A zöld tea fogyasztás előnyei férfiak számára

EGÉSZSÉG
Szűrés törlése
2022.02.16 16:05
A zöld tea fogyasztás előnyei férfiak számára

Ha azt hiszed, hogy a matcha csak egy újabb trendi, csajos ital, akkor mindenképpen olvasd el ezt a cikket arról, hogy miért érdemes a férfianak is beépíteni a napi rutinjukba a minőségi matcha tea fogyasztást.

Elöljáróban annyit, hogy matcha tea napi szintű fogyasztása többek között javítja a fizikai teljesítményt, segíti a koncentrációt, csökkenti a stresszt, segít megelőzni a hajhullást, a prosztatarák kialakulását, a merevedési zavarokat, illetve növeli a spermiumszámot is.

IGAZI CSODAITAL

Számos kutatás támasztotta már alá, hogy a hosszú, egészséges élet egyik titka a zöld tea. De mi lenne ha azt mondanánk, van valami, amiből egy csészényi - tudományosan bizonyítva - 10 zöld tea egészségre gyakorolt hatásaival ér fel? Ez a matcha, a japánok csoda-itala.

A matcha és a zöld tea abban megegyezik, hogy mindkettő a "Camellia sinensis" teanövényből készül, de a matcha különleges termesztésének és feldolgozásának köszönhetően különbözik ízében, állagában, színében és elkészítési módjában is, de különösen a tápanyagtartalmában: a matcha 3-szor annyi antioxidánst tartalmaz mint a minőségi, szálas zöld teák, és 137-szer annyit, mint egy hagyományos, filteres zöld tea. 

Ez az elképesztő mennyiségű antioxidáns - főleg katekinek, segítenek a káros szabadgyökök eltávolításában1 de szinte minden területen, ami az egészségünkkel kapcsolatos. Ezáltal rengeteg olyan előnye is van, ami miatt ugrásszerűen megnőtt a népszerűsége a férfiak körében is. Íme néhány:

1. FELFRISSÍT, HOSSZÚ TÁVÚ ÉBERSÉGET AD

Az emberek többsége általában kávéval indítja a napot, valószínűleg mert egyszerűen már szokássá és a mindennapjaik részévé vált a fekete ital.

A matcha szintén tartalmaz koffeint, így hasonló hatást érhetünk el vele, azonban a matchában található koffein lassabban szabadul fel a véráramban, így képes tartós energiát biztosítani, akár 6 órán keresztül.


2. JAVÍTJA AZ AGYI FUNKCIÓKAT, CSÖKKENTI A STRESSZT

A matchában a legnagyobb mennyiségben megtalálható egy nagyon speciális aminosav, az L-theanine. Ez Alfa-hullámokat képez az agyban, amik hasonlóak a Théta-hullámokhoz, melyek alvás közben keletkeznek. Azonban az Alfa-hullámok bizonyítottan nem okoznak álmosságot, sőt épp ellenkezőleg: mentális éberséget és jobb koncentrációt fogsz tapasztalni.

Egy 2017-es tanulmány2 az L-theanine és az epigallokatekin-gallát (EGCG) neuropszichológiai hatásait vizsgálva megállapította, hogy a matcha tea ezen anyagai a szorongással küzdő emberek esetében is javulást hozott. Segíti ugyanis a gamma-amino-vajsav (GABA) termelődését is, ami a dopamin és szerotonin hormonok felszabadulását stimulálja. Ez a két vegyület felelős a hangulat szabályozásáért, a memória javításáért és a koncentrálóképesség biztosításáért is. Összességében tehát jobban fogod érezni magad!  

"Különleges termék. Érezni rajta a zsengeséget, a frissességet, 2. hónapja fogyasztom napi rendszerességgel, egyik reggel se tudnám kihagyni, nagyon pozitív a hatása. A munka miatti gyomoridegem elmúlt, sokkal gyakrabban érzem az “I feel good” érzést mint korábban."M. Gábor

Mindemellett a zöld tea, így a matcha is polifenolokban is gazdag3, ami képes csökkenteni a gyulladást az agysejtekben, csökkentve az agydaganat kialakulásának esélyét.

3. SEGÍT A FOGYÁSBAN

A matchában található koffein akár 35-40 százalékkal képes növelni a nyugalmi metabolikus szintet (anyagcserét), így elősegítve a természetes súlycsökkenést.4 Emellett a matcha könnyen felszívódó diétás rostokat is tartalmaz, ezáltal stabilizálja a vércukorszintet.

 

4. FOKOZZA A TERMÉKENYSÉGET

A termékenység sok tényezőtől függ, beleértve étrendi és életmódbeli faktorokat. A rendszeres matcha tea fogyasztás természetes módon képes növelni a spermiumszámot5, és ezáltal a férfi termékenységet. Ez (is) többek között az antioxidánsoknak köszönhető, mivel a spermiumok nagyon érzékenyek a szabadgyökök káros hatásaira.6 Ezt a káros hatást tudják ellensúlyozni a matcha teában található polifenolok és katekinek.

 

5. CSÖKKENTI A PROSZTATARÁK KIALAKULÁSÁNAK KOCKÁZATÁT7

A rákos sejtek növekedését sérült DNS-ek idézik elő, ez így van a férfi szaporító szervrendszer esetében is, ennek része a prosztata. A matcha tea DNS reparáló hatása régóta ismert,8 következésképp fogyasztása segíthet megelőzni a prosztatarák kialakulását. 

Tudjuk azt is, hogy a COX-2 elnevezésű enzim a gyulladásos sejtekben termelődik, ezek túlburjánzása a prosztatarák kialakulásának egyik fő hozzájáruló oka. A matcha teában található EGCG katekin azonban hatékonyan gátolja ezt az enzimet9, ezáltal csökkenti a rákos sejtek növekedésének esélyét.

 

6. CSÖKKENTI A KOLESZTERINSZINTET ÉS VÉDI A SZÍVET

Egy Japánban végzett vizsgálat során megállapították, hogy azok, akik 10 vagy több csésze zöld teát ittak meg naponta, sokkal alacsonyabb volt a koleszterinszintjük. Emellett a koleszterinprofiljuk minősége is jobb volt, vagyis a rossz koleszterinjük alacsonyabb, míg a jó koleszterinjük magasabb értéket mutatott.10

Az eredményt egy másik, szintén japánban végzett kutatás is megerősítette: a napi 9 vagy több csésze zöld teát fogyasztó férfiaknak átlagosan 8 mg/dl-rel alacsonyabb volt a koleszterinszintjük, mint azoknak, akik naponta 2 vagy kevesebb csésze zöld teát ittak meg.

Napi 1 csésze matcha tea 10 csésze zöld tea fogyasztásának hatásával egyenlő, ha tehát napi szinten iszunk matchát, az jelentős mértékben védelmet nyújt szívbetegségek kialakulása ellen.


7. TÁMOGATJA A RÁKOS SEJTEK TERMÉSZETES ELHALÁSÁT

Az emberi testben egy természetes módon lezajló fiziológiás folyamat az úgynevezett programozott sejthalál (apoptózis), melynek során a feleslegessé vált, sérült sejtek genetikailag meghatározott módon elpusztulnak. A normál, természetes biokémiai folyamat során ezek helyén új sejtek jönnek létre, ezzel biztosítva az egyensúlyt a szervezetben.

Rákos sejtek esetében azonban nem így működik.11 A ráksejtek nem halnak el és tovább nőnek, ezekből alakulnak ki a tumorok.

Kutatások megerősítették12, hogy a zöld teában, illetve a matchában is megtalálható EGCG egy olyan potens vegyület, amely képes előidézni a rákos sejtek természetes elhalását is. Ahogy az 5. pontban is kifejtettük, a zöld tea tehát hatékony a rák megelőzésben is.

8. SEGÍT A MEREVEDÉSI ZAVAROK MEGELŐZÉSÉBEN

Egy 2006-os, Boston University által végzett tanulmány13 az antioxidánsokban gazdag ételek és italok hatását vizsgálta a merevedési zavarokkal összefüggésben. Megállapították, hogy a folyamatos zöld tea fogyasztás hosszú távon segít megakadályozni az ilyen jellegű diszfunkció kialakulását, mivel a szervezetben az évek alatt feltöltött antioxidáns raktárak segítenek a probléma kivédésében. 

Ha már fennállnak ilyen jellegű panaszok, a zöld tea akkor is segíthet. Napi 1 csésze matcha fogyasztása hihetetlenül hatékony, és otthon is könnyen alkalmazható terápia. 

9. NÖVELI AZ ÁLLÓKÉPESSÉGET ÉS A TELJESÍTMÉNYT

Edzőterembe, esetleg futni jársz? Intenzív testedzés során is szabadgyökök keletkeznek a szervezetben, ezek semlegesítésében segítenek a zöld tea csodás hatóanyagai.14 Ha nem is professzionális szinten sportolsz, a matcha segíthet javítani az általános sportteljesítményt is.15

 

10. JAVÍTJA A SZÁJHIGIÉNIÁT

A matchában nagy mennyiségben megtalálható katekineknek antimikrobiális hatásuk is ismert16, azaz segítenek a baktériumok és vírusok elleni védelemben. A katekinek hatékonynak bizonyultak a Streptococcus mutans nevű baktérium ellen is, ami az emberi szájüregben él és dentális plakk képződést, valamint fogszuvasodást okoz. A zöld tea fogyasztás tehát jelentősen javíthatja a szájhigiéniát is.

11. SEGÍT MEGELŐZNI A HAJHULLÁST ÉS A KOPASZODÁST

Habár a kopaszodás sokszor genetikai “örökség”, fontos tudni, hogy a matchában található EGCG hatékonynak bizonyult az androgén alopecia, vagyis a férfias típusú hajhullás ellen.17 Jóllehet, egy csésze zöld tea nem fogja visszafordítani a kezdődő vagy régóta fennálló hajhullást, azonban segíthet a megelőzésben, illetve kontroll alatt tartásában.

12. HARCOL AZ ÖREGEDÉS ELLEN18

Valószínűleg nem csak a nőket foglalkoztatja ez a kérdés. Jó hír, hogy az erőteljes antioxidáns hatásnak köszönhetően a matcha tea rendszeres fogyasztása csökkenti a bőr szárazságát, illetve a ráncok mélységét is. A bőr egyszerűen megújul, kisimul, ragyogóbbá válik.

 

 

Ha kedvet kaptál hogy belekezdj a matcha tea rendszeres fogyasztásába, javasoljuk a kezdő csomagjainkat, amikben a szükséges eszközöket is beszerezheted a tökéletes matcha teád elkészítéséhez!

Kíváncsi vagy, hogy melyik M Matcha való neked? Nézz körül itt: MELYIK M MATCHA VALÓ NEKEM

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK MÉG

Ez történik a testeddel, ha matcha teát iszol

Matcha tea vs kávé

3 tipp és kevesebbet mutat majd a mérleg

Ez a recept megváltoztatja a reggeli rutinod

A legfinomabb matcha latte recept

A legfrissítőbb ital, amitől garantáltan beindul a napod!

A cikkhez felhasznált források:

1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3679539/

2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28899506

3. https://www.medicalnewstoday.com/articles/321243 

4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20595643/ 

5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6073549/ 

6. https://www.amazing-green-tea.com/green-tea-and-erection.html 

7. http://cancerres.aacrjournals.org/content/59/9/2115 

8. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19399671/ 

9. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15455372/ 

10. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21715508/ 

11. https://www.cancer.gov/about-cancer/understanding/what-is-cancer 

12. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9751250 

13. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15947695 

14. https://www.itoen-global.com/allabout_greentea/components_benefit.html

15. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK299060/ 

16. https://www.hindawi.com/journals/bmri/2018/9105261/ 

17. https://www.semanticscholar.org/paper/Epigallocatechin-Gallate-Mediated-Alteration-of-the-Shin-Kim/f8feb7c53bf89ca2094557e4bd6e316947dce6d9 

18. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3561737/ 

SZEREZD BE A MATCHA TEÁT ÉS AZ ESZKÖZÖKET

Utolsó darabok 
Kedvencekhez
M Matcha Culinary
M Matcha Culinary
M Matcha Culinary
M Matcha Culinary
5 990 Ft
Egységár: 120 Ft/adag
Raktáron
Kedvencekhez
M Matcha Sakura
M Matcha Sakura
M Matcha Sakura
5 990 Ft
Egységár: 200 Ft/adag