Szeretnéd tudni, miért olyan népszerű a tealevél porrá őrölt változata?

JAPÁN
Szűrés törlése
2024.04.18 15:35
Szeretnéd tudni, miért olyan népszerű a tealevél porrá őrölt változata?

A teaivás évszázados hagyománya szinte már az egész világon elterjedt. A legtöbben azonban nem tudják, hogy honnan származik pontosan a tealevél, sem pedig azt, hogy miért lehet hasznos a tea fogyasztása.

A teacserje Ázsiában honos növény, a Camellia sinensis örökzöld levelei adják valamennyi teafajta alapját. A különösen Kínában, Indiában, Japánban és Sri Lankán nevelt cserje termesztési és feldolgozási folyamata változatos ízvilágú teákat eredményez.

Találunk a boltok polcain fekete, fehér és zöld, valamint oolong teát. Néhány fajtát csak kevesen ismernek, nem túl elterjedt, ez pedig köszönhető a kevés mennyiségnek, a ritka termesztésnek.

 

Miért kerül felhasználásra a tealevél?

A különféle teák más és más tulajdonságokkal rendelkeznek, ezért fogyasztásuk előtt érdemes alaposan utánanézni, milyen hatással lehetnek szervezetünkre. Számos egészségügyi előnyt tartogatnak számunkra a teából készült főzetek, így a kellemes ízű forró ital szomjoltás mellett többféle védelmet kínál szervezetünknek.

Az egyik igazán finom és hasznos teafajta a matcha, mely a zöld teák egyik változata. Rengeteg antioxidánst, ásványi anyagot és vitamint tartalmaz a növény. A termesztése és feldolgozása különleges, a teljes tealevél felhasználásra kerül. Hatalmas malomköveken őrlik porrá a cserje leveleit. A matcha egyik változata az általunk forgalmazott M Matcha Ceremonial teapor, az első tavaszi szüretelésű, a cserje tetején megtalálható zsenge tealevelekből készül. Karakteres aromájú, légies és krémes textúráját megkóstolva, hamar a rabjai lehetünk.

 

 

A tealevélből készült teatípusok

Bár elődeink még gyógyszerként fogyasztották a teát, napjainkban főként az ízek élvezete miatt isszuk. A tealevél elkészítése a különböző kultúrákban eltérő módon történik. A klasszikus európai teánál forró vizet öntünk a tealevelekre, bár a legtöbben vágott teaszálakkal töltött filtert áztatnak be. Ahhoz, hogy ízletes maradjon az italunk, öt percnél tovább ne áztassuk a teát, mert ezután tannin szabadul fel, ami kesernyéssé teheti a forró italt, illetve a koffein hatását csökkenti.

A smaragdzöld por formájú matcha tea elkészítése szinte egy szertartáshoz hasonlít, és Japánban valóban egész hosszú időtartamú ceremónia épül a teaivás köré. Egy igazi gasztronómiai különlegesség a matcha, melynek többféle változatát is megkóstolhatod, hiszen kínálatunkban számos, eredeti Japán matcha teát tudsz beszerezni. 

 

Miért érdemes matcha zöld teát fogyasztani?

A tea frissítő italként és társasági eseményként is ismert már évszázadok óta. Napközben is sokan fogyasztják, de hazánkban a legtöbben a reggeli mellé isszák. Érdemes kipróbálni a megszokott ízeken kívül mást is, hiszen például a zöld teák csodás aromája igazi élményt kínál, emellett pedig rendkívül jótékonyan hatnak szervezetünkre. A matcha zöld tea különösen sok ásványi anyagot és antioxidánst tartalmaz. 

Ezenkívül anyagcsere-gyorsító hatása is ismert, mely a fogyni vágyók számára igazi csodaitallá tette az utóbbi években. Számos egyéb pozitív hatása is van a matcha fogyasztásának. A benne található L-theanin nevű aminosav segít a stressz csökkentésében, hozzájárul a koncentráció és a figyelem erősítéséhez. Folyamatos energiával lát el a nap folyamán, így jóval hatásosabb élénkítő, mint a kávé.

A tealevél valamennyi összetevője belekerül a matcha porba, így kiélvezhetjük a cserje növekedése során a növénybe került valamennyi jótékony elem tulajdonságait. Amennyiben a matcha tea további előnyeiről olvasnál bővebben, kattints az M Matcha kezdőlapjára, ahonnan számos hasznos információval vértezheted fel magad.

5+1 érv, hogy miért a matcha a legjobb fogyasztó tea
16
Szept

Vérbeli diétázóként biztosan tisztában vagy vele, hogy sokféle fogyasztó tea létezik. De vajon azt tudod, hogy miért a matcha a legjobb ezek közül? 

A legjobb megoldás teakedvelők számára
16
Febr

Talán nem meglepő, hogy a világon a víz után a második legnépszerűbb italnak a tea számít.