A matcha egyik fő összetevője lehet a COVID ellenszere - KUTATÁS

EGÉSZSÉG
Szűrés törlése
2020.08.18 13:02
A matcha egyik fő összetevője lehet a COVID ellenszere - KUTATÁS

EGCG a koronavírus ellen

Vizsgálják a matcha tea egyik fő összetevőjét mint lehetséges ellenszer a koronavírus elleni harcban.

2019 decemberében SARS-CoV-2 (betegség: COVID-19) elnevezésű, új és halálos eredetű coronavírus-törzs jelent meg a világon. A gyors emberről emberre terjedésére miatt, illetve hogy szinte minden országban találtak megerősített eseteket, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2020. március 11-én világjárványnak nyilvánította.

Jelenleg nincs olyan terápia, oltás vagy gyógyszer, amely képes megállítani globálisan a vírust, azonban néhány proteázgátlót és antivirális szert, nevezetesen a lopinavirt, a ritonavirt, a remdisivirt és a klorokint vizsgálják és számos országban is alkalmazzák terápiás ágensekként a COVID-19 kezelésére.

A kutatók folyamatosan és nagy erőkkel dolgoznak azon, hogy olyan gyógyszert találjanak ami alkalmas lehet a vírus semlegesítésére és az egész világon fennálló egészségügyi válság megállítására.

Egy jelen kutatásban 18 olyan aktív elemet vizsgáltak meg, melyekről korábban már megállapították hogy vírusellenesek vagy anti-SARS-CoV-ellenesek.  Ezek közül az epigallokatechin-gallát (EGCG) lett a legígéretesebb vegyület, mivel térszerkezete alapján jól illeszkedik a SARS-CoV-2 dokkolt fehérjék kötőhelyeire - ezáltal a vírus kevésbé tud magtapadni. Az eredmények alapján a kutatás javasolja az EGCG további vizsgálatát, mint lehetséges jelölt a koronavírus semlegesítésére, megelőzésére.

 

Mi az az EGCG?

egcg molekula a matcha zöld tea hatóanyaga antioxidáns

Az EGCG egy növényi eredetű vegyület, úgynevezett katekin. A katekinek antioxidánsok, melyek szervezetünk létfontosságú alkotóelemei, melyekkel harcol a szabadgyökök ellen. A szabadgyökök pedig olyan sejtkárosító atomok, amik felelősek többek között a rákos megbetegedések, az öregedési folyamatokért, a bőr károsodásáért és az immunrendszer gyengüléséért. 

EGCG megtalálható például a vörös áfonyában, avokádóban vagy pekándióban, de leginkább a zöld tea aktív hatóanyaga. A zöld teák közül a matcha teának különösen magas az EGCG tartalma. 

Egy kutatás megállapította, hogy a matcha tea 3-szor annyi antioxidánst tartalmaz, mint a legmagasabb minőségű zöld teák. Ráadásul mivel a matcha teánál porrá őrölve elfogyasztjuk a teljes tea levelet, az összes jótékony hatását megkapjuk ellentétben az áztatásos teázással, ahol a jó hatások 10%-a érvényesül. 

antioxidáns tartalom matcha tea egcg

Az EGCG további tudományosan bizonyított egészségügyi hatásai

EGCG-t nagyon széles körben tanulmányozták eddig is és az alábbi eredményekre jutottak:

Rákmegelőzés:

A 2011-ben, a Biokémiai Gyógyszertan által kiadott tanulmány szerint az EGCG bizonyítottan gátolja a tumor-növekedést, beleértve a gyomor-, tüdő-, máj-, mell- és végbélrákot. Továbbá elősegíti a rákos sejtek elhalását. A szerzők arra a következtetésre jutottak, hogy az EGCG ígéretes gyógymódot jelenthet a rákos betegek számára, akár önmagában, akár más terápiákkal együtt.

Kapcsolódó cikk: Lehetséges a rákmegelőzés matcha teával?

Egészséges agy:

Egy 2012-ben, A Molekuláris táplálkozás és táplálék kutatás című folyóiratban megállapították, hogy az EGCG elősegíti a neurontermelés, ezáltal javítja a kognitív funkciókat, a memóriát és a koncentrációt. Több kutatás is kapcsolatot talált az EGCG gyakori fogyasztása, és az időskori agyi leépülés, Alzheimer- és a Parkinson-kór alacsonyabb kockázata között.

AZ EGCG csökkenti a fáradtságot és nyugtató hatással van az agyra.

Kapcsolódó cikk: Nehezen tudsz koncentrálni? Ez a megoldás!

Egészséges szív

Az EGCG képes csökkenteni a koleszterinszintet, a magas vérnyomást és az vérerekben felhalmozódó lerakódások mennyiségét. Ezáltal csökkenti a szívbetegségek és a stroke kialakulásának kockázatát.

Kapcsolódó cikk: Hogyan képes csökkenteni a matcha tea a magas koleszterinszintet és a vérnyomást 

Normális vércukorszint:

Az EGCG nagy segítséget jelent az inzulinrezisztencia megelőzésében, ami a cukorbetegség előszobájának számít. Kutatások alapján az EGCG csökkenti a vércukorszintet, javíthatja az inzulinérzékenységet.

Gyulladásgátlás:

Gyulladáscsökkentő hatása figyelemreméltó, ugyanis elnyomja a szervezetben a gyulladásgyökkentő anyagokat, például a TNF-alfát.

Fogyás: 

A zöldteában lévő EGCG segíti a fogyást is, mivel serkenti az étrend által indukált hőfejlesztést, valamint a zsír oxidációját. A Klinikai táplálkozás amerikai folyóiratának 1999. decemberében megjelent számában egy olyan kutatásról számolnak be, amely az emberek energiafelhasználását vizsgálta 24 órán keresztül. A résztvevők első csoportja zöldteából kivont 90 milligramm EGCG-t és 50 milligramm koffeint kapott, míg a másodiknak csak koffeint, a harmadiknak pedig placebót adtak. Ezt a résztvevők három étkezés során vették be. Csak az EGCG-s és a koffeines csoport tapasztalt jelentős energianövekedést, ami arra engedte következtetni a kutatókat, hogy a zöldteában lévő polifenol hatékonyabban segíti a fogyást, mint a koffein.

Védelem a fertőzésekkel szemben:

Számos kutatás kimutatta, hogy az EGCG úgynevezett immunomoduláns hatással bír, azaz képes stimulálni az idegrendszert, ezzel erősebbé téve a szervezet természetes védekezőképességét. Emellett antibakteriális és antimikrobiális tulajdonsága révén ugyancsak segít a betegségek kivédésében.

„A zöld teából kivonható EGCG lényeges hatóanyaggá válhat a jövőben, hiszen antibiotikumokkal kombinálva az antibiotikumok élettartama meghosszabbítható lehet” – mondja a Journal of Medical Microbiology folyóiratban megjelent közlemény első szerzője, Jonathan Betts.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK MÉG 

Ez történik a testeddel, ha matcha teát iszol
Matcha tea vagy kávé? Melyik a jobb nekem?
A legfinomabb matcha teás receptek
11+1 ok ami téged is meggyőz majd, hogy igyál matcha teát
A legfinomabb matcha latte recept
Ezt mondtátok az M Matcháról
Nehezen tudsz koncentrálni? A matcha a megoldás!

SZEREZD BE A MATCHA TEÁT ÉS AZ ESZKÖZÖKET

Raktáron
Kedvencekhez
E-Mixer
E-Mixer
E-Mixer
E-Mixer
6 490 Ft
Raktáron
Kedvencekhez
M Matcha Sakura
M Matcha Sakura
M Matcha Sakura
M Matcha Sakura
5 990 Ft
Egységár: 200 Ft/adag
-6%
Raktáron
Kedvencekhez
Kezdő csomag - Prémium 30g
Kezdő csomag - Prémium 30g
12 201 Ft
12 980 Ft Az áthúzott ár az árcsökkentés alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.