk egy csésze tea kortyolgatásában, érzékeink szárnyalni kezdenek. A teakülönlegességek az egyedi ízvilágon kívüli egyéb előnyökkel is járnak. Elsősorban az egészségre gyakorolt hatásuk miatt kedveltek, melyekről bővebben cikkünkben olvashatsz.

 

Zöld teák hatékonysága

A minőségi teák közül elsősorban a zöld teafajták tűnnek ki igazán, ami a jótékony összetevőket illeti. Ezek általában gazdagabbak katechinekben, egyéb antioxidánsokban, melyek szervezetünkre kedvező hatást gyakorolnak. A matcha tea jótékony hatására korábbi blogcikkünkben már ugyan kitértünk, azonban érdemes ismét felhívni a figyelmet, miért hasznos szervezetünk számára a fogyasztása.

A matcha tea ivásának szertartása a japán hagyományokban és kultúrában gyökerezik. A smaragdzöld teaport nem csupán a tradíció teszi különlegessé, hanem a teában található számos összetevő is. A teakülönlegességek többségében ugyan antioxidánsokat bőven találunk, azonban a matcha ezeken túl számos egyéb hatóanyagban is gazdag.

 

Miért elsősorban a matcha?

A matcha teák fogyasztásának évezredes hagyománya folytonos, hiszen érezhető élettani hatásokat élhetünk meg, amikor forró italként vagy egyéb formájában fogyasztjuk ezt a selymes, csodás ízű teaport. Már napi 1 gramm matcha elegendő ahhoz, hogy a jótékony hatásokat megtapasztaljuk.

Az általunk forgalmazott prémiumminőségű matcha teakülönlegességek különböző ízjegyekkel változatosságot kínálnak. Japánban csak néhány tájegységen termesztik a matcha teát, az arra a tájegységre jellemző sajátos ízjegyekkel.

 

A karakteres aroma, élénk zöld színárnyalat jelzi, hogy első szüretelésű teával van dolgunk. A teakülönlegességek közül annyiban más még a matcha, hogy szüretelése csak az év egy-egy bizonyos szakaszában történik, amikor kézzel leszedegetik a leveleket, szétválogatják, osztályozzák, szárítják, majd gránitkövek segítségével őrlik púderes állagúra a tealeveleket, így a por tartalmazza az összes kiváló összetevőt, melyeknek a matcha különleges hatásait és ízvilágát köszönheti. Más teakülönlegességekkel összehasonlítva a matcha zöld tea fogyasztása rengeteg előnnyel jár.

 

A teakülönlegességek sajátosságai

A zöld teákról általánosságban elmondhatjuk, hogy gazdagok antioxidánsokban. Az oolong tea például hasonlóan a matchához katechineket és egyéb hasznos anyagot tartalmaz. Azt a teát nevezhetjük oolongnak, mely kifejlettebb levelekből készül, többszörös intenzív zúzással, sütéssel és sodrással nyeri el végleges állagát.

A Kínából származó pu-erh tea különleges karakterű forró ital, támogatja az emésztést és probiotikus hatással is rendelkezik. Utóérlésen és öregítésen, valamint egyéb egyedi eljárásokon megy keresztül, mire fogyasztható állapotba kerül.

A guayusa növény leveléből készülő tea Ecuadorban közkedvelt. Gazdag koffein- és antioxidáns-tartalma miatt frissítő hatással bír. Azonban a matchával ellentétben, mely lassú felszívódású és hosszú távon ható L-theanint tartalmaz, hatása sokaknak fejbevágó lehet.

A matcha zöld tea valamennyi kedvező tulajdonságáról, termesztési módjáról, felhasználási lehetőségeiről bővebben olvashatsz a Gyakran Ismételt Kérdések között.

 

A tea hatása a szervezetre: ezeket érdemes tudnod a teákról!
10
Aug

Te is szívesen fogyasztasz teát, de nem tudod, hogy mely teáknak milyen csodálatos hatásai vannak a szervezetre?