A zöld tea fogyasztása igen távoli múltra tekint vissza, hiszen már több, mint 4000 éve fedezték fel Kínában és azóta a világ szinte minden táján ismerik.
Eredetileg a papok és a nemesek itták a forró vízzel leöntött tealeveleket, de ma már bárki számára elérhetővé vált és kedvelt reggeli ital.
Kevesen tudják, hogy a zöld tea a Camellia sinensis nevű növény leveleiből készül. A különböző típusú teák, mint például a fekete vagy a fehér tea, ugyanabból a növényből származik, de feldolgozási módjuk eltérő.
A teacserjék között a zöld tea az egyik legnépszerűbb, hiszen számos jótékony hatással rendelkezik, mely egészségünket szolgálja. Esetében a leveleket nem fermentálják, így ezek megőrzik színűket és friss ízüket.
Miért előnyös a zöld tea fogyasztása?
A zöld teák közül kiemelkedő a matcha tea, melynek egyedisége a termesztésében és feldolgozásában rejlik. A Japán bizonyos tájegységein különleges körülmények között termelt cserjék leveleit teljes egészében feldolgozzák. Akkor gyűjtik be a leveleket, amikor azok a legtöbb klorofillt, ásványi anyagot, vitamint tartalmazzák. A matcha zöld tea fogyasztása ezért biztosít számunkra igazán sokféle pozitívumot.
A magas antioxidáns tartalommal rendelkező M Matcha Culinary például magas minőségű, karakteres ízű, élénkzöld por, melynek fogyasztása többféle módon is történhet. Akár latte vagy hűsítő smoothie is készülhet belőle, de édességek, sütemények alapanyagának is kiváló. A matcha feldolgozásakor ugyanis hatalmas malomköveken őrlik porrá a leveleket, így valamennyi hatóanyag a porban marad, melyet a zöld tea fogyasztása során szervezetünkbe juttatunk.
Miért a matcha a legjobb zöld tea?
Számtalan jótékony hatással rendelkezik a matcha zöld tea, melyek közül a legfontosabbak a következők:
- Magas antioxidáns tartalom: A matcha zöld tea tartalmazza a legtöbb antioxidánst az összes zöld teafajta közül. A sejtek védelmét segítő elemek kiváló immunvédő hatással bírnak, emellett az öregedés folyamatát is lassíthatják.
- A zöld tea fogyasztása általában a kávét helyettesítheti, méghozzá azért, mert energikusabb hatást eredményez, mint a kávéivás amellett, hogy hosszan tartóan élénkít, nem lökésszerű módon.
- Nyugtató hatás: A matcha zöld teában lévő L-theanin nevű aminosav segít csökkenteni a stresszt és javítja a hangulatot.
Bármelyik M Matcha zöld tea fogyasztása javíthat egészségi állapotunkon, hiszen különbözőségük elsősorban eltérő ízükben érzékelhető.
Hogyan fogyasztható?
A matcha többféle módon elkészíthető, általában napi 1-2 csésze elfogyasztásával már sokat tettünk egészségünk védelme érdekében. A por formában forgalmazott zöld tea hagyományos módon forró vízzel készül, a klasszikus chazen, bambuszból készült keverő segítségével tudjuk krémes állagúvá formálni. De ettől eltérő módon is készülhet a matcha, akár sütemények, édességek hozzávalójaként is.
A zöld tea fogyasztása a diétázók számára is kiváló, természetes súlycsökkenést idézhet elő. Ennek a csodálatos superfoodnak egyre nagyobb a népszerűsége a fogyókúrázók körében is, mivel felpörgeti az anyagcserét és lassítja vagy akár le is állítja a zsírsejtek növekedését. Növeli a kalóriaégetést és megkönnyíti a mozgást is, mivel folyamatos energiát biztosít a nap folyamán.
Összességében elmondható, hogy a zöld tea fogyasztása, főként a matcha tea ivása számos egészségügyi előnnyel jár, nemcsak azért érdemes naponta egy-két csészével meginnunk, mert finom íze és selymes állaga van, hanem mert energiával lát el és rengeteg tápanyaggal. A gyakran ismételt kérdésekben további információkat találsz a matcháról.