12 ok, amiért a zöld tea fogyasztása hasznos a férfiak számára!

EGÉSZSÉG
Szűrés törlése
2022.02.16 16:05
12 ok, amiért a zöld tea fogyasztása hasznos a férfiak számára!

A zöld tea egy igazi különlegesség: amellett, hogy igazán gazdag íz jellemzi, rendkívül jótékony hatással van a szervezetre. Ráadásul egy bizonyos típusa valódi egészségbomba! A matcha tea a japánok egyik csodaitala, hiszen a hatása 10 csésze hagyományos zöld teának felel meg! A filteres és a szálas teákkal ellentétben a matcha hatása lenyűgöző!

 

Ha azt hiszed, hogy a matcha csak egy újabb trendi, csajos ital, akkor mindenképpen olvasd el ezt a cikket arról, hogy miért érdemes a férfiaknak is beépíteni a mindennapi rutinjukba a minőségi matcha tea fogyasztást.

Elöljáróban annyit, hogy matcha tea napi szintű fogyasztása többek között javítja a fizikai teljesítményt, segíti a koncentrációt, csökkenti a stresszt, segít megelőzni a hajhullást, a prosztatarák kialakulását, a merevedési zavarokat, illetve növeli a spermiumszámot is.

De mielőtt belevágnánk a matcha tea pozitív hatásaiba, tisztázzuk, hogy miért is annyira egészséges a zöld tea és miben különbözik a hagyományos fekete teától!

Miért különleges a zöld tea?

A zöld tea régóta különleges helyet foglal el számos ázsiai kultúrában, nemcsak egyedülálló íze, hanem jótékony élettani hatásai miatt is. A zöld tea a Camellia sinensis növény leveleiből készül, amely Kínából származik, de Nepál, India és Japán bizonyos részein is megtalálható. Habár ugyanabból a növényből készül a fekete és a zöld tea is, az egészségügyi hatásuk eltérő. A fekete teához képest a zöld tea más és több hasznos tápanyagot tartalmaz, a kevésbé intenzív feldolgozási módnak köszönhetően.

A fekete teával ellentétben a zöld tealeveleket nem oxidálják, a szedést követően néhány órán belül megszárítják vagy gőzölik a leveleket. Ez a folyamat megőrzi a zöld tea számos jótékony hatását: például a polifenolok, köztük a katekinek megmaradnak, amelyek a szervezetben lévő gyulladások csökkentésével és az erek egészségének megőrzésével állnak kapcsolatban.

A fekete tealevelek ezzel szemben hosszú oxidációs folyamaton mennek keresztül, amely a világoszöld leveleket mélybarnássá változtatja. Ez a módszer több koffeint is termel, mint ami a zöld tealevelekben található, így erősebb ízt eredményez.

Mindkét tea fontos antioxidánsokat és ásványi anyagokat tartalmaz, és mértékkel fogyasztva hozzájárul az egészséges életmódhoz.

A zöld tea fogyasztása segít a jó egészség megőrzésében

A zöld tea nemcsak finom ízű, hanem erős antioxidáns tulajdonságokkal is rendelkezik, amelyek segíthetnek a szervezet méregtelenítésében és megtisztításában a káros méreganyagoktól. Ugyanezek az antioxidánsok csökkenthetik a gyulladást az egész szervezetben, védelmet nyújtva a szív- és érrendszeri betegségek, a neurodegeneratív rendellenességek és a rák bizonyos formái ellen. A zöld tea tele van olyan tápanyagokkal, mint a magnézium, a kalcium és a flavanoidok, amelyek erősítik a csontokat és fokozzák az agy teljesítményét.

Továbbá a zöld tea rendszeres fogyasztása elősegítheti a fogyást azáltal, hogy növeli az anyagcsere szintjét, valamint javítja a fizikai teljesítményt és az állóképességet.

IGAZI CSODAITAL: a matcha tea

Számos kutatás támasztotta már alá, hogy a hosszú, egészséges élet egyik titka a zöld tea. De mi lenne ha azt mondanánk, van valami, amiből egy csészényi - tudományosan bizonyítva - 10 zöld tea egészségre gyakorolt hatásaival ér fel? Ez a matcha, a japánok csoda-itala.

A matcha és a zöld tea abban megegyezik, hogy mindkettő a "Camellia sinensis" teanövényből készül, de a matcha különleges termesztésének és feldolgozásának köszönhetően különbözik ízében, állagában, színében és elkészítési módjában is, de különösen a tápanyagtartalmában: a matcha 3-szor annyi antioxidánst tartalmaz mint a minőségi, szálas zöld teák, és 137-szer annyit, mint egy hagyományos, filteres zöld tea. 

Ez az elképesztő mennyiségű antioxidáns - főleg katekinek, segítenek a káros szabadgyökök eltávolításában1 de szinte minden területen, ami az egészségünkkel kapcsolatos. Ezáltal rengeteg olyan előnye is van, ami miatt ugrásszerűen megnőtt a népszerűsége a férfiak körében is. Összeszedtünk 12 okot, amiért érdemes fontolóra venned a zöld tea fogyasztását,pontosabban a matcha teáét!

1. FELFRISSÍT, HOSSZÚ TÁVÚ ÉBERSÉGET AD

Az emberek többsége általában kávéval indítja a napot, valószínűleg mert egyszerűen már szokássá és a mindennapjaik részévé vált a fekete ital.

A matcha szintén tartalmaz koffeint, így hasonló hatást érhetünk el vele, azonban a matchában található koffein lassabban szabadul fel a véráramban, így képes tartós energiát biztosítani, akár 6 órán keresztül érezhető a hatása.


2. JAVÍTJA AZ AGYI FUNKCIÓKAT, CSÖKKENTI A STRESSZT

A matchában a legnagyobb mennyiségben megtalálható egy nagyon speciális aminosav, az L-theanine. Ez Alfa-hullámokat képez az agyban, amik hasonlóak a Théta-hullámokhoz, melyek alvás közben keletkeznek. Azonban az Alfa-hullámok bizonyítottan nem okoznak álmosságot, sőt épp ellenkezőleg: mentális éberséget és jobb koncentrációt fogsz tapasztalni.

Egy 2017-es tanulmány2 az L-theanine és az epigallokatekin-gallát (EGCG) neuropszichológiai hatásait vizsgálva megállapította, hogy a matcha tea ezen anyagai a szorongással küzdő emberek esetében is javulást hozott. Segíti ugyanis a gamma-amino-vajsav (GABA) termelődését is, ami a dopamin és szerotonin hormonok felszabadulását stimulálja. Ez a két vegyület felelős a hangulat szabályozásáért, a memória javításáért és a koncentrálóképesség biztosításáért is. Összességében tehát jobban fogod érezni magad!  

"Különleges termék. Érezni rajta a zsengeséget, a frissességet, 2. hónapja fogyasztom napi rendszerességgel, egyik reggel se tudnám kihagyni, nagyon pozitív a hatása. A munka miatti gyomoridegem elmúlt, sokkal gyakrabban érzem az “I feel good” érzést mint korábban."M. Gábor

Mindemellett a zöld tea, így a matcha is polifenolokban is gazdag3, ami gyulladáscsökkentő hatással bír, így képes enyhíteni a gyulladást az agysejtekben, csökkentve az agydaganat kialakulásának esélyét.

3. SEGÍT A FOGYÁSBAN

A matchában található koffein akár 35-40 százalékkal képes növelni a nyugalmi metabolikus szintet (anyagcserét), így elősegítve a súlycsökkenést.4 Emellett a matcha könnyen felszívódó diétás rostokat is tartalmaz, ezáltal stabilizálja a vércukorszintet.

 

4. FOKOZZA A TERMÉKENYSÉGET

A termékenység sok tényezőtől függ, beleértve étrendi és életmódbeli faktorokat. A rendszeres matcha tea fogyasztás természetes módon képes növelni a spermiumszámot5, és ezáltal a férfi termékenységet. Ez (is) többek között az antioxidánsoknak köszönhető, mivel a spermiumok nagyon érzékenyek a szabadgyökök káros hatásaira.6 Ezt a káros hatást tudják ellensúlyozni a matcha teában található polifenolok és katekinek.

 

5. CSÖKKENTI A PROSZTATARÁK KIALAKULÁSÁNAK KOCKÁZATÁT7

A rákos sejtek növekedését sérült DNS-ek idézik elő, ez így van a férfi szaporító szervrendszer esetében is, ennek része a prosztata. A matcha tea DNS reparáló hatása régóta ismert,8 következésképp fogyasztása segíthet megelőzni a prosztatarák kialakulását. 

Tudjuk azt is, hogy a COX-2 elnevezésű enzim a gyulladásos sejtekben termelődik, ezek túlburjánzása a prosztatarák kialakulásának egyik fő hozzájáruló oka. A matcha teában található EGCG katekin azonban hatékonyan gátolja ezt az enzimet9, ezáltal csökkenti a rákos sejtek növekedésének esélyét.

 

6. CSÖKKENTI A KOLESZTERINSZINTET ÉS VÉDI A SZÍVET

Egy Japánban végzett vizsgálat során megállapították, hogy azoknak, akik 10 vagy több csésze zöld teát ittak meg naponta, sokkal alacsonyabb volt a koleszterinszintjük. Emellett a koleszterinprofiljuk minősége is jobb volt, vagyis a rossz koleszterinjük alacsonyabb, míg a jó koleszterinjük magasabb értéket mutatott.10

Az eredményt egy másik, szintén Japánban végzett kutatás is megerősítette: a naponta 9 vagy több csésze zöld teát fogyasztó férfiaknak átlagosan 8 mg/dl-rel alacsonyabb volt a koleszterinszintjük, mint azoknak, akik naponta 2 vagy kevesebb pohár zöld teát ittak meg.

Napi 1 csésze matcha tea 10 adag zöld tea fogyasztásának hatásával egyenlő, ha tehát napi szinten iszunk matchát, az jelentős mértékben védelmet nyújt a szív- és érrendszeri betegségek kialakulása ellen.


7. TÁMOGATJA A RÁKOS SEJTEK TERMÉSZETES ELHALÁSÁT

Az emberi testben egy természetes módon lezajló fiziológiás folyamat az úgynevezett programozott sejthalál (apoptózis), melynek során a feleslegessé vált, sérült sejtek genetikailag meghatározott módon elpusztulnak. A normál, természetes biokémiai folyamat során ezek helyén új sejtek jönnek létre, ezzel biztosítva az egyensúlyt a szervezetben.

Rákos sejtek esetében azonban nem így működik.11 A ráksejtek nem halnak el és tovább nőnek, ezekből alakulnak ki a tumorok.

Kutatások megerősítették12, hogy a zöld teában, illetve a matchában is megtalálható EGCG egy olyan potens vegyület, amely képes előidézni a rákos sejtek elhalását is. Ahogy az 5. pontban is kifejtettük, a zöld tea fogyasztása tehát hatékony segítség a rák megelőzésben is.

8. SEGÍT A MEREVEDÉSI ZAVAROK MEGELŐZÉSÉBEN

Egy 2006-os, Boston University által végzett tanulmány13 az antioxidánsokban gazdag ételek és italok hatását vizsgálta a merevedési zavarokkal összefüggésben. Megállapították, hogy a folyamatos zöld tea fogyasztás hosszú távon segít megakadályozni az ilyen jellegű diszfunkció kialakulását, mivel a szervezetben az évek alatt feltöltött antioxidáns raktárak segítenek a probléma kivédésében. 

Ha már fennállnak ilyen jellegű panaszok, a zöld tea akkor is segíthet. Napi 1 csésze matcha fogyasztása hihetetlenül hatékony, és otthon is könnyen alkalmazható terápia. 

9. NÖVELI AZ ÁLLÓKÉPESSÉGET ÉS A TELJESÍTMÉNYT

Edzőterembe, esetleg futni jársz? Intenzív testedzés során is szabadgyökök keletkeznek a szervezetben, ezek semlegesítésében segítenek a zöld tea csodás hatóanyagai.14 Ha nem is professzionális szinten sportolsz, a matcha segíthet javítani az általános sportteljesítményt is.15

 

10. JAVÍTJA A SZÁJHIGIÉNIÁT

A matchában nagy mennyiségben megtalálható katekineknek antimikrobiális hatásuk is ismert16, azaz segítenek a baktériumok és vírusok elleni védelemben. A katekinek hatékonynak bizonyultak a Streptococcus mutans nevű baktérium ellen is, ami az emberi szájüregben él és dentális plakk képződést, valamint fogszuvasodást okoz. A zöld tea fogyasztás tehát jelentősen javíthatja a szájhigiéniát is.

11. SEGÍT MEGELŐZNI A HAJHULLÁST ÉS A KOPASZODÁST

Habár a kopaszodás sokszor genetikai “örökség”, fontos tudni, hogy a matcha teában lévő EGCG hatékonynak bizonyult az androgén alopecia, vagyis a férfias típusú hajhullás ellen.17 Jóllehet, egy csésze zöld tea nem fogja visszafordítani a kezdődő vagy régóta fennálló hajhullást, azonban segíthet a megelőzésben, illetve kontroll alatt tartásában.

12. HARCOL AZ ÖREGEDÉS ELLEN18

Valószínűleg nem csak a nőket foglalkoztatja ez a kérdés. Jó hír, hogy az erőteljes antioxidáns hatásnak köszönhetően a matcha tea rendszeres fogyasztása csökkenti a bőr szárazságát, illetve a ráncok mélységét is. A bőr egyszerűen megújul, kisimul, ragyogóbbá válik.

 

 

Ha kedvet kaptál hogy belekezdj a matcha tea rendszeres fogyasztásába, javasoljuk a kezdő csomagjainkat, amikben a szükséges eszközöket is beszerezheted a tökéletes matcha teád elkészítéséhez!

Kíváncsi vagy, hogy melyik M Matcha való neked? Nézz körül itt: MELYIK M MATCHA VALÓ NEKEM

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK MÉG

A tea hatása a szervezetre: ezeket érdemes tudnod a teákról!

A zöld tea jótékony hatásai a szervezetre

Ez történik a testeddel, ha matcha teát iszol

Matcha tea vs kávé

3 tipp és kevesebbet mutat majd a mérleg

Ez a recept megváltoztatja a reggeli rutinod

A legfinomabb matcha latte recept

A legfrissítőbb ital, amitől garantáltan beindul a napod!

A cikkhez felhasznált források:

1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3679539/

2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28899506

3. https://www.medicalnewstoday.com/articles/321243 

4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20595643/ 

5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6073549/ 

6. https://www.amazing-green-tea.com/green-tea-and-erection.html 

7. http://cancerres.aacrjournals.org/content/59/9/2115 

8. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19399671/ 

9. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15455372/ 

10. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21715508/ 

11. https://www.cancer.gov/about-cancer/understanding/what-is-cancer 

12. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9751250 

13. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15947695 

14. https://www.itoen-global.com/allabout_greentea/components_benefit.html

15. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK299060/ 

16. https://www.hindawi.com/journals/bmri/2018/9105261/ 

17. https://www.semanticscholar.org/paper/Epigallocatechin-Gallate-Mediated-Alteration-of-the-Shin-Kim/f8feb7c53bf89ca2094557e4bd6e316947dce6d9 

18. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3561737/ 

SZEREZD BE A MATCHA TEÁT ÉS AZ ESZKÖZÖKET

Raktáron
Kedvencekhez
M Matcha Sakura
M Matcha Sakura
M Matcha Sakura
M Matcha Sakura
5 990 Ft
Egységár: 200 Ft/adag

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK MÉG

A matcha tea jótékony hatásai
07
Ápr

A stressz csökkentésétől kezdve a koncentrációnk növelésén át az anyagcserénk gyorsításáig rengeteg érv van arra, hogy miért érdemes elkezdeni matcha teát inni!

13
Ápr

Ismerős az az érzés, amikor annyira fáradt vagy, hogy alig bírod nyitva tartani a szemed és 2 percig sem tudsz az előtted álló feladatra koncentrálni? Van megoldás!